2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Baltarusijos žurnalistams uždrausta vadintis spauda

2010-03-23
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: Vladimiras Dziuba, žurnalo

Erikos Straigytės nuotraukoje: Vladimiras Dziuba, žurnalo

Baltarusijos Aukščiausiasis teismas patvirtino šalies Teisingumo ministerijos, kuri reikalauja pašalinti iš Baltarusijos žurnalistų asociacijos (BŽA) narių pažymėjimo žodį "spauda" ir apriboti Žurnalistų teisinės apsaugos centro veiklą, pretenzijas.

 

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, toks teismo sprendimas smarkiai apsunkins neetatinių žurnalistų darbą Baltarusijoje, be to, BŽA nebegalės teikti žiniasklaidos priemonėms teisinės pagalbos.

 

Oficialiame Teisingumo ministerijos įspėjime taip pat teigiama, kad veiklos tikslai, išdėstyti oficialiame BŽA tinklalapyje, neatitinka įstatuose nustatytų organizacijos gyvavimo tikslų.

 

Vienas tikslų, nurodytų BŽA tinklalapyje - "ginti žurnalistų teises ir laisvos bei profesionalios žurnalistikos principus". Pareigūnų nuomone, tai turi būti taikoma tik šios visuomeninės organizacijos nariams.

 

Per dvi dienas trukusį nagrinėjimą Aukščiausiajame teisme BŽA vadovybė ir juristai mėgino įrodyti, kad ministerijos pretenzijos nėra pagrįstos.

 

Profesorius Michailas Pastuchovas, buvęs Konstitucinio teismo teisėjas ir Žurnalistų teisinės apsaugos centro prie BŽA vadovas, teigia, kad "Centro veikla yra apibrėžta specialiuose Nuostatuose ir kad šis dokumentas iki šiol nekėlė Teisingumo ministerijos pretenzijų".

 

Visuomeninio susivienijimo - Baltarusijos žurnalistų asociacijos - nario pažymėjimo nuostatai galioja jau septynerius metus - nuo 2003 metų spalio. Be to, juristo teigimu, BŽA operatyviai vykdė reikalavimus, išdėstytus naujausiose Baltarusijos įstatymų dėl žiniasklaidos priemonių ir visuomeninių organizacijų veiklos versijose.

 

"Juridinė pagalba BŽA nariams apibrėžta asociacijos įstatuose kaip vienas svarbiausių jos veiklos tikslų. BŽA valdyba turi teisę nustatyti šios įstatų normos vykdymą, ir ji nustatė: visuomeninė juridinė tarnyba", - aiškina M.Pastuchovas.

Teisingumo ministerijos atstovas pareiškė teisme, kad BŽA turi apsiriboti tik juridinėmis konsultacijomis pavieniams asmenims, organizacijos nariams, ir neteikti teisinės pagalbos masinės informacijos priemonėms.

 

"Tačiau kai kuriuose nevalstybiniuose laikraščiuose visi žurnalistai - BŽA nariai. Mes dabar verčiami užsiimti kazuistika, įrodinėdami visų naujų pastangų akivaizdžias išdavas: pareigūnai skaitys ir interpretuos taip kaip norės arba kaip bus įsakyta. Artėjant prezidento rinkimams, organizaciją, iš tikrųjų ginančią žurnalistų teises ir spaudos laisvę, nuspręsta "išversti iš balno", - teigia M.Pastuchovas.

 

BŽA ne kartą gynė žurnalistų teises laisvai gauti ir platinti informaciją.

 

Pastaruosiuose viešuose pareiškimuose asociacija kritikavo praktiką trukdyti žurnalistams dirbti per gatvių eitynes, taip pat smerkė kratas žurnalistų butuose ir tinklalapio "Chartija-97" biure.

 

"Man labai padėjo BŽA pažymėjimas", - sako Sergejus Ponomariovas iš Klecko miesto. Šiame rajono centre S.Ponomariovas leido mažo tiražo biuletenį.

 

"Valdininkas vis dėlto bijo žodžio "spauda", vienaip ar kitaip į jį reaguoja, kartais vien dėl to, kad "spauda" sutinka ką nors papasakoti, paaiškinti", - sakė jis.

 

Tačiau net įstatymo leidžiami 299 egzemplioriai sukėlė pareigūnų nepasitenkinimą ir vietos prokuratūros pretenzijas, ir dabar S.Ponomariovas leidžia sienlaikraštį.

 

BŽA nario pažymėjimais aktyviai naudojosi laisvai samdomi žurnalistai - daugiau kaip pusė asociacijos narių neturi nuolatinės darbo vietos Baltarusijoje.

 

Laisvai samdomas žurnalistas iš Gardino Aleksandras Denisovas buvo iškviestas į Aukščiausiąjį teismą kaip liudytojas - pernai lapkrityje A.Denisovas buvo sulaikytas, kai vaizdo kamera filmavo stiklo fabrike "Neman" ir įrodydamas savo žurnalistinį statusą parodė BŽA nario pažymėjimą.

 

Teismas Gardine prieš kurį laiką kvalifikavo reporterio veiksmus kaip "savavaliavimą" ir paskyrė A.Denisovui nuobaudą, o Teisingumo ministerija, remdamasi šiuo incidentu, pareiškė, kad BŽA nariai "nepagrįstai pasisavino masinės informacijos priemonės žurnalisto įgaliojimus".

 

Baltarusijos žiniasklaidos priemonių įstatyme nėra sąvokos "žurnalistas", įstatymo nustatytas terminas - "masinės informacijos priemonės žurnalistas".

 

Teisingumo ministerijos atstovas Aleksandras Charitonas paskelbė Aukščiausiajame teisme, kad žurnalistu gali būti tik tas, kas įgijo atitinkamą išsilavinimą ir dirba žiniasklaidos priemonės redakcijoje.

 

Įdomu, kad BŽA siūlymu teismas išnagrinėjo Rusijos, Danijos ir Vokietijos žurnalistų sąjungų pažymėjimų pavyzdžius, taip pat Tarptautinės žurnalistų federacijos, kurios asocijuota narė yra BŽA, nario kortelę. Šių organizacijų dokumentuose žodis "spauda" figūruoja.

 

"Tačiau šis argumentas neturėjo poveikio: šios sąjungos ir organizacijos neįregistruotos Baltarusijoje, kur žodį "spauda" nuo šiol monopolizavo valstybė", - pažymi Vladimiras Dziuba, žurnalo "Abažur" redaktorius.

 

Dabar per mėnesį BŽA privalo surinkti daugiau kaip tūkstantį išduotų savo pažymėjimų ir "užtikrinti, kad toliau nebūtų galima jais naudotis".

BNS

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-04-20 11:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media