2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos: galimai žuvo pirmas karys savanoris iš Lietuvos

2023-01-26
 
E.Butrimo nuotraukoje: Kijevo Maidano aikštėje atsirado vėliavėlė su kovose Chersone žuvusio lietuvio pavarde

E.Butrimo nuotraukoje: Kijevo Maidano aikštėje atsirado vėliavėlė su kovose Chersone žuvusio lietuvio pavarde

Eldoradas Butrimas
Specialiai iš Kijevo

 

Maidano aikštės vejoje Kijeve per šį karą spontaniškai susiklostė tradicija į žemę įbesti vėliavėlę su užrašyta žuvusio kario pavarde, o prie kai kurių prisegant ir kario nuotrauką. Tų vėliavėlių yra turbūt jau keliolika tūkstančių.
Ne ant visų jų visgi yra užrašyta kario pavardė, ant kai kurių matosi vien pirmos vardo ir pavardės raidės, dar ant kitų yra vien kario slapyvardis, o yra ir tokių, ant kurių nieko nėra užrašyta.
Nors pro Maidano aikštėje esančią vėją su minėtomis vėliavėlėmis praeinu gan dažnai, tačiau tik trečiadienį pamačiau lietuvišką vėliavėlę. Ji buvo įbesta šalia kelių užsienio šalių - JAV, Šveicarijos, Kanados, Suomijos, Gruzijos vėliavėlių ir apsupta ukrainietiškų vėliavėlių jūros.
Perskaitęs ant vėliavėlės ukrainietiškai užrašytą tautiečio pavardę ir tai, kad jis žuvo mūšyje dėl Chersono išvadavimo supratau, kad lietuvis žuvo mažiausiai prieš du mėnesius, nes Chersonas buvo išvaduotas lapkričio 11 dieną.
Supratau ir tai, kad minėtas karys arba jo šeima nenori, kad informacija apie jo žūtį būtų Lietuvoje paskleista, nes kitokiu atveju apie jo kovas ir mirtį Ukrainoje jau būtų senai žinoma. Prisiminęs diskusijas Lenkijos žiniasklaidoje, jog nėra etiška viešinti Ukrainoje žuvusiųjų savanorių pavardžių be jų šeimų sutikimo ir žinodamas, kad ne visos savanorių mirtys yra viešinamos kitose šalyse nusprendžiau nutylėti ir lietuvio asmenybę.
Nuskubėjęs užtat metro stotelės kioske nupirkau mūsų tautinės vėliavos spalvų - geltonos, žalios ir raudonos - chrizantemų puokštę ir nunešiau padėti prie tautiečiui skirtos vėliavėlės.
Keistai simboliška, tačiau nešant chrizantemų puokštę pusę penkių vakare pasigirdo oro pavojaus sirena, kuri trečiadienį Kijeve jau antrą kartą nuginė visus i slėptuves. Linkėdamas kitame pasaulyje ramybės didvyriškam žemiečiui pajutau, kaip skruostu rieda ašaros, bet to prieš praeivius visai nesigėdijau.
Pats priėjau prie vėliavėles apžiūrinčių žmonių grupės ir pasakiau - verkiu, nes galvą už jūsų šalį paguldė mano tautietis. Ir pasigyriau, kad pagal teikiamą paramą esame viena pirmaujančių valstybių.
"Girdėjau per žinias, kad daug padedat, esame labai dėkingi jūsų vyriausybei, visiems žmonėms, ir ypatingai tiems, kurie atvyko kovoti fronte; amžiną atilsį žuvusiam, jis jūsų herojus, užuojauta jo artimiesiems, bet tegul šie neliūdi - karys kovojo kaip didvyris ir žuvo kaip didvyris už mūsų ir visos demokratinės Europos laisvę " - pasakė viena moteris ir jai pritarė šalia stovintys.
Nežinia ar tai pirmas lietuvis, žuvęs kovose su Kremliaus okupantais už Ukrainos laisvę. Jokia ES šalis oficialiai nesiunčia savo piliečių kariauti į Ukrainą, nes priešingu atveju taptu karo dalyve.
Dėl šios priežasties idealistai savanoriai už savo lėšas perka karinę ekipuotę, apsidraudžia gyvybę ir už savo pinigus vyksta į Ukrainą. Dėl šių priežasčių galimai niekada nebus sužinotas tikslus savanorių, atvykusių iš viso Pasaulio padėti Ukrainai, ir čia didvyriškai kritusių, kiekis.
Galimai nesužinosime ir tikslaus mūsų kraštiečių, kovojusių fronte Ukrainoje, ir galbūt nesužinosime visų žuvusių lietuvių pavardžių. Privalome tačiau įsisąmoninti, kad tautiečiai nėra baikštūs, ir didžiuotis tuomi, kad mūsų kariai vyrai bei moterys savo iniciatyva vyksta į rizkingą misiją pagelbėti broliškai Ukrainai kovoti su ją užpuolusia Rusija.
Tokie kariai yra verti didelės pagarbos - jie kovoja ne tik už Ukrainos, bei ir už mūsų laisvę bei galimybę gyventi demokratiniame pasaulyje.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-01-27 09:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media