2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistas irgi žmogus

*print*

Archyvas :: Autorių socialinis draudimas

2010-02-05
 

Leonilija Perminienė

 

Asmenų, gaunančių pajamas pagal autorines sutartis, socialinis draudimu priklauso nuo to, kaip apiforminti jų darbo santykiai.

 

Yra du atvejai:

 

  • autoriai, kurie tuo pat metu yra draudžiami pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 4 str. 1d. 1 p. (asmenys, dirbantys pagal darbo sutartis, kandidatai į notarus, asmenys, atlygintinai einantys narystės pagrindu renkamąsias pareigas ar paskirti į apygardų, miestų, rajonų, apylinkių rinkimų ir referendumo komisijas, asmenys, susiję su draudėju darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais taip, kaip šie santykiai apibrėžti Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, ir gaunantys pajamas pagal autorines sutartis iš draudėjo, t.y.  įmonės nustatyta tvarka registruotos Lietuvoje, yra draudžiami visomis socialinio draudimo rūšimis. Įmokos tarifas -  25 proc. nuo pajamų , gautų pagal autorinę sutartį.

 

Pvz., asmuo, kuris dirba universitete pagal darbo sutartį, UAB „Mokymo centras“  perskaitė paskaitą, už kurią buvo priskaičiuotas 1000 Lt dydžio autorinis atlygis. Šiuo atveju „Mokymo centras“ turi sumokėti 250 Lt (25 proc. nuo 1000 Lt) privalomojo socialinio draudimo įmokas ir pateikti  teritoriniam „Sodros“ skyriui 13-SD pranešimą.

 

  •  kiti autoriai,  kurie nepatenka į pirmąją grupę ir gauna pajamas pagal autorines sutartis iš draudėjo – įmonės, nustatyta tvarka registruotos Lietuvoje,  privalomai draudžiami pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims, ligos ir motinystės socialiniu draudimu ir sveikatos draudimu , išskyrus atvejus, kai tokios pajamos gaunamos verčiantis individualia veikla. Šie autoriai yra draudžiami 38,7 proc. tarifu ne nuo visų  autorinių pajamų, bet nuo 50 proc. per mėnesį priskaičiuotų autorinių pajamų, ne didesnių kaip 4680 Lt (7 x 1170).

 

Tarkime,kad  Mokesčių inspekcijos valstybės tarnautojas parašė „Mokesčių žinių“ savaitraščiui  straipsnį, už kurį buvo priskaičiuotas 500 Lt autorinis atlygis. Šiuo atveju  privalomojo socialinio  įmokos - 38,7 proc.  turės būti sumokėtos   nuo 250 Lt (50 proc. autorinio atlygio). Jos sudarys 96,75 Lt. Be to, „Mokesčių žinios“  teritoriniam „Sodros skyriui turės pateikti 13-SD formą.

 

Nereti atvejai, kai pajamas pagal autorines sutartis gauna nedirbantys senatvės pensininkai.  Nuo šių pajamų  taip pat  skaičiuojamos 38, 7 proc. nuo  pusės  autorinio atlygio  socialinio draudimo įmokos. Svarbu atkreipti  dėmesį į tai, kad už tą mėnesį, už kurį pensininkui bus išmokėtas autorinis  atlygis, jo pensija bus mažinama  priklausomai nuo autorinio atlygio sumos. Jei autorinis atlygis bus 100 Lt ir mažiau, pensija nebus mažinama.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-03-23 19:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media