2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Lietuvių grafikos rinkinys padovanotas Centriniam grafikos institutui Romoje

2018-12-18
 
LR ambasadorius Italijoje Ričardas Šlepavičius įteikė Centriniam grafikos institutui Romoje 15 Lietuvos grafikos kūrinių rinkinį.
Rinkinį suformavo prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė ir Vilniaus grafikos meno centro vadovės Jurga Minčinauskienė ir Kristina Kleponytė-Šemeškienė. Rinkinyje yra 15 originalių grafikos kūrinių, kurių autoriai - Elvyra Kairiūkštytė, Kęstutis Grigaliūnas, Laisvydė Šalčiūtė, Petras Repšys - yra svarbūs Lietuvos grafikos istorijai.
Centrinis grafikos institutas yra viena iš nedaugelio nacionalinių kultūros institucijų Italijoje, kurios pradžia skaičiuojama nuo 1738 metų. Institute saugoma ir tiriama apie 23500 piešinių ir 110000 atspaudų, kurie atspindi Europos grafikos meno istoriją nuo penkto iki aštunto šimtmečio, taip pat saugoma daugiau nei 23400 matricų. Institute yra veikiančios grafikos mašinos, fotografijos kolekciją sudaro daugiau nei 16000 eksponatų, yra 25000 leidinių sauganti biblioteka, formuojama šiuolaikinio bei video meno kolekcija. Centrinis grafikos institutas įsipareigojo padovanotus kūrinius saugoti, prižiūrėti ir eksponuoti neribotą laiką.
Kaip sako rinkinio sudarytojos: „Lietuvos grafikos mokykla yra labai stipri ir gerai žinoma mūsų Europos dalyje. Ši dovana - žingsnis į dar platesnį pripažinimą, nes būti priimtiems į tokį prestižinį rinkinį šalia Leonardo da Vinci, Albrechto Durerio, Rembrandto ir kitų senųjų meistrų piešinių bei estampų, moderniosios ir šiuolaikinės Giorgio Morandi, Renzo Romero, Jannis Kounellis ir kitų autorių grafikos kūrinių, reiškia, kad atitinkame aukščiausius kriterijus ir galime būti įdomūs ne tik artimiausiems kaimynams, bet ir meno išlepintiems italams, kurie yra ypatingai reiklūs dailės kūrinių kokybei".
Šis dėkingumo gestas yra bendradarbiavimo tarp Lietuvos ambasados Italijoje, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus ir Centrinio grafikos instituto finalas, kurio pagrindu vyko paroda „MAGMA. Kūnas ir žodis Lietuvos ir Italijos moterų mene nuo 1965 iki šiandien", kuruota Laimos Kreivytės ir Benedettos Carpi de Resmini Vilniuje ir Romoje. Romoje taip pat stažavosi penkios studentės iš Vilniaus dailės akademijos. Dovana simboliškai vainikuoja ir 2018 m. pavasarį vykusią Vilniaus grafikos meno centro kuratorių stažuotę Romos centriniame grafikos institute, įgalina tolimesnio bendradarbiavimo plėtotę tarp grafiką propaguojančių Italijos ir Lietuvos institucijų.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-18 16:19
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media