2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: LŽS nario Gintaro Kaltenio interaktyvios knygos „Alšis iš Alšėnų“ pristatymas. Kviečiame kolegas

2020-02-01
 
Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks interaktyvios, edukacinės, nuotykių kupinos knygos vaikams ir ne vaikams „Alšis iš Alšėnų" pristatymas, kuris įvyks vasario 6 d. 17.30 val. Konferencijų salėje, V aukšte. 
Tai - pasakojimas apie kunigaikštį Alšį ir nepaprastą šunį, kuris padarė didžiausią „šunišką karjerą" pasaulyje: nuo benamio valkatos Baltarusijoje iki Lietuvos Ministro Pirmininko krėslo.
Kunigaikštis Alšis gyveno prieš tūkstantį metų ir įkūrė Alšėnus (dabar - Baltarusija). Garsiausi alšėniškiai - Vytauto Didžiojo žmona Julijona ir Jogailos žmona Sofija. Kunigaikštis kartu su ištikimiausiu draugu šunimi Alšiu ir kitais raiteliais, pasibalnojusiais žirgus žemaitukus, pasinėrė į nuotykių kupiną ekspediciją iki Juodosios jūros. Koja kojon kartu su žygeiviais visur dalyvavęs šuo Alšis tapo žinomiausiu, populiariausiu ir mylimiausiu šunimi herojumi šių dienų Lietuvoje.
Šia knyga ne tik siekiama prisiminti nepaprastą Alšio istoriją, drauge norima paskatinti vaikus ir jų tėvelius domėtis Lietuvos istorija, geografija, išskirtinėmis istorinėmis asmenybėmis, vietovėmis ir faktais, kultūriniu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) gyvenimu ir istoriniu-kultūriniu palikimu bendrame Europos istorijos kontekste. Veiksmas vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose LDK teritorijose: Baltarusijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje. Alšio istorija pasakojama lengvai ir nuotaikingai, kad vaikai patirtų ir skaitymo malonumą, ir atradimų džiaugsmą, tačiau pasakojimo pagrindą sudaro tikri istoriniai faktai ir asmenybės.
Greta dokumentinių iliustracijų, žemėlapių bei schemų knygai sukurtos originalios meninės iliustracijos. Kad būtų įdomiau skaityti, knygoje „įskiepyti" videofilmukai, kuriuos galima žiūrėti pasitelkiant išmanųjį telefoną. Tai - ištraukos apie Alšį iš filmo apie lietuvių raitelių surengtą žygį iki Juodosios jūros. Skaitytojas galės matyti, kaip Alšis bėga su raiteliais, kaip žaidžia pievoje gaudydamas peliukus, kaip gydomas nuo erkės įkandimo, kaip dalyvauja apdovanojimo renginyje Gedimino pilyje.
Neįtikėtini nuotykiai, istoriniai ir geografiniai faktai, senoviniai žemėlapiai ir schemos knygoje pateikti įdomiai, vaikams suprantamu stiliumi, todėl šią knygą drąsiai galima vadinti edukacine ar net alternatyviu Lietuvos istorijos vadovėliu. Knyga skirta 8-14 metų vaikams, tėvams, mokytojams, keliautojams ir visiems žmonėms, besidomintiems istorija, geografija, paveldu.
Knygos autorius - Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, Lietuvos geografų sąjungos narys, publicistas, straipsnių ir knygų autorius, IBBY Lietuvos skyriaus narys Gintaras Kaltenis. Iliustracijų autorė Daiva Kibildytė.
Renginyje maloniai kviesime pasigrožėti dailininkės D. Kibildytės iliustracijų, pieštų knygai „Alšis iš Alšėnų", paroda ir peržiūrėti filmo 2000 kilometrų istorijos" (2000) ištraukas (scenarijaus autorius ir režisierius Antanas Gluskinas).
Renginyje dalyvaus Lietuvos žurnalistų sąjungos „Klajonių ir pramogų" klubo prezidentas Gerimantas Statinis, žygio idėjos autorius, Pakruojo Dvaro valdytojas Giedrius Klimkevičius, knygos autorius G. Kaltenis ir knygos iliustratorė D. Kibildytė. Renginį ves kultūrologas, LRT laidos „Daiktų istorijos" vedėjas Saulius Pilinkus.
Mažiesiems renginio svečiams Laisvalaikio erdvėje (V a.) bus organizuota piešimo pamoka: „Alšis vaikų akimis". Piešimo pamoką ves knygos dailininkė D. Kibildytė.

Organizatoriai „Klajūnų klubas"

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-02-01 12:38
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media