2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Tapytojo Juliaus Ludavičiaus paroda „Zoom“ Niujorke – tarsi kelionė vizualiniu labirintu

2019-01-31
 
Tapytojas Julius Ludavičius prie savo kūrinio „Reaching for the Stars“, 2018.

Tapytojas Julius Ludavičius prie savo kūrinio „Reaching for the Stars“, 2018.

Lietuvos Respublikos generaliniame konsulate Niujorke atidaryta Juliaus Ludavičiaus mažo formato tapybos darbų paroda „Zoom".
Į Juliaus Ludavičiaus personalinę parodą Lietuvos generaliniame konsulate Niujorke susirinko didelis būrys šio menininko gerbėjų. J. Ludavičiaus mokytojas niujorkietis tapytojas Kęstutis Zapkus negailėjo pagyrų šiai parodai, o patį Julių apibūdino kaip vieną savičiausių ir įdomiausių nūdienos Lietuvos tapytojų. „Gaila, kad Juliaus dar rimtai neatrado Lietuva", - sako K. Zapkus.
J. Ludavičius gyvena ir kuria Niujorke jau daugiau nei dvidešimt metų. Šio tapytojo kūryba yra pristatyta tiek pasaulio kultūros sostinėje, tiek Lietuvoje. Praėjusių metų vasarą Juliaus (kartu su kitų JAV gyvenančių lietuvių kūrėjų) darbus tapybos gerbėjai galėjo pamatyti meno mugėje „Art Vilnius‘18".
Šioje personalinėje J. Ludavičiaus parodoje „Zoom" („Priartėjimas") pristatoma šešiolika mažo formato tapybos darbų, sukurtų per pastaruosius aštuoniolika metų. Dauguma jų - ne didesni nei penkiasdešimt centimetrų. Parodos pavadinimas „Priartėjimas" labai tiksliai apibūdina tapytojo kūrinius - iš toli J. Ludavičiaus darbai atrodo tarsi abstrakcijos, tačiau priėjęs arti juose randi daugybę realistinių detalių, gali išskaityti įvairių istorijų. „Aš savo darbus apibūdinčiau kaip semiabstrakciją, - apie savo parodą sako J. Ludavičius. - Mano darbai yra kaip labirintų spiečiai sudaryti iš žemėlapių galvosūkių, architektūrinių planų, mokslinių piešinių, diagramų ir išklotinių, vaizdų iš spaudos, interneto ir enciklopedijų. Visa tai sujungiu į visumą naudodamas tapybos metodus."
J. Ludavičius prisipažįsta, jog maži darbų formatai jį traukia seniai, o dabar įsivyravusios technologijos netiesiogiai sukūrė naują prasmę intymiems ir mažiems meno kūriniams. Anot tapytojo, galimybė sutalpinti begalinį informacijos kiekį į mažus ekranus išmokė žmones kondensuoti informaciją ir vaizdus. „Žiūrovas dabar yra labiau pasiruošęs atkreipti dėmesį į panašias erdvines komplikacijas mažuose meno kūriniuose, - pasakoja J. Ludavičius. - Prieš trisdešimt metų tai būtų vadinama mažu klaustrofobiniu pasauliu. Dabar tai yra įprastas ir mielas pasaulis daugumai. Šis pasaulis susideda iš mažyčių vizualinių ženkliukų: debesėlių, langiukų, emoji ir kitų panašių programėlių, už kurių glūdi didelės „erdvės" ir daugybė informacijos sluoksnių."
Vilniuje gimęs ir augęs tapytojas pasakoja, jog vaikystėje praleido daug laiko piešdamas fantastinius žemėlapius. „Tai buvo žvaigždynai, žemynai, civilizacijos, salos, imperijos arba miestai, vėliau naudojau ląstelių ir neuronų vaizdus. Ir begalinio dydžio, ir mikroskopinės erdvės buvo panašios struktūros, - sako J. Ludavičius. - Piešdamas šios parodos „žemėlapius", nenaudojau nei perspektyvos, nei specifinės istorijos pasakojimo, būdingo iliuzionistinei tapybai. Šių darbų formatai yra kaip organizmai, kuriuose yra užprogramuotas pasikeitimo jausmas. Mano darbai niekada nėra „pabaigti", juos „palieku", kai jie nebereikalauja mano dėmesio, kai neturi man įkyrių detalių, kai tos detalės pavirsta į abstraktų lauką. Dėl šios priežasties savo darbų niekada neatlieku per vieną sesiją. Jie kuriami ne iš daugybės dažų sluoksnių, bet per nuolatinį pataisymų ir pakeitimų procesą."
Ne vienas tapybos darbas šioje J. Ludavičiaus parodoje kurtas keliolika metų. Ir nors kai kurie jų eksponuoti ir anksčiau, eksponuojami šioje parodoje jau yra pakitę nuo pirminio vaizdo. Tapytojas sako, jog šioje parodoje žiūrovas per tapybos darbus turi leistis į savotišką vizualinę kelionę, kuri gali tapti savotiška meditacija.
Juliaus Ludavičiaus paroda „Zoom" veiks LR generaliniame konsulate (420 5th Ave #304, New York, NY 10018) iki 2019 m. vasario 18 d.
Parodą organizavo LR generalinis konsulatas Niujorke ir LR kultūros atašė JAV.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-31 11:13
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media