2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė žurnalistas ir esperantininkas Petras Rukšėnas

2018-01-17
 
Vilniuje 2018 metų sausio 15 dieną mirė žurnalistas ir esperantininkas Petras Rukšėnas.
P. Rukšėnas gimė 1927 m. gegužės 4 d. Spirgiuose, Kelmes rajone. Pirmąją publikaciją yra paskelbęs žurnale "Kregždutė", 1939 metais. Ji yra išlikusi. Skelbiame ją visą:
 Laiškas „Kregždutės" Redaktoriui.
Mielas Redaktoriau!
Aš jau „Kregdutę" užsisakiau 1940 metams. Tamstos darbą labai vertinu. 1936 metų „Kregždutėje" radau, kad Tamsta dar nuostolio pasidarai, o vis dėlto leidi „Kregždutę". Tai aiškiai matyti, kad Tamstai rūpi šviesti mūsų krašto vaikai. Už tai labai dėkoju. Aš linkiu Tamstai ilgai leisti mums „Kregždutę". Kiekvieno žmogaus gyvenimo istorija savaip įdomi. Čia pasipasakosiu apie save.
Aš gimiau 1927 metais gegužės mėnesio 4 dieną Spirgiuose. Tėvai turėjo žemės 5 hektarus. Kai buvau pusantrų metų, mirė mano tėvas, šiaip taip prasivertėm, mat, mano brolis turėjo dvylika metų, tai darbu padėjo. Aš vasaromis tarnaudavau pas kaimynus piemeniu, žiemomis eidavau į mokyklą. Su „Kregždute" susipažinau dar būdamas I skyriuje, o kai buvau III skyriuje, ja per mokyklą užsisakiau 1937 metams.
1958 metais birželio mėnesio 4 dieną baigiau keturių skyrių pradžios mokyklą, o „Kregždutė" ėjo man ligi metų galo.
Aš tarnavau pas ūkininką. Buvo durpynų, kur žmonės kasdavo durpes. Aš žmonėms padėdavau dirbti prie durpių: durpes statinėjau džiovinti, išdžiūvusias kroviau į vežimą. Už tai aš gaudavau po pusę lito, po litą. Taip aš pinigus dėjaus, dėjaus ir ligi gruodžio mėnesio susidėjau 17 litų. Aš galvojau užsisakyti laikraštėlių. Bet štai gruodžio mėnesio 6 dieną mirė mano brolis. Mano motina neturėjo pinigų grabui nupirkti, o mano algą buvo išėmusi vasarą, tai ėmiau ir atidaviau tuos septyniolika litų laidotuvėms.
O šiemet prieš Velykas mirė mano motina. Likau vienų vienas. Dabar aš gyvenu pas dėdę. Tikrai man nelengva. Bet laikraštėliui užsisakyti vis dėlto sutaupau pinigų. Man rodos, kad tie vaikai, kurie turi tėvus ir yra už mane turtingesni, visi galėtų užsisakyti ir skaityti „Kregždutę" ar kitą kurį vaikų laikraštėlį.
Paalksniai, Karklėnų paštas.                                                                                                                                        Petras Rukšėnas
1939 m. liepos mėnuo. 
 Vilniaus universitete baigė žurnalistiką. Dirbo laikraščiuose "Tarybų Lietuva" (Kaunas), "Tarybinė Klaipėda", buvo "Komjaunimo tiesos" korespondentas Klaipėdai. 23 metus dirbo radijuje.
Buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, dalyvavo Senjorų klubo veikloje.
Buvo aktyvus esperantininkas, dalyvavo Lietuvos esperanto sąjungos veikloje, žurnalo "Litova stelo" (Lietuvos žvaigždė) leidime.
.
Velionis bus pašarvotas laidojimo namuose "Nutrūkusi styga" 2018-01-19 (penktadienį) 10:00-14:00. Laidojamas Karveliškių kapinėse.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-21 11:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media