2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: TV3: Po egzotinius kraštus kartu su Leonardu Pobedonoscevu keliavęs aktorius Audrius Bružas gali pasidžiaugti...

2021-07-10
 
Leonardas Pobedonoscevas ir Audrius Bružas

Leonardas Pobedonoscevas ir Audrius Bružas

Po egzotinius kraštus kartu su bičiuliu Leonardu Pobedonoscevu keliavęs aktorius Audrius Bružas gali pasidžiaugti ragavęs ne vieną gurmanišką patiekalą. Draugai drąsiai neria į kulinarinių skonių paieškas ir nedvejodami ragauja troškintus šikšnosparnius, pūdytą ryklį, buliaus sėklides, keptus skorpionus ir kitus egzotinius delikatesus. Šį kartą gurmaniškos naujienos keliautojus pasitiko ir Marijampolėje, kurioje Leo su Bružu degustavo lietuvių auginamus ir ruošiamus džiovintus svirplius.
Madagaskaro salą ir Meksiką kartu išmaišę aktoriai Audrius Bružas ir Leonardas Pobedonoscevas jau visą vasarą įnirtingai naršo gimtąjį kraštą. Kartu su TV3 televizijos projektu „Maisto kelias" po Lietuvą keliaujantys ir geriausias kulinarinio turizmo vieteles atrandantys laidos vedėjai, apsilankę Marijampolėje, sulaukė gurmaniško siurprizo.
Marijampolės kempinge Leonardą ir Audrių pasitiko „Della Taste" svirplių augintojai, kurie šiuos vabzdžius džiovina ir ruošia iš jų unikalius užkandžius bei miltus. Žiogus, skruzdėles, svirplius ar kitus vabzdžius daugelis pasaulio virtuvių pripažįsta kaip svarbų mitybai baltimų šaltinį, kuriame gausu skirtingų aminorūgščių, geležies, kalcio, vitaminų ir skaidulų. Tokį vabzdžių valgymą mokslininkai yra net pavadinę entomofagija, tačiau vakarų virtuvė vabzdžius vis dar laiko tabu.
„Kelionių metu po egzotines šalis tikrai teko ne kartą ragauti vietinės virtuvės delikatesų, tokių kaip pūdytas ryklys, banginio mėsos troškinys, kepti skorpionai, kobros užpiltinė, krokodiliena, bebro uodegos ar net buliaus sėklidės. Lankantis Suvalkijoje mus taip pat pasiekė gurmaniški skoniai - džiovinti svirpliai. Jie yra paruošti su įvairiais prieskoniais, todėl skonis primena traškučius ar riešutus ir yra puikus bei sveikas užkandis ar pagardas salotoms", - pasakoja Audrius Bružas.
Tolimoje Balio saloje ramybę ir antruosius namus atradęs Audriaus kolega Leonardas Pobedonoscevas taip pat yra atviras kulinarinėms avantiūroms. Marijampolėje ragaujant svirplius, vedėjų laukė netradicinis jų derinys - ledai, pagardinti džiovintais svirpliais.
„Kelionėse esame su Audriumi ragavę troškintą šikšnosparnį, nors mums iš pradžių sakė, kad tai žuvis. Na, o Marijampolėje pamačius stalą, nukrautą džiovintų svirplių produktais, nustebau, nesuprasdamas kur esu - Marijampolėje ar Azijos glūdumoje. Išgirdęs, jog pavaišins dar ir netradiciniu deriniu ledais su svirpliais - išvis likau suglumęs, tačiau rezultatas ir skonis paliko gerus įspūdžius", - tvirtina Leonardas.
TREČIOJI LEONARDO IR AUDRIAUS KELIONĖ - PO SUVALKIJOS LYGUMAS
TV3 televizijos eteryje tęsiasi kulinarinio pažinimo ir kelionių laida „Maisto kelias". Jos vedėjai, nutrūktgalviai aktoriai Leonardas Pobedonoscevas ir Audrius Bružas leisis jau į trečiąją kelionę - šį kartą po Suvalkijos lygumas. Juodu kelionės rytą pradės tradiciškai, vasaros rezidencijoje „Eglės sanatorijoje" Druskininkuose ir prasieis visus organizmo taškus stimuliuojančiu pėdų masažo refleksoterapiniu taku. Šių basų pėdų potyrio aktorių duetui tikrai prireiks, mat trečiosios kelionės tikslas - lygumos, pietvakarių Lietuva. Nieko nelaukę jie pajudės Marijampolės link su viltimi dar geriau pažinti Suvalkijos regioną ir atvykę į Marijampolę garsiajame Kačių kiemelyje iš karto susitiks su Marijampolės turizmo ir verslo informacinio centro „SMART Marijampolė" vadove Ieva.
„Mūsų mieste turime legendą, jog Marijampolės įkūrėja grafienė Pranciška Butlerienė labai mylėjo kates. Todėl apsilankius Kačių kiemelyje būtina paglostyti čia esančias kačių skulptūras, mat jos pildo norus. Perspėju, jog tik ne finansinius", - keliautojams pasakojo Ieva Vizgirdienė.
Linksmieji nuotykių ieškotojai čiups žemėlapius ir, stoję ant paspirtukų, prasilėks Marijampolėje nutiestais dviračių takais. Šiek tiek praalkę Audrius su Leonardu aplankys ir pačiame centre įkurtą restobarą „KamBARys", kuriame pasimėgaus pikantiškais užkandžiais, visoje Marijampolėje garsėjančiomis pačių baro savininkių marinuotomis alyvuogėmis ir kitais kulinariniais šedevrais.
„Mes čia užbėgome, kaip senais gerais laikais kambariokai užbėgdavo pas kambariokes", - jaunystės prisiminimais dalinosi Audrius.
Visgi nebūtų šie „Maisto kelio" vedėjai savimi, jeigu neužsibrėžtų tikslo rasti ir geriausias vasaros lauko pramogas. Jiems vietiniai papasakos apie Marijampolės kempingą, kuriame vos tik atvykę vedėjai išmėgino vandens pramogas, prasilėkė motoroleriais, pažaidė tinklinį bei susipažino su vietiniais maisto verslais. Vienas jų - grilio patiekalų vagonėlis „9 metrai skonio", kuris palepino gardžia, ką tik iš kepsninės ištraukta plėšyta kiauliena, minkšta vištiena ir krevečių iešmeliais.
„Pavadinimą galvojome ilgai, tačiau kai įsigijome maisto vagonėlį, jį išsimatavome ir pamatėme, kad jis yra lygiai 9 metrų ilgio. Jis nepririša prie nieko, intriguoja, galime atvažiuoti į bet kurią Lietuvos vietą, svarbu kad tik būtų kelias kaip", - laidoje pasakojo verslo savininkas Alfonsas Vaidas Markevičius.
Kitas unikalus atradimas Marijampolėje - džiovinti svirpliai, kuriais Leo ir Bružą pavaišins „Della Taste" ir „Suvalkijos svirplių" įkūrėjai. Šis gurmaniškas delikatesas - tikras ateities maistas ir puikus baltymų šaltinis. Na, o egzotinių skonių ištroškę keliautojai dar turės progą paragauti ir neeilinio derinio - ledų su svirpliais.
„Viską darome patys ir čia pat Marijampolėje įsisteigėme fermą. Daug dirbame norėdami išsiaiškinti, kaip tinkamai užauginti tuos svirplius, kaip išgauti maksimalų baltymų kiekį. Šie vabzdžiai itin jautrūs bakterijoms, ligoms, todėl juos auginti reikia atsakingai, laikytis švaros. Tu negali nueiti pas svirplius, jeigu jauti peršalimo simptomus", - svirplių auginimo subtilybes atskleidė Greta ir Vaidas Budreikai.
Paragavę neragautų skonių bičiuliai keliaudami užmatys nusidriekusius pluoštinių kanapių laukus. Prisiminę, jog iš jų sėklų išgaunamas aliejus, itin naudingas žmogaus organizmui, Leo ir Bružas susipažino su vietiniu verslu „Jorùs" bei jo gaminamais produktais iš kanapių.
„Dėliojame po truputį žingsnius ir užsienyje, mat keičiasi žmonių požiūris ir supratimas, labiau atsižvelgiama į sveikos gyvensenos principus. Lietuviai taip pat atsigręžia į tai, mat augalinės kilmės baltymai, išgaunami iš kanapių sėklų, atranda savo klientą ir keičia tą chemiją natūraliais produktais", - laidoje pasakojo viena iš „Jorùs" įkūrėjų Ieva Stankevičiūtė.
Pažinę Marijampolės regioną „Maisto kelio" vedėjai pajudėjo į Šakius, bet prieš tai susitiko su „Kamado Bono" kepsninių meistru Robertu, kuris bus paruošęs ypatingą Zanavykų ragaučių ir palepino keliautojus to krašto vietiniais patiekalais. Prisikimšę pilvus Audrius su Leonardu patraukė link Šakių rajono Poniškų privilegijų kraštą, kur jų jau laukė plačiai vartus atvėręs Zyplių dvaras ir jų naujiena - bekontaktis viešbutis renovuotame dvaro oficinos pastate.
„Šis dvaras 1806 metais Augustui Poniatovskiui atiteko už nuopelnus Napoleono kare. Iš pradžių jis buvo vieno aukšto klasicistinio stiliaus ir tik vėliau atkurtas į neobarokinį stilių. Oficinoje įkurtas viešbutis yra netradicinis, turintis net tris skirtingus įėjimus. Oficina yra buvęs tarnų pastatas, tačiau juose dvarininkai priimdavo ir svečius", - dvaro istorija ir paslaptimis dalinosi viešbučio „Zyplių dvaro oficina" ir Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kuchmistrai" vadovė Jolita Briedė.
Būtent dvaro virtuvės restorane praalkusius vedėjus pasitiko ir pats kuchmistras, paruošęs ir stalą nukrovęs kulinarinėmis gėrybėmis ir dvaro virtuvės šedevrais, savo receptūromis menančius net LDK laikus.
„Restorane puoselėjame XIX a. virtuvę, tą baroko laikotarpį, kuomet buvo naudojama daug prieskonių, žvėrienos. Su naujuoju meniu linkstame link laukinės gamtos, jog tiek desertai, tiek užkandžiai ir, žinoma, pagrindiniai patiekalai būtų paruošti iš to, ką galima užsiauginti pačiam", - pasakojo restorano „Kuchmistrai" šefas Artūras Rakauskas.
Kelionei einant į pabaigą duetas užsuko į Kidulių kaime veikiančią vyninę „Vilkenta", kur susipažino su vyndarystės tradicijomis, ilgamečio, iš kartos į kartą perduoto amato paslaptimis ir paragavo paties Kastyčio Kerbedžio apdainuoto pienių vyno.
„Pats augau šalia vyndarių, nuo pat mažų dienų bėgiojau į skverną įsikibęs, mačiau kaip yra gaminamas vynas ir kartu to mokiausi. Pirmoji senelio pamoka buvo sudėtinga, nes jeigu tą dieną supykdavau, žinodavau, kad tris dienas senelis manęs į rūsį nesives, nes vynas nemėgsta blogų emocijų", - savo istorija ir amato paslaptimis dalinosi vyndarys Juozas Vilkenis.
Po tokios turiningos ir įspūdžių kupinos ekskursijos po Suvalkijos kraštą Leonardui ir Audriui beliko pavargusius raumenis atpalaiduoti „Eglės sanatorijos" vertikalios vonios gydomojoje procedūroje.
Žiūrovų pamėgta kulinarinių kelionių po Lietuvą laida „Maisto kelias" sėkmingai pradėjo ketvirtąjį sezoną. Prie laidos vairo stojusių užkietėjusių keliautojų, egzotinius kraštus skersai ir išilgai išmaišiusių charizmatiškų ir humoro jausmo nestokojančių bičiulių Audriaus Bružo ir Leonardo Pobedonoscevo širdys ištroškusios nuotykių. Jų gausu ne tik užsienyje, bet ir gimtojoje Lietuvoje, tad vyrai pasiryžę tai įrodyti!
„Maisto kelias" - šeštadienį, 9:30 val. per TV3 televiziją!
Auksė Šapelytė
TV TOPAS
Komunikacijos projektų koordinatorė
aukse@tvtopas.lt
aukse.sapelyte@gmail.com
+370 67547808
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-07-10 11:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media