2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė kultūrologas, pirmasis žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyriausiasis redaktorius Petras Kimbrys

2018-04-26
 
Petras Kimbrys

Petras Kimbrys

Kaune balandžio 21 d. rytą mirė vertėjas, kultūrologas Petras Kimbrys, krikščioniškosios kultūros žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai" įkūrėjas, daugybės biblistikos, teologijos, filosofijos, istorijos, dailėtyros ir grožinės literatūros leidinių redaktorius. 
P. Kimbrys 1973 metais pradėjo bendradarbiauti su pogrindine katalikų spauda. Pirmasis krikščioniškosios kultūros žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai" vyriausiasis redaktorius suredagavo daugybę originalių ir verstinių biblistikos, teologijos, filosofijos, istorijos, dailėtyros ir grožinės literatūros veikalų, buvo Šventojo Rašto kanoninio ir ekumeninio leidimo specialiuoju redaktoriumi.
"Petras Kimbrys buvo vienas didžiausių katalikiškos žiniasklaidos ir apskritai katalikiškos spaudos atkūrėjų. Jau pogrindžio laikais jisai buvo ir vertėjas, ir redaktorius, ir platintojas įvairių krikščioniškų, katalikiškų tekstų, kuriuos kartais pats parengdavo, kartais gaudavo ir dalydavosi su draugais. Tai nebuvo lengvi ir paprasti laikai. Tam reikėjo ypatingo dalyko - reikėjo būti laisvu žmogumi. Ne tik nebijančiu sistemos, nebijančiu galimų persekiojimų, bet iš tikrųjų žmogumi, kuris mąsto tai, kas jam rūpi ir ko jam reikia. Kai tik atsirado šiokia tokia galimybė, Petras iš karto įsijungė į krikščioniškos, katalikiškos spaudos oficialią leidybą. Pirmiausia tai buvo Katalikų kalendorius žinynas. Ir mane jisai paragino įsijungti į šitą darbą. Viskam vadovavo tėvas Vaclovas Aliulis MIC, irgi jau besiilsintis pas Viešpatį. Galima sakyti, šia prasme, Petras buvo vienas iš tikrų profesionalios spaudos, profesionalaus darbo, profesionalios krikščioniškos, katalikiškos literatūros leidėjų", - sako Vytautas Alšauskas.
P. Kimbriui pernai gruodį įteikta Bronio Savukyno premija. Įteikdama premiją kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pabrėžė P. Kumbrio nuopelnus lietuvių kalbai ir kultūrai.
„Žurnalas „Naujasis Židinys-Aidai" vienareikšmiškai yra tapęs atskiru, unikaliu reiškiniu Lietuvos kultūrinėje žiniasklaidoje ir apskritai Lietuvos kultūroje. Jau galima kalbėti ir apie „Naujojo Židinio-Aidų" tradiciją ar net judėjimą. Visa tai, didžiąja dalimi - Petro Kimbrio nuopelnas", - sakė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.
Dirbdamas M. K. Čiurlionio muziejuje, P. Kimbrys parengė Mykolo Žilinsko kolekcijos katalogą, paskelbė straipsnių Lietuvos taikomosios dailės ir M. K. Čiurlionio kūrybos tematika.
Jis yra parašęs filosofo Juozo Girniaus biografinę apybraižą „Kelionė ten ir atgal" (1995 m.), parengęs „Biblijos vardų adaptavimo principus" (kartu su kt., 1997 m.) ir sudaręs „Biblijos vardų žodyną" (2000 m.).
"Galiausiai, kai jau Petras nutarė, kad laikas perduoti žurnalo tvarkymą naujai kartai, apsigyvenęs Kaune, sunkios ligos kamuojamas, buvo nepaprastai rūpestingas, nuoseklus, pedantiškas redaktorius. Reikia pasakyti, beje, kad nemažai prisidėjo prie Šventojo Rašto leidinių redagavimo, dirbo Biblijos draugijai, buvo aktyvus jos žmogus. Šia prasme, Petro Kimbrio tai vienur, tai kitur, tai trečiur pridėta ranka nebuvo kažkokia labai grasinama, jis nebandė pasirodyti kažkoks ypatingas žmogus, bet jei dabar iš perspektyvos žvelgiame atgal, matome, kad jo indėlis į lietuvių kultūrą, į kultūros „kultūrėjimą" buvo didžiulis," - teigia Vytautas Ališauskas.
Balandžio 25 d., 12 val., Petras Kimbrys buvo pašarvotas Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje (Aleksoto g. 3). 19 val. ten pat buvo aukojamos šv. Mišios.
Balandžio 26 d., 12 val. Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje buvo aukojamas laidotuvių Mišios, po kurių velionis buvo palydėtas į Petrašiūnų kapines.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-04-29 17:23
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media