2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė žurnalistas, poetas Kęstutis Navakas

2020-02-16
 
Kęstutis Navakas

Kęstutis Navakas

Vytautas Žeimantas


Kaune vasario 16 dieną mirė žurnalistas, poetas, eseistas, literatūros kritikas, vertėjas Kęstutis Navakas. Dar vidurdienį jis domėjosi, kada pasirodys jo nauja knyga, o vakarop jo nebeliko: mirė eidamas 56-uosius metus. 
Pastaruoju metu K. Navakas Kaune gyveno vienas, drauge su savo katinu ir apie savo gyvenimą, mažas šventes bei rūpesčius pasakodavo šmaikščiuose įrašuose feisbuke. Retkarčiais poetą aplankydavo bičiuliai. Po Naujųjų metų K. Navakas feisbuke nutilo.
Pasak Rašytojų sąjungos pirmininkės Birutės Jonuškaitės, kol kas mirties priežastis nėra aiški, laukiama, kol ji bus nustatyta ir paaiškės daugiau detalių. 
"Ši žinia yra labai netikėta, nes poetas ruošėsi pristatyti savo knygą, derino paskutines jos detales... Nežinau, ar šiuo atveju tinka sakyti, kad mirė po kovos su sunkia liga. Taip, jis sirgo, kovojo su liga, tačiau atrodė, kad jaučiasi gerai, turėjome daug planų, susijusių su knygos pristatymu. Kalbėjau su juo telefonu, gyvybė užgeso greitai, ramiai, netikėtai", - sakė Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus vadovas Gediminas Jankus. 
Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto Leidybos centro vadovas Gytis Vaškelis sake, kad su K.Navaku kalbėjęs dar šiandien. „Mes su juo paskutines tris keturias savaites vis susiskambindavome - jis paklausdavo, ar knyga jau yra. Taip jau buvo suplanuota, kad ji pasirodys Knygų mugėje. (...) Šiandien po 12 val. sulaukiau jo skambučio. Trumpai pasišnekėjom. Negalėčiau pasakyti, kad buvo kažkoks kitoks balsas nei įprastai. Dabar jis jau kiek lėčiau šnekėdavo, darydavo didesnes pauzes, bet paskutinį mėnesį mes su juo tikrai bendraudavom, kalbėdavomės apie pačius eilėraščius, derinom įvairias detales. Aišku, jis į mugę jau nebūtų atvažiavęs", - apie kitą savaitgalį „Knygų mugėje" pasirodysiančią knygą „Poetas pamiršta pavarde" pasakojo G.Vaškelis.
Kęstutis Navakas gimė 1964 m. vasario 24 dieną Šeimyniškiuose, Utenos rajone. Mokėsi Ukmergės rajono Taujėnų ir Kauno J. Aleksonio vidurinėse mokyklose. 1992 baigė vokiečių kalbos kursus Zalcburge. 
1994-1996 m. vedė kultūros ir naujų knygų skiltis laikraščiuose „Kauno diena" ir „Noriu". 
1996-2005 m. - knygyno-klubo „Septynios vienatvės" iniciatorius, įkūrėjas ir vienas iš savininkų. 
1998-1999 m. K. Navakas pristatinėjo naujas knygas Lietuvos televizijoje, 2002-2004 m. dirbo šios televizijos laidoje „Kultūros namai". 
Bendradarbiavo savaitraštyje „Nemunas", laikraštyje „Šiaurės Atėnai", žurnaluose „Laima", „Miesto IQ". 
Išleido poezijos knygas "Krintantis turi sparnus" (1988), "Pargriautas barokas" (1996), "Žaidimas gražiais paviršiais" (2003), "Atspėtos fleitos" (2006), "Stalo sidabras" (2008), "100 du" (2013), esė rinkinius "Gero gyvenimo kronikos" (2005), "Du lagaminai sniego" (2008), "Stalo apologija; Daikčiukų visata" (2008), "Sutiktas Kaunas" ( su G. Česoniu, 2009), laiškų rinkinius "Visi laiškai - žirafos" (su A. Žilionytė, 2011), "Lorelei" (2013), parodijų ir pokštų "Iš gyvenimo garstyčių bei krienų" (2007), pasakas "Ži ir Be stebi saulėlydžius" (2011), "Udo ir Dra niekaip nesusikalba" (2012). 
Netrukus įvyksiančioje Vilniaus knygų mugėje turėtų pasirodyti jo nauja knyga „Poetas pamiršta pavarde".
Išvertė vokiečių bei kitų tautų poezijos, apsakymų, pjesių ir libretų. Jo poezija versta į vokiečių, latvių, rusų, gruzinų, anglų, suomių, švedų, makedonų, kalbas. 
1993 m. buvo priimtas į Lietuvos rašytojų sąjungą.
Anot literatūros kritikės Viktorijos Daujotytės, poetas mėgo eksperimentuoti, gramatikos taisykles apeiti taip, kad ženklai taptų reikšmingi. Pasak kritikės, jis norėjo atkreipti dėmesį ne į save, o į savo kūrybą.
K. Navakas yra apdovanotas Julijono Lindės-Dobilo premija (2005). „Poezijos pavasario" premija (2006, 2014). Jotvingių premija (2006), Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija (2006). Literatūrine Vlado Šlaito premija (2008). Metų knyga (2009). Maironio premija (2014). 
Lietuvos žurnalistų ir rašytojų šeimos neteko talentingo kūrėjo, gero bičiulio.
Reiškiame nuoširdžią užuojautą velionio giminėms ir artimiesiems.
Rubrika Tylos minutė yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-05 14:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media