2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Eldoradas Butrimas, Reportažas iš Ukrainos: Po malūnsparnio katastrofos Brovaruose ukrainiečiai išgyveno šoką

2023-01-24
 
Marios kijeviečių šeštadienį ėjo atsisveikinti su žuvusiu ministru ir šešiais jo pavaldiniais. E.Butrimo nuotrauka

Marios kijeviečių šeštadienį ėjo atsisveikinti su žuvusiu ministru ir šešiais jo pavaldiniais. E.Butrimo nuotrauka

Eldoradas Butrimas,
Specialiai iš Brovarų ir Kijevo, Ukraina

 

Pereitą šeštadienį Kijeve marios žmonių su gėlėmis rankose ir ašaromis akyse ėjo atsisveikinti su malūnsparnio katastrofoje žuvusiu Vidaus reikalų ministru Denisu Monastirskiu bei šešiais jo pavaldiniais.
Žuvusiųjų kūnai buvo pašarvoti centrinėje Kreščiatiko gatvėje esančių Ukrainiečių namų hole. Iš pradžių pagerbimui rinkosi šalies vadovai bei užsienio šalių diplomatai, o vėliau buvo įleidžiami visi atėję gyventojai.
Žuvusiųjų artimieji skirtingai išgyveno gedulą. Velionio 42 metų ministro D.Monastirskio žmona Žana tas dvi viešo pagerbimo valandas prie karsto stovėjo suakmenėjusiu veidu, tarsi nejusdama palengva riedančių ašarų.
Tuo tarpu jaunutė vieno iš ministro pavaldinių žmona visą laiką tyliai raudojo klūpodama šalia karsto. Greta verkė ir daugybė kitų žmonių, tiek žuvusiųjų artimieji, tiek aukas pagerbti atėję miestiečiai.
Didžiausias emocijas visgi sukėlė vieno iš žuvusiųjų, policijos specialaus Vidaus saugumo skyriaus vado, papulkininko Michailo Pavluškos motinos garsi rauda. Pasibaigus atsisveikinimo ceremonijai ir prieš išnešant karstus į katafalkus pensininkė taip gailestingai ėmė prašyti Dievo prikelti jos sūnų ir pasimti ją pas save, jog ašarų nebesulaikė dauguma salėje buvusių žmonių.
Su policijos palyda septyniems katafalkams Kreščatiko gatvė lėtai vykstant į kapines vakarėjantį Kijevą gaubė rūkas, ir viršutinių namų aukštų nebesimatė. Tragedijos rytą šimtą tūkstantį gyventojų turintį Brovarų miestą, nutolusį vos penkiolika kilometrų nuo sostinės, irgi gaubė rūkas, tačiau dar didesnis.
Nelaimė įvyko aštuntą valandą ryte Nepriklausomybės gatvėje šalia namo nr19. Minėtas namas yra dvylikos aukštų, jo šone stovi katalikiška bažnyčia bei kitas dvylikos aukštų namas. Šio vienoje bei kitoje pusėje stovi du žemi dvejų aukštų vaikų darželiai, apie kuriuos aplink stovi kiti aukšti daugiabučiai namai.
Malūnsparnis kliudė tą vaikų darželį, netoli kurio stovi dešimta vidurinė mokykla. Jei malūnsparnis būtų kritęs kiek vėliau, aukų būtų buvę neabejotinai daugiau, nes mokykloje pamokos prasideda pusę devynių, o mokiniai į jas eina pro minėtą darželį.
Darželis darbą kaip visada pradėjo aštuntą valandą, o kai po keletos minučių į jį atsitrenkė ir sprogo malūnsparnis, vaikų jame dar buvo ne tiek daug. Po sprogimo kilus gaisrui prie darželio suskubo vaikų tėvai bei aplinkinių namų gyventojai, kurie padėjo pro langus iškelti vaikus.
Per sprogimą žuvo šešių metų mergaitė bei į darželį ją atvedusi mama. Žuvo ir dvi darželio darbuotojos, trys malūnsparnio pilotai bei ministras ir septyni jį lydėję pavaldiniai.
Į ligonines buvo išgabenti 25 asmenys, vienuolika iš kurių yra vaikai. Brovarų valdžia po tragedijos paskelbė trejų dienų gedulą, ir prie nelaimės vietos tuo metu gyventojai nešė gėles bei aptarinėjo įvairias tragedijos versijas, iš kurių dominavo piloto klaida dėl rūko arba techninis gedimas.
81 metų Oksana Gričiuk papasakojo, jog tragedijos momentu stovėjo prie virtuvės lango priešais mokyklą esančiame name ir laukė, kol užvirs arbatinukas. Pasigirdus sprogimui ir pasimačius milžiniškai liepsnai moteris pagalvojo, kad miestą bombarduoja okupantai ir puolė į vonią slėptis.
64 metų Nataša Sokolova, gyvenanti už darželio stovinčio namo devintame aukšte papasakojo, jog jos laiptinės kaimynas viską matė, nes rūkė balkone tuo metu. Minėtas kaimynas esą matė, kaip iš dangaus kažkas balto nukrenta, ir pagalvojo, jog tai didelis dronas.
Rūkui prasisklaidžius tačiau pasimatė, jog prie laiptinės įėjimo guli dalis malūnsparnio kabinos ir trys lavonai, o atlėkusios skeveldros sudarkė dvi kaimynų mašinas.
„Tie kūnai greičiausiai tikriausiai buvo lakūnų, jie čia gulėjo pusę dienos, tol, kol ekspertai viską tyrė, bet mes, namo gyventojai, viską matėmė tik pro langus, nes kariškiai užtvėrė laiptines ir tuo metu nieko neišleido iš namo" - pasakojo N.Sokolova.
Užkalbinus tulpių puokštę ant darželio tvoros prikabinusią moterį, ši pasisakė, jog su vyru ir aštuonių metų dukrele atvyko pagerbti aukų iš Kijevo. Moteris tvirtino, jog prieš kelias dienas raudojo per televizijos žinias žiūrėdama reportažą apie okupantų susprogdintą namą Dniepro mieste, todėl, kai išgirdo apie tragediją Brovaruose nusprendė, jog turi atvykti čia išsikalbėti ir paverkti kartu su tautiečiais.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-02-05 13:08
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media