2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė žinoma žurnalistė, publicistė Jūra Marija Baužytė-Štikelienė

2018-10-28
 
Jūra Marija Baužytė-Štikelienė

Jūra Marija Baužytė-Štikelienė

Vytautas Žeimantas


Vilniuje 2018 metų spalio 24 dieną mirė žinoma žurnalistė, publicistė Jūra Marija Baužytė-Štikelienė. Ji jau ne vienerius metus sunkiai sirgo ir didelė priežiūros našta teko jos seseriai televizijos žurnalistei Nijolei Baužytei.
Kolegė Jūra Marija gimė 1933 metų sausio 13 dieną Kuršėnuose. 1951 metais baigė Panevėžio 2-ąją mergaičių gimnaziją, 1956 metais - Vilniaus universitete žurnalistiką. 
1956 metais ji dirbo "Valstiečių laikraščio", 1957-1960 metais - "Komjaunimo tiesos" korespondente. Daugiau kaip 30 metų (1960-1992) ji dirbo "Tiesoje", buvo korespondentė, skyriaus vedėja. 1992 -1995 metais buvo "Geležinkelininko" korespondentė.
Daugiausiai rašė dorovinio auklėjimo, kraštotyros, žurnalistikos, vėliau ir geležinkelių klausimais. Rašinius spausdino įvairiuose leidiniuose.
Su ja "Tiesos" redakcijote teko dirbti beveik dešimt metų. Mane, dar jauną žurnalistą, tada nuoširdžiai stebino jos drąsa rašyti aštrius publicistinius straipsnius, keliančius į viešumą aktualias moralės, dorovės temas. Priminsiu, kad tuo metu, anot oficialios propagandos, mes tvirtai žengėme į šviesų komunizmo rytojų ir, esant tokiai oficialiai opinijai, aktyvus sovietinio žmogaus moralinių klyskelių viešinimas buvo netoleruotinas, buvo galima šnekėti tik apie kažkokius nedidelius nukrypimus nuo generalinės linijos. O Jūra Marija rėždavo iš peties. Todėl jos rašiniai, kol išvysdavo dienos šviesą laikraštyje būdavo gerokai numarginti įvairiais taisymais, nudailinimais. Tačiau ir tai kas likdavo po cenzūrinių redagavimų susilaukdavo didelio skaitytojų dėmesio. Tuomet "Tiesoje" buvo skelbiama daug straipsnių, nemanau, kad visi jie būdavo žmonių skaitomi. Tačiau esu įsitikinęs, kad Jūros Marijos publikacijas perskaitydavo visi, nuo jos pavardės ir pradėdavo skaityti tos dienos laikraščio numerį. 
Prisimenu ją ir kaip gerą, visuomeniškai aktyvią kolegę. Ji nuoširdžiai dalyvaudavo, ir pati organizuodavo įvairius renginius redakcijoje ir už jos ribų, dalyvavo mūsų nedidelėje meno saviveikloje, kolektyvinėse išvykose. Jos visur būdavo pilna.
Kolegė Jūra Marija aktyviai reiškėsi ir Lietuvos žurnalistų sąjungoje, buvo ilgametė LŽS narė. Buvo renkama į LŽS Tarybą. Kelerius metus vadovavo LŽS Publicistikos sekcijai. 1979 metais sudarė LŽS premijuotų žurnalistų kūrybos rinktinę "Horizontai". Aktyviai dalyvavo LŽS Senjorų klubo veikloje. 2008 metais apdovanota medaliu "Už nuopelnus žurnalistikai".
Kolegė Jūra Marija ilgametę žurnalistinio darbo patirtį sudėjo ir į savo knygas, kurių nemažai išvydo dienos šviesą. Ji išleido publicistikos knygas „Išdalyta saulė" (1973), „Žirgai lekia per rūką" (1991), „.Šviesa iš toli" (2000), "Gyvenimai, skirti geležinkeliams" (kartu su kitais, 2008), „Pavėlavę lieka stotyje" (2009). Išleido publicistinį romaną "Mėnulio užtemimo naktį" (2015). 
Po savo vyro žurnalisto Stasio Štikelio mirties sudarė ir parengė spaudai jo monografiją „Eterio šviesa" (Lietuvos radijo istorija 1919 -1940 m.), kuri 2001 m. buvo apdovanota V. Kudirkos premija, ir knygą „Lenkiuosi gimtinei: Milvydiškiams, kurių jau nebėra" (2004).
Parašė ir parengė skyrių apie žuvusius 1991 m. sausio 13 d. prie Televizijos bokšto bei radijo ir televizijos pastatų, parašė keletą apybraižų knygai „Lietuva, 1991 01 13" (1991, anglų kalba - 1992).
Redagavo buvusio LR Seimo pirmininko ir švietimo ministro Konstantino Šakenio prisiminimų dvitomį „Vaizdai ir mintys nelaisvėje" (1995). 
Lietuvos žurnalistų šeima neteko geros kolegės, gabios talentingos žurnalistės, publicistės.
Reiškiame nuoširdžią užuojautą jos giminėms ir artimiesiems.
Kolegė Jūra Marija bus pašarvota Vilniaus laidojimo rūmuose (Olandų g.). Atsisveikinimas spalio 29 d., pirmadienį, nuo 15 val. Laidotuvės - spalio 30 d., antradienį, 13 val. (Saltoniškių kapinės).

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-11-06 10:14
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Juozas Stasinas

2018-11-03 18:19

Gaila, kad pastaruoju metu mus palieka tokie darbštūs ir kūrybingi žurnalistai, o,svarbiausia, geri, dori žmonės. Viena jų buvo ir Jūra Marija Baužytė. Nuoširdi užuojauta talentingajai Jos sesei Nijolei Baužytei ir visiems artimiesiems.Tegul Jūros Marijos kelionę į amžinybę palengvina Kūrėjas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media