2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistas irgi žmogus

*print*

Archyvas :: Individualių įmonių savininkų, komanditinių, tikrųjų ūkinių bendrijų socialinis draudimas

2010-02-05
 

Leonilija Perminienė

 

Individualių įmonių savininkai privalomai draudžiami pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims, ligos ir motinystės socialiniu draudimu, kai draudžiama tik motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokoms gauti, ir sveikatos draudimu.

 

Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2010 metų rodiklių patvirtinimo įstatymu (Žin., 2009, Nr. 151-6774) savarankiškai dirbantiems asmenims patvirtintas  bendrasis valstybinio socialinio draudimo įmokų 37,5 procento dydžio tarifas.

 

Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad nuo 2010 metų sausio 1 d. individualios įmonės turi mokėti privalomojo socialinio draudimo įmokas ir tais atvejais, jei veiklos nevykdo  ir negauna pajamų. Tai ypač svarbu senatvės pensininkams, kurie turi nevykdančias veiklos, bet neišregistruotas įmones. Tokie asmenys ne tik turi mokėti mėnesio socialinio draudimo įmokas, ne mažesnes kaip 300 Lt, bet jiems , kaip savarankiškai dirbantiems asmenims, yra mažinama senatvės pensija.

 

Individualios įmonės savininko socialinio draudimo įmokų bazę sudaro individualios įmonės  nustatyta tvarka deklaruoto ir su Fondo valdybos teritoriniu skyriumi bei teritorine valstybine mokesčių inspekcija suderinto dydžio suma, kuri kalendoriniais metais išsiimama individualios įmonės savininko asmeniniams poreikiams ir kuri kalendorinių metų mėnesį negali būti mažesnė kaip minimalioji mėnesinė alga.

 

Individualių įmonių savininkų socialinio draudimo įmokų bazė kalendoriniais metais negali būti didesnė negu 48  Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių suma 56160 Lt (1170 x 48), o šių įmokų bazė per mėnesį negali būti didesnė negu 4  einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių suma 4680 Lt (4 x 1170).

 

Individualios įmonės savininko socialinio draudimo įmokos mokamos kartą per mėnesį, ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

 

Pavyzdžiai:

Tarkime, kad individualios įmonės savininkas per 2010 metų sausio mėnesį asmeniniams poreikiams išsiėmė 1000 Lt. Vadinasi, individuali įmonė už individualios įmonės savininką iki 2010 m. sausio 31 d. turės sumokėti nuo 1000 Lt sumos 375 Lt įmokų (1000 Lt x 37,5 proc. = 375 Lt).Be to, teritoriniam „Sodros“ skyriui turės pateikti SAV pranešimą.

 

Tarkime, kad individualios įmonės savininkas per 2010 metų sausio mėnesį asmeniniams poreikiams lėšų neišsiėmė. Vadinasi, individuali įmonė už individualios įmonės savininką iki 2010 m. sausio 31 d. turės sumokėti nuo 800 Lt sumos 300 Lt įmokų (800 Lt x 37,5 proc. = 300 Lt).SAV  pranešimas neteikiamas, nes asmeniniams poreikiams išimta pinigų suma neviršijo 800 Lt.

 

Individualių įmonių savininkai valstybinio socialinio draudimo įmokų gali nemokėti, jeigu individuali įmonė veiklos laikinai nevykdo ir yra tai deklaravusi Mokesčių administravimo įstatymo ir jį įgyvendinančių teisės aktų nustatyta tvarka.

 

Be to, IĮ savininkas  įmokų gali nemokėti, jis Juridinių asmenų registre įregistruoja Likviduojamos įmonės statusą ir Mokesčių inspekcijai pateikia deklaraciją apie paskutinį mokestinį laikotarpį, nurodydamas veiklos pabaigos datą.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-02-22 16:45
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media