2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistikos istorija

*print*

Archyvas :: Martyno Mažvydo bibliotekoje - Reklamos lapelių paroda

2018-03-28
 
Kviečiame susipažinti su Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Meno erdvė, V a.) eksponuojama XX a. 3-ojo ir 4-ojo dešimtmečių knygų (grožinės ir negrožinės literatūros, verstinių knygų, žinynų, vadovėlių ir kt.) reklamos lapelių ekspozicija. Ši paroda atskleis, kokias knygas ir kaip siūlė to meto knygų leidėjai. Paroda veiks iki balandžio 3 d.
Palyginti trumpas nepriklausomybės laikotarpis sudarė sąlygas knygų leidybos raidai. XX a. 3-ajame ir 4-ajame dešimtmečiuose Lietuvoje suklestėjo knygų leidyba. Remiantis knygotyrininkų skaičiavimais, tuo laikotarpiu Lietuvoje nacionaline ir kitomis kalbomis buvo išleista daugiau kaip 19 tūkst. knygų.
Tarpukario knygų leidėjai daugiausia buvo privatūs komersantai, kooperatyvai, viešosios organizacijos, aukštojo mokslo institucijos, kultūros ir švietimo fondai, rūpinęsi šalies kultūros politika knygų leidybos sektoriuje.
Knygų reklamos subtilybių leidėjai sparčiai mokėsi perimdami kitų šalių leidėjų patirtį. Pavyzdžiui, 3-iojo dešimtmečio pabaigoje leidėjai, be leidžiamų knygų prekybinių katalogų, spausdindavo reklamos lapelius, dėdavo juos į knygas arba siųsdavo į namus, „nes gavęs ir perskaitęs ne vienas pasidomės, kas per taip giriama knyga, eis ir nusipirks, ir paskaitys". 1930 m. Lietuvoje buvo apie 30 leidėjų, išmokusių geriau pažinti skaitytojų poreikius ir juos tenkinti. Didesnės knygų leidimo ir platinimo bendrovės turėjo joms priklausančių knygynų tinklą.
Kai kuriuos reklamos lapelius galite rasti portale www.epaveldas.lt.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-03-28 12:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media