2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Eldoradas Butrimas. Reportažas iš Ukrainos: Po namo griuvėsiais Dnepre rasta ikona primins 46 aukas

2023-02-10
 
E.Butrimo nuotraukoje: šventikas Ivanas rastą ikoną vadina Ukrainos kančių ir pergalės simboliu

E.Butrimo nuotraukoje: šventikas Ivanas rastą ikoną vadina Ukrainos kančių ir pergalės simboliu

Eldoradas Butrimas,
specialiai iš Dniepro, Ukraina

 

- Kodėl žuvusius vežė į jūsų cerkvę, o ne į kitą, didesnę ir kuri yra arčiau bombos sugriauto namo? - paklausiau apaštalo Andrejaus cerkvės Dniepre šventiko Ivano.
- Todėl, kad ta cerkvė, kaip ir dauguma Dniepre, tebėra pavaldžios Maskvos patriarchatui, o būtų juk absurdiška, pasityčiojimas iš aukų ir jų artimųjų, Rusijos atakos aukas vežti į Kremliui nuolankią bažnyčią..
- Ar tragedijos metu buvote cerkvėje?
- Taip, nes, kaip jauniausias, man tik 26 metai, aš joje visą laiką budžiu, bendrauju su tikinčiaisiais, nebent būnu kelioms valandoms išvykęs į laidotuves. Gerai pamenu - kai pasigirdo didžiulis trenksmas buvo be kelių minučių ketvirta valanda, šeštadienis, sausio keturiolikta, taip vadinama „antrųjų" kalėdų šventė. Išgirdę sprogimą su grupele tikinčiųjų išskubėjome į lauką, o ten matom - didžiulis dūmų debesis už kelių šimtų metrų virš namų „Pergalės krantinės" gatvėje. Nuėjom pažiūrėti, ir prieš akis atsivėrė siaubingas vaizdas - dalies devynaukščio namo nr.118 nebėra, aplink klyksmas ir šauksmai, su signalinėmis sirenomis skuba greitosios, policija, gaisrinės. Tokio kraupaus reginio nebuvau regėjęs ir nepamiršiu niekada; dalis mano parapijiečių ėmė raudoti, man akyse irgi ėmė tvinkti ašaros, drebančiu balsu vos išlemenau, kad klauptumės ant kelių ir melstumės už žuvusių vėles bei už tai, kad būtų kuo daugiau žmonių išgelbėta.
- Žuvo net 46 žmonės, ar jų kūnai galėjo sutilpti tokioje mažoje jūsų cerkvėje?
- Žuvusiųjų kūnai buvo suguldyti ant pievelės šalia mūsų laikinos nedidelės medinės cerkvės, nes tikroji mūrinė cerkvė dar nėra baigta statyti. Uždengėm aukų kūnus ir prie jų meldėmės. Kitą dieną gelbėtojai namo griuvėsiuose rado ikoną, kurią atnešė mums. Ikoną turbūt savo bute laikė kažkuris iš žuvusiųjų; jos medinių rėmų pakraščiai apiro, tačiau vidinė metaline dalis su Dievo motinos bei kūdikėlio Kristaus atvaizdu liko sveika, tik su nedideliais nubrozdinimais, įlankstymais. Tą ikoną dabar per kiekvienas pamaldas padedame prie altoriaus, nes ji tapo visos mūsų tautos kančių šiame kare simboliu - atlaikė bombos, namo griūties ir gaisro išbandymus; apiro, apsibraižė, tačiau išliko sveika; taip, kaip ir mes, ukrainiečiai, patirsime daug kančių ir netekčių, bet viską ištversime ir nugalėsime.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-02-26 09:35
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media