2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Atsisveikiname su ilgamečiu “Mokslo ir gyvenimo” vyriausiuoju redaktoriumi, kolega Juozu Baldausku

2014-01-09
 
Juozas Baldauskas. Virginijos Valuckienės nuotrauka

Juozas Baldauskas. Virginijos Valuckienės nuotrauka

Vytautas Žeimantas 

 

Sausio 9 dieną staiga mirė  ilgametis "Mokslo ir gyvenimo" vyriausiasis redaktorius,  kolega Juozas Baldauskas. Išėjo geras bičiulis, žinomas žurnalistas, redaktorius, spaudos darbuotojas, kultūros veikėjas. 

Juozas Baldauskas gimė 1932 m. birželio 27 d. Žiliuose, Papilės valsčiuje. Nuo jaunystės žengė žurnalisto keliu. 1956-1962 m. dirbo Kuršėnų rajono laikraštyje. 1962-1975 m.  - redagavo Plungės rajono laikraštį „Kibirkštis".

1965 m. baigė žurnalistiką Vilniaus universitete, studijavo ir teisę.

Nuo 1975 m. jis buvo vieno populiariausio Lietuvoje žurnalo „Mokslas ir gyvenimas" vyriausiasis redaktorius. Žurnalą jis leido iki 2013 metų. Žurnalas ėjo, kol kolega dar turėjo sveikatos.  

Kolega Juozas parašė daug mokslo populiarinimo straipsnių, kelionių apybraižų. Jos buvo spausdinamos ne tik Lietuvos, bet ir  Rusijos, Ukrainos, tuometės Čekoslovakijos moksliniuose žurnaluose.

Kolega Juozas buvo aktyvus ir Lietuvos žurnalistų sąjungoje, į kurią jis įstojo 1961 metais. Jis buvo LŽS valdybos narys, vadovavo mokslo populiarinimo sekcijai. 1982 metais jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio žurnalisto garbės vardas. Pastaraisiais metais buvo aktyvus LŽS Senjorų klubo veikoje.

"Kolega Juozą pažįstu nuo tų laikų, kai jis dar dirbo Plungės rajono laikraštyje. Buvo geras žurnalistas, redaktorius. Vėliau jis buvo apdovanotas LŽS Auksine plunksna. Dar prieš kelias dienas jis skambino man, sakė, kad ruošiasi ateiti į eilinį Senjorų klubo susirinkimą. Deja, nesulaukėme, " - sako LŽS Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus.

"Mes bendravome su kolega Juozu, kaip dviejų respublikinių žurnalų redaktoriai. Mane visada stebino jo žingeidumas, noras suprasti mokslo paslaptis, ir jas labai profesionaliai perteikti skaitytojams." - prisimena buvęs ilgametis žurnalo "Statyba ir architektūra" redaktorius  Jonas Vėlyvis.

"Su Juozu Baldausku pirmą kartą susidūriau dar būdamas Vilniaus universiteto trečiakursiu. Grįžęs iš Kalnų Altajaus išdrįsau į labai tuo metu populiarų žurnalą "Mokslas ir gyvenimas"  parašyti savo kelionių prisiminimus. Maloniai nustebau, kad šalia akademikų ir profesorių pasirodė ir studento trečiakursio straipsnis "Čiujos traktu". Studenčiokui patikėjo redaktorius Juozas Baldauskas",- prisimena žurnalistas Vytautas Žeimantas. 

Su Juozu Baldausku atsisveikinti galima Vilniaus laidojimo rūmuose (Olandų g.) sausio 11 d., šeštadienį nuo 9 iki 14 val. Jis bus laidojamas Papilės kapinėse šalia savo tėvų.

 

Rubrika Tylos minutė yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.    

 

  

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-04 12:31
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Zitutė

2023-11-02 20:04

Gaila,labai gaila Juozo Baldausko. Aš jo nepažinojau,bet žurnalas priminė. Na o dabar šiais metais 2023 ar yra kas redaguotų ar iš leistų žurnalą:Moksls ir Gyvenimas. Kaip gyventi be mokslo ir kaip gyventi gyvenimą be žmogaus , kuris kuria gyvenimą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Visada netiketai

2014-01-15 18:04

Labiausiai skaudziausia netekus zinomiausio, padoriauso zurnalisto doriausio zemaicio juozo baldausko. Nuo 14 metu susipazinau su idomiausiu zurnalu "Mokslas ir gyvenimas". Nieko nera amzina pasake zurnalas ir baigesi spausdintis. Pazinojau as ji, buvo tikrai geras zmogus, neskupas-padovanojo ir man viena numeri, nuosirdziai bendravo su kiekvienu kaip draugas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

dainius

2014-01-10 18:23

labai skaudu netekus zinomo zurnalisto doro zemaicio juozobaldausko. atrodo visai neseniai siaulieciu klube jis placiai pristate savo redaguojama zurnala. uzuojauta artimiesiems ir visiems ji pazinoj usiems.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2014-01-10 17:29

Gaila, ką ir besakyti, išeina padorių žurnalistų karta. Užuojauta Velionies artimiesiems ir visai žurnalistų šeimai

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media