2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė spaudos bendradarbė ir mecenatė, skautijos veikėja Stefa Gedgaudienė

2020-07-29
 
Stefa Gedgaudienė

Stefa Gedgaudienė

Liepos 28 dieną JAV Floridos valstijoje eidama 94-uosius metus mirė skautų veikėja, lietuviškos spaudos bendradarbė, žurnalisto ir redaktoriaus Vytauto Gedgaudo žmona Stefa Gedgaudienė.
Apie mirtį Lietuvos žurnalistų sąjungai pranešė velionės brolis Liudas, paskutiniuosius kelerius metus su savo šeima globojęs ir rūpinęsis Stefa Gedgaudiene Floridoje.
S. Gedgaudienė (Juodvalkytė) gimė 1927 metų sausio 5 d. Skaudvilėje, Tauragės apskrityje. Mokėsi Zarasų gimnazijoje. 1947 metais Miunchene baigė lietuvių gimnazijos pirmąją laidą. Studijavo UNRRA (angl. sutr. United Nations Reliefand Rehabilitation Administration) universitete. 1949 metais kartu su Čiurlionio ansambliu persikėlė į Klivlendą, JAV. Įmonėje dirbo braižytoja, o vakarais mokėsi Klivlendo, Western Reserve universitete ir Dailės institute. S. Gedgaudienė buvo lietuvių sporto klubo „Žaibas" narė, aktyviai dalyvavo Čiurlionio ansamblio meninėje kultūrinėje veikloje.
1961 metais ištekėjusi už žurnalisto ir redaktoriaus V. Gedgaudo S. Juodvalkytė-Gedgaudienė dar aktyviau įsitraukė į lietuvių visuomeninį ir kultūrinį gyvenimą. 1964-1967 metais Klivlende su vyru turėjo meno galeriją „Gallery International", kurioje buvo rengiamos dailininkų A. Dargio, V. Igno, V. K. Jonyno, V. Kasiulio, A. Mončio, V. Petravičiaus, V. Rato, V. Raulinaičio, J. Rimšos ir kitų parodos. Nuo 1975 iki 1991 metų S. Gedgaudienė dirbo „Dirvos" redakcijoje, padėjo „Vilties" leidyklai.
Tiek išeivijoje, tiek Lietuvoje su S. Gedgaudienės vardu pirmiausia siejamas skautų judėjimas. Į LSS ji įstojo 1939 metais besimokydama Zarasų gimnazijoje. Vyresniosios skautės įžodį davė 1945 m. Miunchene, nuo 1949 m. buvo skautų vadovė. Per visą skautavimo laikotarpį nuolat turėjo daug pareigų - vadovės, lektorės, instruktorės, nuo skiltininkės iki tuntininkės, nuo puošimų vadovės iki stovyklos viršininkės. 1985-1990 metais buvo LSS vyriausioji skautininkė, 1991-1993 - LSS tarybos narė.
1988-aisais S. Gedgaudienė užmezgė ryšius su Lietuvoje besidominčiais skautybe. 1989 metais ji buvo viena iš Lietuvos Skautų sąjungos atkūrimo iniciatorių. Tais pačiais metais Stefos Gedgaudienės rūpesčiu į Lietuvą iš JAV buvo atsiųstos o pirmosios uniformos skautams.
S. Gedgaudienė 1997 metais žurnalisto ir redaktoriaus Vytauto Gedgaudo 85-erių metų jubiliejaus proga įsteigė V. Gedgaudo žurnalistikos premiją, skirdama savo asmenines lėšas premijų fondui. Puoselėdama savo gyvenimo žmogaus - Vytauto Gedgaudo - vertybes Stefa siekė, kad ši prestižinė Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos premija būtų paskata Lietuvos žurnalistams palaikyti profesinės pareigos ir etikos principus.
2000 metais Stefa savo ir šeimos bičiulių pastangomis įsteigė Vytauto Gedgaudo vardo stipendiją Vilniaus universiteto žurnalistikos specialybės studentams. Beveik per du dešimtmečius iškilaus žurnalisto ir redaktoriaus vardo stipendija buvo skirta arti pusšimčio būsimųjų žurnalistų. Šiandien dauguma V. Gedgaudo stipendiatų - jau yra žinomi žurnalistai, literatai, jaunieji mokslininkai.
Lietuvos žurnalistų sąjunga, vertindama didžiulį asmeninį indėlį skatinant kokybišką ir profesionalią žurnalistiką, taip pat pastangas ugdyti būsimuosius žurnalistikos profesionalus, 2006 metais S. Gedgaudienę apdovanojo pirmuoju LŽS medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai".
Lietuvos žurnalistų sąjunga gedi dėl S. Gedgaudienės mirties ir nuoširdžiai užjaučia brolio Liudo šeimą, artimuosius, bičiulius Lietuvoje ir išeivijoje.
V. Gedgaudo kūrybinio palikimo tyrinėtoja Vilniaus universiteto doc. dr. Jolanta Mažylė informavo, kad S. Gedgaudienė amžinojo poilsio sugrįš į Lietuvą. Ji bus palaidota šalia savo vyro Vytauto Gedgaudo Vilniaus Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje. Apie laidotuves visuomenei bus pranešta atskirai.
**
Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu reiškia nuoširdžią užuojautą Lietuvos skautijos puoselėtojos ir lietuviškos spaudos bendradarbės Stefos Gedgaudienės artimiesiems.
„Stefos Gedgaudienės darbai išeivijoje stiprino pilietinę lietuvių visuomenę ir laisvą lietuvišką žiniasklaidą tiek sovietų priespaudos metais, tiek ir mūsų šaliai atgavus savo laisvę. Ji mylėjo Lietuvą ir darė viską, kad pilietiškumas ir laisvas žodis čia klestėtų. Dėkoju jai ir nuoširdžiai užjaučiu jos artimiausius šiuo sunkiu metu", - teigė parlamento vadovas.
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-07-29 11:31
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Antanas Vinkus, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas

2020-07-29 18:51

Mirus aktyviai lietuvybės Jungtinėse Amerikos Valstijose puoselėtojai, JAV lietuvių bendruomenės aktyviai narei, skautų vadovei, lietuviškos spaudos bendradarbei Stefai Juodvalkytei- Gedgaudienei, Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą Velionės broliui Liudui ir jo šeimai bei artimiesiems, visiems JAV lietuviams, žurnalistų bendruomenei, Velionę pažinojusiems bei su ja dirbusiems žmonėms.
Stefa Juodvalkytė - Gedgaudienė - tikras pavyzdys, kaip reikia mylėti Lietuvą, siekti Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės, skleisti gerąją žinią apie savo gimtąją šalį. Ji kartu su vyru Vytautu Gedgaudu Klivlande įsteigtoje meno galerijoje nuolat organizavo išeivijos lietuvių dailininkų parodas, buvo viena iniciatorių atkurti Skautų Sąjungą Lietuvoje, rėmė ir skatino lietuvių žurnalistikos studentus, įsteigdama savo vyro žurnalisto ir redaktoriaus Vytauto Gedgaudo vardo stipendiją. Visą gyvenimą Velionės puoselėta lietuvybė išugdė ne vieną lietuviškai kalbančią, lietuvių papročių ir tradicijų besilaikančią kartą Jungtinėse Amerikos Valstijose. Stefa Juodvalkytė - Gedgaudienė išliks visų Pasaulio lietuvių atmintyje kaip viena šviesiausių asmenybių ir patriotiškumo pavyzdys.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media