2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistas irgi žmogus

*print*

Archyvas :: Aktualūs skaitytojų klausimai

2010-12-08
 

Kl. Kokio dydžio privalomojo socialinio draudimo įmokos skaičiuojamos asmenims, dirbantiems pagal autorines sutartis?

 

Nuo 2010 m. rugpjūčio 1 d., įsigaliojus Valstybinio socialinio draudimo įstatymo (VSDĮ) pakeitimams (Žin., 2010, Nr.86 - 4517), praplėstas ratas asmenų, dirbančių pagal autorines  sutartis, kuriems  nuo autorinio atlygio skaičiuojamos  25 proc. dydžio socialinio draudimo įmokos.

 

Asmenys, kurie dirba pagal autorines sutartis ir gauna autorinį atlygį, išskiriami į dvi grupes:

 

1. Asmenys, kurie dirbdami pagal autorines sutartis, tuo pat metu  draudžiami pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 4 str. 1 dalį.

 

2. Asmenys, kurie dirbdami pagal autorines sutartis, tuo pat metu  nedraudžiami pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 4 str. 1 dalį.

 

Pirmajai asmenų, dirbančių pagal autorines sutartis, grupei priskiriami:

 

asmenys, dirbantys pagal darbo sutartis, kandidatai į notarus (asesoriai), asmenys, atlygintinai einantys narystės pagrindu renkamąsias pareigas ar paskirti į apygardų, miestų, rajonų, apylinkių rinkimų ir referendumo komisijas, asmenys, susiję su draudėju darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais taip, kaip šie santykiai apibrėžti Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme,  Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatyme, Teisėjų atlyginimų įstatyme ir Valstybės tarnybos įstatyme nurodyti valstybės politikai, teisėjai, valstybės pareigūnai, valstybės tarnautojai

 

(išskyrus: vidaus tarnybos sistemos pareigūnus, Valstybės saugumo departamento sistemos, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos bei jam pavaldžių įstaigų ir įmonių pareigūnus; krašto apsaugos sistemos profesinės karo tarnybos karius, karius savanorius ir aktyviojo rezervo karius, pašauktus į pratybas, mokymus ar vykdyti tarnybos užduočių, Antrajame operatyvinių tarnybų departamente prie Krašto apsaugos ministerijos civilinę krašto apsaugos tarnybą atliekančius statutinius tarnautojus), Asmenų delegavimo į tarptautines ir Europos Sąjungos institucijas ar užsienio valstybių institucijas įstatyme nurodyti asmenys, kuriems darbo užmokestį ir nuo jo socialinio draudimo įmokas moka asmenį delegavusi Lietuvos Respublikos deleguojančioji institucija (toliau – deleguoti asmenys),

 

taip pat gaunantys darbo užmokestį Seimo, Seimo Pirmininko, Respublikos Prezidento ar Ministro Pirmininko skiriami į pareigas asmenys -  nuolatiniai Lietuvos gyventojai, kaip jie apibrėžti Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, taip pat gaunantys pajamas pagal autorines sutartis iš draudėjo – Lietuvos vieneto, kaip ši sąvoka apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme.

 

Minėti asmenys draudžiami visomis socialinio draudimo rūšimis. Nuo jų viso autorinio atlygio skaičiuojamas 25 proc. įmokos tarifas. Šie asmenys, pasirašydami autorinę sutartį, darbdavį turi informuoti apie tai, kad jie  draudžiami pagal VSDĮ  4 str. 1 d.

 

Antrajai asmenų, dirbančių pagal autorines sutartis, grupei priskiriami:

 

asmenys, kurie  nedraudžiami  pagal VSDĮ 4 str.1 dalį. Jie, kaip autoriai, draudžiami sveikatos, pensijų, ligos ir motinystės socialiniu draudimu. Nedraudžiami nedarbo ir nelaimingų atsitikimų socialiniu draudimu. Šios grupės asmenų privalomojo socialinio draudimo įmokos tarifas 38,7 proc. nuo 50 proc. pajamų per mėnesį, ne didesnių kaip 4680 Lt (4 x 1170).

 

 

Kl. Leidykla ruošiasi leisti mirusio rašytojo anksčiau leistų kūrinių rinktinę. Autorių teises paveldėjo dukra. Už teisę perleisti kūrinius paveldėtojai bus mokamas honoraras.  Prašau paaiškinti, kokio dydžio VSD įmokas šiuo atveju turi mokėti draudėjas ir apdraustasis asmuo?

 

Informuojame, kad vadovaujantis Valstybinio socialinio draudimo įstatymo (Žin., 2009, Nr. 25-972) 8 str. 1 d. 27 p. socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos ir nemokamos nuo autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimą pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus, taip pat nuo autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo kompensacinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose, kūrinių atgaminimą reprografijos būdu ir kūrinių bei gretutinių teisių objektų atgaminimą asmeniniais tikslais, pajamų, gautų už perduotą ar pagal licencinę sutartį suteiktą teisę naudotis pramoninės nuosavybės objektu.

 

Pažymime, kad Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 27 punkto 1 dalies nuostatos taikomos apskaičiuojant ir mokant VSD įmokas už 2010 ir vėlesnius metus.

 

 

Kl. Kokia ligos pašalpos skyrimo ir mokėjimo tvarka įdiegus elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimą?

 

Ne vienas pastaruoju metu sirgęs asmuo susidūrė su nauja laikinojo nedarbingumo pažymėjimų išdavimo tvarka. Nuo 2010 m. liepos 1d. asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduoda apdraustiesiems  tik elektroninius nedarbingumo pažymėjimus bei elektroninius nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimus (toliau - elektroniniai pažymėjimai).  

 

Šie pažymėjimai išduodami per Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistemą (EPTS). Popieriniai nedarbingumo pažymėjimai neišduodami.

 

Pašalpų gavėjams EPTS naudinga, nes jiems nereikia rūpintis nedarbingumo pažymėjimo užpildymu darbdavio informacija bei pristatymu į „Sodros“ teritorinius skyrius, nereikia rūpintis popierinio dokumento (nedarbingumo pažymėjimo) saugojimu, išnyksta jo praradimo rizika; pagreitėja pašalpų skyrimo laikas, pagerėja asmens duomenų apsauga – darbdaviai nemato nedarbingumo priežasties.

 

Gydytojas, pripažinęs asmenį laikinai nedarbingu, per EPTS užpildo elektroninį nedarbingumo pažymėjimą, kurį pasirašo elektroniniu parašu. Išrašytas elektroninis nedarbingumo pažymėjimas per EPTS siunčiamas „Sodros“ informacinei sistemai. Šią informacija „Sodros“ teritoriniai skyriai iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų gauna iš karto.

 

Atkreipiame dėmesį į tai, kad pašalpa apdraustajam yra skiriama tik teritoriniam skyriui gavus jo prašymą dėl pašalpos skyrimo ir darbdavio užpildytą NP-SD pranešimą.

 

Draudėjas ligos pašalpą iš darbdavio lėšų privalo apskaičiuoti ir pateikti NP-SD pranešimą ne vėliau kaip per 10 darbo dienų, o dėl motinystės pašalpos skyrimo – ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo asmens kreipimosi dienos.

 

Prašymą pašalpai skirti reikia pateikti pasirinktam „Sodros“ teritoriniam skyriui, kuris skirs pašalpą. Nustatytos formos prašymą galima užpildyti atvykus į teritorinį skyrių arba popierinį prašymą parsisiųsti iš interneto svetainės www.sodra.lt (Gyventojų portalas/Gyventojo sritis/Paslaugos/Prašymai) ir jį užpildžius  išsiųsti paštu teritoriniam skyriui.

 

Be to,  elektroninį prašymą galima pateikti per Elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą (toliau – EGAS) https://gyventojai.sodra.lt/. Internetinės bankininkystės priemones naudojantys apdraustieji per EGAS gali pateikti elektroninius prašymus ligos, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos, tėvystės ir profesinės reabilitacijos pašalpoms skirti.

 

Prašymus motinystės, motinystės (tėvystės) pašalpoms skirti (tokie prašymai EGAS portale pažymėti raktelio ženklu) gali pateikti tik tie apdraustieji, kurie turi kvalifikuotą elektroninį parašą. Jei apdraustasis per EGAS sistemą  pateiks prašymą dėl ligos, tėvystės,  profesinės reabilitacijos pašalpų, jam nereikės eiti į  „Sodros“ teritorinį skyrių. Pateikti elektroniniai prašymai „Sodros“ skyriuose yra automatiškai registruojami, tikrinami ir perduodami galutiniam sprendimui dėl pašalpų skyrimo priimti.

 

Apie prašymo priėmimą ir nagrinėjimą gyventojai yra informuojami žinute EGAS.

 

Įsidėmėtina, kad teritoriniai skyriai per 15 darbo dienų nuo pareiškėjo prašymo skirti ligos, motinystės, tėvystės ar kt.  pašalpą  pateikimo “Sodros”  teritoriniam skyriui dienos   pašalpą perveda į pareiškėjo asmeninę sąskaitą banke. Į giminaičių ar kitų asmenų sąskaitas pašalpos nepervedamos. Nurodant sąskaitą , reikia nurodyti banko sąskaitos, o ne banko kortelės numerį.

 

Kl. Esu vaiko priežiūros atostogose nuo vienų iki trejų metų vaikui ir gaunu motinystės (tėvystės) pašalpą. Už liepos mėnesį gavau  mažesnę nei įprastai motinystės (tėvystės) pašalpą. Ar teisingas toks pašalpos sumažinimas?

 

LR socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo, kuris galios iki 2011 m. gruodžio 31 d. (Žin., 2009, Nr.152-6820) 10 str. 2, 3 dalyse nurodyta, kad iki 2010 m. birželio 30 d. paskirtos  motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpos, nuo 2010 m. liepos 1 d. iki vaikui sukaks vieneri metai perskaičiuojamos ir mokamos 90 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio iš kurio ši pašalpa buvo apskaičiuota, dydžio (iki liepos 1 d. buvo 100 proc. kompensuojamojo uždarbio).

 

Tuo atveju, kai apskaičiuota motinystės (tėvystės) socialinio draudimo  pašalpa viršija  LR Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 4 dydžių sumą (4 x 1170), pašalpos gavėjui mokama 4680 Lt dydžio pašalpa.

 

Laikotarpiu nuo vaiko vienerių iki dvejų metų motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpa perskaičiuojama ir mokama 75 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio, iš kurio ši pašalpa buvo apskaičiuota, dydžio (iki liepos 1 d. buvo 85 proc. kompensuojamojo uždarbio) . Tuo atveju, kai apskaičiuota motinystės (tėvystės) socialinio draudimo  pašalpa viršija 75 procentus LR Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 4 dydžių sumą ( 1170 x 4 x 0,75), apdraustajam mokama 3510 Lt  dydžio pašalpa .

 

Taigi, Jums paskirtos motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpos sumažinimas nuo š.m. liepos 1 d. yra teisėtas ir teisingas.

 

Primename, kad paskirtos motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpos, kurios neviršija ribinio motinystės (tėvystės) pašalpos dydžio, mokamos to paties dydžio, kokio ir buvo paskirtos.LR Vyriausybės 2009 m. gruodžio 23 d. nutarimu Nr.1771 patvirtintas 800 Lt ribinis motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpos dydis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-12-08 13:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media