2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Paryžiuje pristatyta Elenos Selenos karpinių knyga „Džiunglės“

2018-12-18
 
Rasos Juškevičiūtės nuotrauka

Rasos Juškevičiūtės nuotrauka

Prancūzijos leidykla „Gallimard Jeunesse" išleido jau antrą jaunosios kartos iliustratorės iš Lietuvos Elenos Selenos knygą „Džiunglės". Pompidu centro knygyne surengtame muzikiniame knygos pristatyme dalyvavo visas būrys jaunos lietuvių iliustratorės kūrybos gerbėjų ir įvairaus amžiaus smalsuolių.
Kartu su knyga, mažieji skaitytojai ir pop-up knygų mėgėjai ar kolekcionieriai kviečiami pasivaikščioti paslaptingose džiunglėse, kuriose knibžda keisti išgalvoti gyvūnai, į mėnulį stiebiasi nematyti augalai, o viską stebi paslaptingos akys. Vizuali, „džiungliška" patirtis vartant knygą pasufleravo muzikinę temą, kuri savo garsais iliustruotų erdvinius šio leidinio puslapius.
Specialų muzikinį performansą vakaro metu Pompidu knygyne kūrė etno ir ambient muzikos atlikėjas, instrumentalistas Donis (Donatas Bielkauskas). Jis grojo birbynėmis ir skulptoriaus Antano Mončio moliniais švilpiais. Tikras džiungles primenantys garsai taip pat kurti naudojant čežančius rudeninius lapus, kankorėžius, grikių kruopas. Knygos tekstą skaitė vertėjas Ainis Selena, o patį knygos vartymo principą pristatė autorė.
Renginio metu, E. Selena bendravo su skaitytojais ir kūrė unikalias dedikacijas-karpinius. Lankytojai turėjo galimybę susipažinti su ypatinga Antano Mončio (1921-1993) kūrybos dalimi - gyvai apžiūrėti ir patys išmėginti Paryžiuje 1975-1978 metais lipdytus molinius švilpius. Vienu metu šiais švilpiais gali groti net du ar trys žmonės. Renginyje dalyvavo ir skulptoriaus sūnus Jeanas-Christophe'as Mončys, kuris pasakojo apie savo tėvo kūrybą, žavėjo renginio lankytojus ir autentiškomis A. Mončio kaukėmis. Pompidu centre įsikūrusio „Flammarion" knygyno direktorė Laurence Fruitier sakė, kad šiame knygyne tokio tipo knygų pristatymų, kuomet siejamas dviejų savitų kūrėjų darbas, iki šiol nėra buvę. Taip pat pasidžiaugė, kad tokiu knygos pristatymu atkreiptas dėmesys ne tik į pop-up knygos vizualią pusę, bet ir į tekstą - atskleista ir gilesnė knygos mintis.
Elena Selena Prancūzijoje vadinama „kylančia pop-up knygų žvaigžde", susidomėjimą pelno jau antrąja savo knyga. Pirmoji erdvinė autorės knyga „Mėlynasis sodas" Prancūzijos knygynuose pasirodė pernai ir iškart tapo mylimiausia knygynų knyga (coup de coeur). Š. m. lapkričio pradžioje „Mėlynasis sodas" taip pat pelnė „Prix Saint-Fiacre" premiją, sodininkystės žurnalistų skiriamą augalų pasaulio tematiką meniniais būdais gvildenančioms knygoms.
E. Selena Vilniaus dailės akademijoje įgijo grafikės specialybę, vėliau studijavo prestižinėje Paryžiaus grafinio dizaino mokykloje „Ecole Estienne". Būtent Prancūzijoje susidomėjusi karpyto popieriaus technika, kuomet sukuriamos netikėtos erdvinės knygos, E. Selena toliau gilinasi į šią sritį. Šiuo metu dailininkė gyvena ir kuria Paryžiuje.
Susitikimai su autore Paryžiuje taip pat vyko knygynuose „Les Champs Magnetiques" ir „Le Divan Perché",leidyklos „Gallimard Jeunesse" stende Montrėjaus vaikų ir jaunimo knygų mugėje. Įvyks susitikimas ir kitų metų sausio 19 d. knygyne „L'Attrape-Coeurs".
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-18 16:27
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media