2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė buvusi žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė

2021-03-18
 
Zita Zamžickienė

Zita Zamžickienė

Vytautas Žeimantas

 

Kovo 16 dieną nuo vėžio mirė buvusi žurnalistų etikos inspektorė, buvusi onkologinėmis ligomis sergančių pacientų asociacijos „Onkologija.lt" prezidentė, aktyvi Vėžio gydymo paramos fondo tarybos narė, visuomenininkė Zita Zamžickienė.
Zita Zamžickienė žurnalistų etikos inspektore buvo paskirta 2009 m. lapkričio 17 d. Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu, atleista iš šių pareigų 2015 m. birželio 17 d. pasibaigus kadencijai.
Zita Zamžickienė gimė 1957 m. lapkričio 3 d. 1983 m. baigė Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. 1985 m. pradėjo dirbti juriskonsulte Statistikos departamente prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Nuo 1992 m. dirbo patarėja, laimėjusi konkursą, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komisijoje. Jos pagrindinės darbo funkcijos buvo įstatymų ir nutarimų projektų rengimas. 1993-2009 metais buvo Lietuvos Seimo juridinio skyriaus vyresnioji konsultantė, aparato vadovo vyresnioji konsultantė teisės ir personalo klausimais, kanceliarijos Personalo grupės vadovė, kanceliarijos Personalo skyriaus vedėja, Seimo kontrolierė.
Kėlė kvalifikaciją seminaruose, konferencijose Seimo kontrolieriams Austrijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Kipre. Stažavosi Vokietijos Bundestage, Europos parlamente, Europos parlamento demokratijos vystymo institute Strasbūre, Baden-Württembergo Landtage Vokietijoje.
Prieš devynerius metus jai buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos kiaušidžių vėžys - tai viena agresyviausių moteriškų ligų, turinčių prasčiausią išgyvenamumo prognozę, tačiau moteris paneigė visas mokslu pagrįstas statistikas, savo kovotojos dvasia stebindama ir žavėdama gydytojus. Nepaisant to, kad jai teko patirti kelis ligos atkryčius, išgyventi kelias operacijas, kurių metu buvo šalinamos atsiradusios metastazės, Z.Zamžickienė kaskart prisikeldavo iš pelenų ir tapo aktyvia vėžiu sergančių moterų advokate, kovojančia už modernaus šios ligos gydymo prieinamumą. Ji pati iš vėžio išsikovojo devynerius laimingo, aktyvaus ir labai prasmingo gyvenimo metus.
„Pirmomis dienomis, neslėpsiu, save laidojau. Esu jau vyresnės kartos atstovė ir net minčių kitų neturėjau. Tačiau gydytoja mane apibarė už tai ir supratau, kad reikia kabintis į gyvenimą. Todėl nesusitaikiau su savo diagnoze ir pasakiau sau, kad nieko man blogo nėra ir nebus. Aišku, nebuvo taip paprasta, tačiau stipriai verkiau tik kartą. Kai sužinojau, kad man ketvirta stadija, užsidariau nuo kolegų per pietų pertrauką kabinete ir išsiraudojau. Tai buvo pirmas ir paskutinis raudojimas. Vėliau ašarų dar buvo, bet jau kitaip", - taip prieš ketverius metus atviravo Z. Zamžickienė.
„Kažkada taip ir svajojau - kai nebeturėsiu savo atsakingų pareigų, eisiu savanoriauti. Taigi kadaise dalyvavau globalių sprendimų priėmime, dabar rūpinuosi mažais dalykais, padėdama konkretiems žmonėms, bet tai jų gyvenimą keičia daug labiau nei tie globalūs sprendimai. Pavyzdžiui, kovojame dėl to, kad būtų prieinami žmonėms inovatyvūs vaistai, konsultuojame juos, teikiame konkrečius patarimus, palaikome juos. Net jeigu galime jiems laimėti kelis mėnesius, tie keli mėnesiai jiems reiškia labai daug - tai laikas, kurį jie vis dar gali praleisti su artimaisiais, dar kažką nuveikti. O kartais įvyksta stebuklų, kad tie mėnesiai pavirsta ne vieneriais metais. Aš pati esu gyvas to pavyzdys - sėkmingai išropojau iš ketvirtos stadijos vėžio ir ne tik esu gyva, bet kokybiškai gyvenu. Kai išgirdau stadiją, internete perskaičiau, kad man gyventi liko trys savaitės. Pakraipiau galvą, bet nepriėmiau už gryną pinigą. Todėl ir visiems kitiems patariu numoti ranka į statistiką. Pagal ją didelė sėkmė išgyventi penkerius metus. Tačiau jeigu tu gyveni viršvalandžius, vadinasi, išsikovojai daugiau. Ir kuo daugiau pozityvių žodžių ligoniui sakys artimieji, draugai, tuo jam bus lengviau kabintis į gyvenimą. Esu labai dėkinga savo gydytojams, kad, kai paklausiau, ar man jau tvarkytis neįgalumo pažymą, jie mane apibarė ir išvarė dirbti. Neįsivaizduojate, kokia tai man buvo paskata. Fantastika, jie manyje įžiūrėjo ne mirtininką, o žmogų, galintį dirbti - ir ne bet kokį, o sudėtingą darbą. Didžiausia bėda, kai žmonės nemoka, negali ar net nenori nukreipti minčių nuo ligos kitur. Galima skaityti knygas, bet ką veikti, tik nesėdėti ir negalvoti. Aš pati labai daug vaikštau ir tą patį nuolat patariu kitoms. Po operacijos negalėjau susilenkti žolės išrauti, todėl ravėjau ant kelių, nes pagalvojau, kad iki šiol puoselėta aplinka žolėmis dėl mano ligos neapžels. Nieko nereikia laukti, reikia gyventi toliau", - sakė Z. Zamžickienė.
„Paneigusi visas mokslu pagrįstas statistikas, savo kovotojos dvasia stebindama ir žavėdama gydytojus ji kovojo, kad mūsų šalyje visiems onkologiniams pacientams būtų prieinamas šiuolaikiškas mokslu grįstas gydymas. (...) Z. Zamžickienę galima vadinti vėžiu sergančių moterų ambasadore. Užduojauta šeimai, artimiesiems, bičiuliams... Ilsėkis ramybėje..." - rašoma asociacijos Onkologija.lt nekrologe.
Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo ir savo vardu pareiškė nuoširdžią užuojautą aktyvios visuomenininkės, buvusios asociacijos „Onkologija.lt" prezidentės ir buvusios žurnalistų etikos inspektorės Zitos Zamžickienės giminėms ir artimiesiems.
„Zitos Zamžickienės palikimas mums yra jos kilnumo ir atvirumo pavyzdys. Visas savo jėgas skyrusi žmonėms, besigrumiantiems su dideliais sunkumais savo gyvenime, ji įkvėpė valią, viltį ir tikėjimą visiems aplinkui. Nuoširdžiai užjaučiu Zitos Zamžickienės artimuosius ir bičiulius", - teigia parlamento vadovė. Šią sunkią netekties akimirką Seimo Pirmininkė Zitos Zamžickienės artimiesiems ir kolegoms linki stiprybės ir susitelkimo.
Zita Zamžickienė bus laidojama kovo 19 dieną, penktadienį, Kernavėje.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-18 14:14
 
 

Komentarai (10)

Jūsų el. paštas

Aurelija Arlauskienė

2021-03-18 17:38

Užuojauta šeimai

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona Jakavonienė

2021-03-18 16:16

Užuojauta

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ramūnas Terleckas

2021-03-18 16:15

Teko susitikti. Šviesus žmogus.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Renatas Norkus

2021-03-18 16:14

Užuojauta artimiesiems.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nijolė Steponkutė

2021-03-18 16:13

Užuojauta!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Lukas Vosylius

2021-03-18 16:12

Užuojauta. Nuostabi Moteris, teko garbė pažinoti. Amžiną atilsį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Laima Purlienė

2021-03-18 14:43

Amžiną atilsį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jonė Kučinskaitė

2021-03-18 14:39

Amžiną atilsį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Šarūnas Černiauskas

2021-03-18 14:38

Užuojauta

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Agnė Bukartaitė

2021-03-18 14:38

Amžina atilsį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media