2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Ukrainoje bus paminėtos dešimtosios žurnalisto Gongadzės nužudymo metinės

2010-09-16
 
Nežinomo autoriaus nuotrauka

Nežinomo autoriaus nuotrauka

Šiandien, žurnalisto Georgijaus Gongadzės dingimo dieną, Ukrainos sostinėje Kijeve ir šalies vakaruose esančiame Lvovo mieste bus paminėtos dešimtosios jo nužudymo metinės.

 

Žurnalistas G.Gongadzė dingo Kijeve 2000 metų rugsėjo 16 dieną. Tų pačių metų lapkritį miške Kijevo srityje buvo rastas, kaip spėjama, jo lavonas be galvos. 2010 metų gegužę Ukrainos generalinis prokuroras Oleksandras Medvedenka pareiškė, kad kaukolė, rasta Kijevo srityje 2009 metų liepą, yra G.Gongadzės.

 

Po kelių DNR ekspertizių šalies generalinė prokuratūra pripažino, kad palaikai yra G.Gongadzės.

 

Žurnalisto G.Gongadzės, vadovavusio interneto leidiniui "Ukrainskaja pravda", nužudymas 2000 metais - tapo didžiausiu politiniu skandalu nepriklausomos Ukrainos istorijoje, kuris susilpnino tada šaliai vadovavusio Leonido Kučmos pozicijas ir 2004 metais prisidėjo prie valdžios pasikeitimo per rinkimus.

 

2005 metais atėjęs į valdžią Viktoras Juščenka pareiškė, kad šio nusikaltimo išaiškinimas yra jo garbės reikalas, bet po kelių dienų buvęs VRM vadovas Jurijus Kravčenka, kuris, kaip šią savaitę pranešė generalinė prokuratūra, nurodė susidoroti su žurnalistu savo pavaldiniui Oleksijui Pukačiui, buvo rastas negyvas vasarnamyje netoli Kijevo. Pagal oficialią versiją, jis nusižudė.

 

Pagal tyrimo versiją, pernai areštuotas O.Pukačius, 2000 metais dirbęs VRM kriminalinės paieškos išorinio stebėjimo departamento viršininku, organizavo G.Gongadzės sekimą, o po to pats jį pasmaugė. Dar trys buvę milicininkai - nužudymo vykdytojai - jau daugiau kaip dvejus metus atlieka bausmę.

 

Tradicinė akcija "Ateik ir uždek atminimo žvakę", skirta G.Gongadzės atminimui, prasidės 19 val. Kijeve Nepriklausomybės aikštėje. Žurnalistai, visuomenės veikėjai ir visi neabejingi žmonės pagerbs Georgijaus ir kitų žuvusių žurnalistų atminimą. Šv.Vladimiro katedroje Kijeve 18 val. 30 min. prasidės gedulingos pamaldos už žuvusius žurnalistus.

 

Atminimo mitingas vyks ketvirtadienį ir Lvove. Jis prasidės 19 val. 30 min. prie paminklo Tarasui Ševčenkai, o po to mintingo dalyviai ateis prie G.Gongadzės atminimo medžio Laisvės prospekte.

 

Nukentėjusioji šalis - našlės Miroslavos Gongadzės interesų atstovė Valentina Telyčenko ir žurnalisto motina Lesia Gongadzė - kritiškai vertina tyrimo sprendimą, kuris, jų nuomone, neatsako "į kai kuriuos klausimus".

 

"Kaltinimas, kuris grindžiamas tuo, kad Pukačius žodžiu gavo Kravčenkos nurodymą nužudyti žurnalistą, palieka neatsakytų itin daug klausimų, kelios loginės grandinės nutrūksta", - mano atstovė V.Telyčenko.

 

G.Gongadzės motina įsitikinusi, jog nurodymas, kad velionis buvęs VRM vadovas yra žurnalisto nužudymo užsakovas - tai Generalinės prokuratūros mėginimas pasiteisinti už neveiklumą.

 

"Tai, kad jie (Ukrainos generalinė prokuratūra) viską nori nurašyti velioniui - tai įprastas reikalas, Dievas jiems teisėjas. Tai, ką jie daro, - tai mėginimas užtrinti neveiklumo pėdsakus", - įsitikinusi L.Gongadzė.

 

BNS

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-09-16 12:54
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media