2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, foto menininkas foto žurnalistas Romualdas Rakauskas

2021-09-16
 
Romualdas Rakauskas

Romualdas Rakauskas

Vytautas Žeimantas
Vilniuje rugsėjo 15 dieną po sunkios ligos, eidamas 81-uosius metus mirė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, foto menininkas, foto žurnalistas Romualdas Rakauskas.
Romualdas Rakauskas gimė 1941 m. rugpjūčio 19 d. Akmenėje. 1959 m. baigė Pikelių vidurinę mokyklą, 1964 m. - VU žurnalistiką. R. Rakausko diplominis darbas, kuriame jis fotografiją jungė su poezija, su mažu literatūriniu pastebėjimu, pavertė jį fotonovelių pradininku Lietuvoje.
Daug metų R. Rakauskas dirbo kaip foto žurnalistas. 1961-1964 m. buvo savaitraščio "Literatūra ir menas", 1964-1967 m. žurnalo "Mūsų gamta" foto korespondentas, 1967-2004 m. žurnalo "Nemunas" Iliustracijų skyriaus vedėjas, redaktorius. Nuo 2004 m. - savaitraščio „Nemunas" bendradarbis.
„Romualdo darbo pradžia - „Literatūros ir meno" redakcijoje. Jis pakeitė Antaną Sutkų, kuklus studentėlis, kuris pateko iš kaimo į miestą, bijojo prieiti prie žmonių, fotografavo iš toli, atviras scenas, mašinas, šešėlius, vaikus, šokinėjančius per balas... Viename kadrų - močiutė sėdi prie apgriuvusių namų, - prisimena žinomas foto menininkas Romualdas Požerskis. -Tik vėliau jis išdrįso prieiti arčiau žmonių, kai persikėlė į Kauną 1967-aisiais, pradėjo dirbti „Nemune". Fotografavo iš arti menininkus, paprastus žmones, jaunimą, pirmuosius „Žydėjimo" motyvus, Kauno miestą".
Nuo 1962 m. R. Rakauskas aktyviai rengė personalines ir dalyvavo grupinėse meninės fotografijos parodose. Surengė daug individualių parodų Lietuvoje ir užsienyje.
„Jis buvo jautrus aplinkai, jautrus kitiems žmonėms, ir jo kūryboje tai jautėsi. Aš, kaip kolega, žiūriu į jį kaip į romantinės mokyklos atstovą. Menotyrininkai gal kitaip pasakytų, bet aš kaip kolega, fotografas, matau jį pirmiausia kaip jautraus santykio fotografą, - sako žinomas foto menininakas, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Jonas Staselis. - Mano supratimu, išėjo labai didelis žmogus, padėjęs stiprius pamatus Lietuvos fotografijos mokyklai. Ir nežiūrint to, kad galbūt kai kurie šiandienos fotografijos vertintojai apie tą Lietuvos humanistinės fotografijos mokyklą galvoja, kad ji nepadarė įtakos dabarties fotografijai, aš manau kitaip. Manau, kad tai, kas buvo sukurta mene, istorijoje, visada atliepia tam, kas daroma, kuriama dabar. Be tos istorijos santykio žmogus yra niekas: mes visada turime tam tikrą savo istoriją, ir tai, kas buvo daryta iki to. O Romualdas buvo tikrai išskirtinė asmenybė".
Svarbesnės R. Rakausko personalinės parodos: 1972 m. - Dailės parodų rūmai (Vilnius) ir Žurnalistų sąjungos parodų salė (Maskva, Rusija), 1973 m. - Kultūros namai (Ryga, Latvija), 1979 m. - Fotografijos galerija (Vilnius, Kaunas, Šiauliai), 1980 m. - Meno muziejus (Rostokas, VDR), 1983 m. - Menotyros institutas (Maskva, Rusija), 1983 m. - Kultūros namai (Sofija, Bulgarija), 1984 m. - Meno akademija FAMU (Praha, Čekoslovakija), 1985 m. - Parodų rūmai (Ryga, Latvija),1985 m. - Fotografijos galerija (Vilnius), 1986 m. - Gil Maraco salė (Saragosa, Ispanija), 1993 m. - „Pavasario mergaitės", Fotografijos muziejus (Šiauliai), Fotografijos galerija (Panevėžys, Vilnius, 2001 m. - „Mūsų veidai", fotografijos galerija „Prospektas" (Vilnius), fotografijos galerija „Fujifilm" (Kaunas), 2002 m. - „Mūsų veidai", Fotografijos galerija (Klaipėda), „Laimingieji", Fotografijos galerija (Vilnius), 2003 m. - „Spalvoti laukai", Menininkų namai (Kaunas), 2005 m. - „Du žemaičiai - du pasauliai" (kartu su V. Tamoliūnu), Pasvalio krašto muziejus, 2006 m. - „Užuovėja", Fotografijos galerija (Vilnius), „Sąskambiai", Fotografijos galerija (Panevėžys), „Spalvoti laukai", Platelių muziejus - meno galerija, 2007 m. - „Žydėjimas", „Užuovėja", Europos parlamentas (Briuselis, Belgija).
R. Rakauskas aktyviai dalyvavo ir grupinėse parodose, kurios vyko įvairiuose Lietuvos miestuose ir užsienyje: Stokholme, Potsdame, Kopenhagoje, Leningrade, Helsinkyje, Paryžiuje, Maskvoje, Buenos Airėse, Lozanoje, Novosibirske, Lodzėje, Čikagoje, Prahoje, Bratislavoje, Tokijuje, Frankfurte prie Maino, Berne, kitur.
Už savo kūrybą menininkas buvo gavęs 5 Grand Prix, 3 aukso, 1 sidabro, 4 bronzos medalius ir per 70 įvairių parodų apdovanojimų.
1969 m. su kitais įkūrė Lietuvos fotografijos meno draugiją (vėliau - Lietuvos fotomenininkų sąjunga).
Svarbiausi kūriniai: „Švelnumas" (1967-1973), „Švėkšnos vyrai" (1973), „Žydėjimas" (1974-1984), „Šventinė nuotaika" (1984), „Įkvėpimo žemė" (1983-1993), „Pavasario mergaitės" (1989-1994), „Mūsų veidai" (1999-2001), „Laimingieji" (1999-2001), „Užuovėja" (2001-2007).
Labai dau palankių atsiliepimų susilaukė jo fotografijų ciklas „Žydėjimas", kurį jis kūrė visą dešimtmetį. Foto menininkas keliavo po Lietuvą stebėdamas skirtingu metu įvairiose šalies vietose prasidedantį pavasarinį žydėjimą. Fotografuodamas žiedlapių fone pozuojančius sutiktus žmones, o kartais ir savo dukrą, jis kurdavo vadinamąsias poetines metaforas - vaizdus, kurie perteikdavo apibendrintas idėjas, vertybes ir visada pasižymėjo R. Rakauskui būdingu lyriniu pasaulio matymu.
„Jam fotografija buvo gera ta, kuri yra pozityvi, graži, nešanti šviesą, - sako žinomas foto menininkas Algimantas Aleksandravičius. - Nors daug žmonių Romualdą žinodavo iš aktų, man labiausiai įstrigo jo darytos Vilniaus nuotraukos iš maždaug prieš dešimt metų išleisto albumo. Jis buvo labai šviesus, jautrus fotografas, jau vien jo „Žydėjimas" ko vertas. Bet man jo nuotraukose Vilnius labai gražus - ten daug nostalgijos, kažkokio ypatingo jausmo".
R. Rakauskas išleido fotografijų knygas: "Vilniaus šiokiadieniai" (1965), "Šalis ta Lietuva vadinas" (abi su A. Sutkumi, 1970), "Mūsų Kaunas" (1976), "Naujoji Lietuvos architektūra" (1982), "Vilties šviesa" (1983)," Žalgirio vyrai" (su R. Požerskiu, 1987), "Žydėjimas" (1986), "Pavasario mergaitės" (1994), "Įkvėpimo žemė" (1998), "Spalvoti laukai" (2007), "Sąskambiai: 1+2" (su D. Kajoku, 2008). Paskelbė straipsnių apie fotografiją.
R. Rakausko darbų yra įsigiję: Lietuvos fotomenininkų sąjunga (Vilnius); Lietuvos dailės muziejus (Vilnius), Fotografijos muziejus (Šiauliai); Nacionalinė biblioteka (Paryžius, Prancūzija); Danielos Mrazkovos kolekcija (Praha, Čekija); Fotografijos galerija „Canon" (Amsterdamas, Olandija); Tarptautinis fotografijos centras (Niujorkas, JAV); R. I. P. Permanent Center (Arlis, Prancūzija); FIAP kolekcija (Lozana, Šveicarija);
Už savo kūrybą buvo apdovanotas ne tik parodų medaliais. 1976 m. jam buvo suteiktas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografo menininko (AFIAP) garbės vardas.1980 m. -Lietuvos nusipelniusio žurnalisto garbės vardas. 1997 m. - Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės nario vardas. 2004 m. - Gedimino ordino Riterio kryžius. 2009 m. - Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.
Daug kas pareiškė užuojautas dėl R. Rakausko mirties. „Lietuva ir pasaulis neteko itin talentingo kūrėjo, fotografijos meistro, kurio žvilgsnis mums nuolat dovanojo nevaržomo džiaugsmo ir didžiausio subtilumo akimirkas. Su Romualdo Rakausko kūryba siejama ištisa fotografijos epocha ir nepakartojamas kasdienybės švelnumas", - rašoma prezidento Gitano Nausėdos užuojautoje.
„Išėjus fotografui, fotožurnalistui, menininkui ir visuomenininkui, Nacionalinio kultūros ir meno premijos laureatui Romualdui Rakauskui, užsivertė dar vienas Lietuvos fotografijos puslapis. Tai buvo savo pašaukimui atsidavęs kūrėjas, kurio fotografijos virto personalinėmis parodomis, kurio darbai solinėse ir grupinėse parodose mūsų šalyje ir už jos ribų skatindavo sustoti, susimąstyti, pajausti akimirkos prasmę. Šio fotografijos Meistro darbai dvelkia poezija ir įtikina savo jautrumu, iš kitų jie išsiskiria grynumu, poetiniu įtaigumu, nesentimentaliu lyriškumu. Optimistiškai žvelgęs į žmogų bei gyvenimą, R. Rakauskas paliko gilų įspaudą Lietuvos fotografijoje. Mums trūks Maestro naujų darbų. Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius, draugus ir kolegas", - sakoma premjerės Ingridos Šimonytės užuojautoje.
„Tai didžiulė ir itin skaudi netektis visai Lietuvos kultūros ir meno bendruomenei. Su Romualdo Rakausko išėjimu tarsi užverčiamas svarbus mūsų šalies fotografijos meno puslapis. Romualdas Rakauskas į Lietuvos fotografiją įnešė daug šviesos, humanizmo, lyriškumo, romantizuoto požiūrio, buvo vienas vadinamosios Lietuvos fotografijos mokyklos kūrėjų, be kurio neįsivaizduojama mūsų fotografija. Romualdo Rakausko darbai, jau tapę Lietuvos fotografijos aukso fondo dalimi, ateities kartoms bylos apie šviesią šio meno misiją ir ją atlikusį kūrėją", - sako kultūros ministras Simonas Kairys.
Lietuvos žurnalistų ir foto menininkų šeima neteko talentingo ir kūrybingo fotografo, gero kolegos, bičiulio.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-09-16 18:26
 
 

Komentarai (10)

Jūsų el. paštas

Antanas Januška

2021-09-17 17:27

Užuojauta šeimai ir artimiesiems

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Danutė Navickaitė Motiejunienė

2021-09-17 16:58

Užuojauta šeimai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Janina Šeduikienė

2021-09-17 16:08

Tegul ilsisi ramybėje.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė Butkevičienė

2021-09-17 16:06

Amžiną atilsį Jam ir nuoširdi užuojauta artimiesiems.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Irena Ivanovienė

2021-09-17 16:00

Užuojauta artimiesiems ir draugams.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Joana Garbaliauskienė

2021-09-17 15:22

Užuojauta artimiesiems

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Liucija Borusevičienė

2021-09-17 15:21

Užuojauta artimiesiems.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Olga

2021-09-17 15:20

Dėl fotomenininko, šviesuolio ROMUALDO RAKAUSKO mirties nuoširdžiai užjaučiame velionio šeimą. artimuosius. gimines, kolegas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Livija Sakalauskienė

2021-09-16 19:29

Užuojauta.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aida Verdi

2021-09-16 18:55

Nuoširdi užuojauta šeimai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media