2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Eldoradas Butrimas.: Ukrainoje kovojantis karys britas žavisi ukrainiečių drąsa ir kovingumu

2023-01-11
 
E.Butrimo nuotraukoje: britas Džeimsas

E.Butrimo nuotraukoje: britas Džeimsas

Eldoradas Butrimas
Specialiai LŽS iš Kramatorsko

 

„Jei toks karas kiltų mano gimtojoje Jungtinėje Karalystėje, manau labai mažai žmonių pasielgtų taip, kaip ukrainiečiai - savanoriais stotų ginti tėvynės" - pareiškė traukinyje į Kramatorską užkalbintas 23 metų kariškis britas, prisistatęs Džeimso vardu.
Vaikinas iš pradžių kategoriškai atsisakė kalbėtis, pareiškęs, jog turiu kreiptis į būrio vadą dėl specialaus leidimo, tačiau kario nepatiklumą pavyko pratirpdyti nusukus kalbą apie neseniai pasibaigusį Pasaulio futbolo čempionatą bei Jungtinės Karalystės ekipos nesėkmę. Kiek vėliau Džeimsas sutiko nusifotografuoti užsidėjęs veidą dengiančią kepurę ir atsakyti į kelis klausimus anonimiškai, neviešindamas jokių neleistinų faktų.
- Kodėl nusprendei vykti į karą Ukrainoje?
- Esu kilęs iš Bornmuto miesto, iš kariūnų šeimos, ir nuo vaikystės girdėjau tėvo pasakojimus apie herojiškus žygius. Rusijai užpuolus Ukrainą su broliu Piteriu, irgi kariškiu, septyniais metais už mane vyresniu, susižavėjom pranešimais apie gynėjų ryžtą kovojant su gerokai gausesniu priešu, ir nutarėm pasitraukti iš tarnybos Jungtinės Karalystės kariuomenėje bei skristi padėti ukrainiečiams.
- Senai čia atvykote?
- Piteris atvyko liepą, o aš rugsėjyje; jis karo inžinierius, aš išminuotojas.
- Kovojate užsieniečių būryje?
- Taip, kartu su kitais penkiolika vakariečių, atvykusių iš JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Austrijos sudarome svetimšalių padalinį; esame prijungti prie ukrainiečių būrio ir drauge kovojame prie Bachmuto miesto.
- Ar nekyla nesusipratimų dėl skirtingo vakariečių ir ukrainiečių karinio pasiruošimo, bendros kalbos nebuvimo?
- Pradžioje buvo nesusipratimų, bet prisitaikėme vieni prie kitų; man padėjo tai, kad buvau dalyvavęs karinėse NATO pratybose su Rytų Europos atstovais iš Lietuvos ir Estijos, ir žinojau apie kultūrinius ir istorinius karybos skirtumus.
- O Ukrainoje teko sutikti karių lietuvių?
- Neteko.
- Bachmutas dabar yra laikomas vienu iš pavojingiausių fronto ruožų, ar prieš tai jums teko ką nors panašaus patirti?
- Neteko, nei aš, nei brolis prieš tai nedalyvavome jokiuose karuose. Kai pirmą dieną atvykau į Bachmutą buvau šokiruotas tokios gausybės aplinkui sprogstančių bombų, ir, neslėpsiu, kažkiek išsigandau, nes tai buvo tikras pragaras. Žinokit, jei koks karys jums sakys, kad pirmą kartą patekęs į artilerijos apšaudymą neišsigando, tai neabejokit, kad meluoja, nes nuo bombų pasislėpti neįmanoma, jos arba skrenda pro šalį, arba į tave ir išsigelbėjimo nėra. Manau, Bachmuto frontas šiuo metu yra viena pavojingiausių vietų Planetoje. Karo mokykloje mus mokė, jog apkasuose kariai išbūna kelias dienas ir po to keičiasi poilsiui, o čia tenka apkasuose ištverti net po dvi savaites.
- Ar po kelių kovos mėnesių ir toliau manote, kad ukrainiečių drąsa ir pergalės ryžtas yra išskirtinis?
- Taip, savo požiūrio į ukrainiečius nepakeičiau - tai labai ryžtinga ir kovinga tauta. Neseniai mačiau tokį atvejį ligoninėje: seselė siuvo artileristo žaizdas kojoje, o tas rūkė ir nė karto nesudejavo; o kai seselė apibintavo ir siūlė kelias paras sustiprėti ligoninėje ukrainietis karys pasakė, jog turi grįžti pas saviškius ir išskubėjo atgal į apkasus. Tada ir pagalvojau - jei kiltų toks karas mano gimtinėje, labai mažai atsirastų žmonių, norinčių rizikuoti savo gyvybe ir savanoriais eiti ginti Jungtinės Karalystės. Mudu su broliu sužavėjo Ukrainos žmonės, fronte įgijome gerų draugų, ir sugalvojome po karo pasilikti gyventi Kijeve. Galimai įkursime savo firmą, pirksime būstą, bet prieš tai reikia nugalėti Rusiją, ir taip, kad ji daugiau nedrįstų kelti kojos į šią šalį.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-01-11 10:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media