2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Prasideda LRT PLIUS pavasaris su lenkų kinu

2021-03-01
 
Nuo kovo 5 d. penktadieniais per LRT PLIUS žiūrovų lauks lenkų kino filmai: kino grando Andrzejaus Wajdos filmų retrospektyva ir XXI amžiaus režisierių darbai. Vienuolika ciklo filmų Europos kino rubrikoje per LRT PLIUS bus rodomi nuo 21.30 val.
Iki pat gegužės vidurio truksiantį LRT PLIUS pavasarį su lenkų kinu pradės keturi A. Wajdos filmai: „Beržynas", „Didžioji savaitė", „Ponas Tadas" ir „Katynė". Pastarasis filmas - nominuotas „Oskarui" ir įvertintas net 14 apdovanojimų. Daugybę lenkų kino legendos A. Wajdos filmų įkvėpė jo šalies istorija. 1990-iais kūrėjas tapo trečiuoju režisieriumi po I. Bergmano ir F. Fellinio apdovanotu Europos kino akademijos premija už gyvenimo pasiekimus.
Vėliau lenkų kino ciklą tęs XXI amžiaus darbai, sulaukę didelio visuomenės dėmesio. Bus rodomas „Didelis gyvūnas" (rež. Jerzy Stuhr), „Išganytojo aikštė" (rež. Krzysztof Krauze), „Jazminų vienuolynas" (rež. Jan Jakub Kolski), „Venecija" (rež. Jan Jakub Kolski), „Bilietas į Mėnulį" (rež. Jacek Bromski), „Aklumas" (rež. Ryszard Bugajski) ir „Šaltasis karas" (rež. Pawel Pawlikowski). Lenkų kino penktadienius baigsiantis filmas „Šaltasis karas" buvo nominuotas net 3 „Oskarams", pelnė 46 apdovanojimus ir 113 nominacijų.
Susidomėjusiems A. Wajdos asmenybe ir lenkų kūryba netrukus atsivers dar viena unikali galimybė susipažinti tiek su šiuo kūrėju, tiek su iškiliais Lenkijos menininkais: MO muziejuje jau instaliuojama paroda „Sunkus amžius. Szapocznikow - Wajda - Wróblewski". Joje bus pristatoma trijų reikšmingiausių Lenkijos pokario kūrėjų - kino režisieriaus Andrzejaus Wajdos (1926-2016), skulptorės Alinos Szapocznikow (1926-1973) ir tapytojo Andrzejaus Wróblewskio (1927-1957) kūryba. Visi šie menininkai gimė panašiu metu, anksti neteko tėvų ir tapo karo nusikaltimų liudininkais bei dalyviais. Šie įvykiai ir trauminės patirtys paliko ypatingą žymę jų gyvenime ir kūryboje. Parodos kuratorė, legenda tapusi lenkų menotyrininkė A. Rottenberg parodoje atskleidžia, kaip tie patys simboliai atsikartoja šių menininkų kūryboje. Tai - kol kas didžiausias ir ambicingiausias MO muziejaus projektas, įtraukiantis 24 tarptautinius muziejus, galerijas ir privačias kolekcijas. Apie 130 kūrinių į šią parodą keliauja net iš 5 valstybių.
KOVO MĖNESIO PENKTADIENIŲ FILMŲ PROGRAMA:
Kovo 5 d. „Beržynas" (rež. Andrzej Wajda)
1970-aisiais pasirodžiusi drama - lyriškas ir plastiškas kamerinis šedevras iš bene sėkmingiausio Andžejaus Waidos kūrybos laikotarpio. Filme pasakojama apie sudėtingus dviejų brolių tarpusavio santykius ir jų meilę vienai moteriai.
Juosta nukelia į miško apsuptą namą, kuriame gyvena girininkas Boleslavas, kurio būtį visiškai pakeičia žmonos mirtis. Tik šalia esančios duktė Ola ir šeimininkė Malina rūpinasi, kad vyras netaptų atsiskyrėliu. Vieną dieną Boleslavą aplanko brolis Stanislavas. Jis, nors sunkiai serga džiova, atvyksta iš užsienio. Brolis žino, kad netrukus mirs, tačiau trokšta iki paskutinės akimirkos džiaugtis gyvenimu. Brolio susižavėjimas pasaulio grožiu ir dirbtinai triukšmingas gyvenimo būdas vis labiau erzina, bet kartu ir prikelia skausmo užslopintą Boleslavą. Deja, netrukus Stasas miršta...
Filmą 30 dienų po parodymo per LRT PLIUS pažiūrėti bus galima LRT.lt mediatekoje.
Kovo 12 d. „Didžioji savaitė" (rež. Andrzej Wajda)
1995 metų „Didžioji savaitė" - Tarptautinio Berlyno kino festivalio konkursinėje programoje rodytas filmas, nukeliantis į 1943-iųjų Varšuvą prieš Velykas. Vaizduojamas miestas rengiasi šventei, o visai šalia, už sienos, liepsnoja Varšuvos getas. Čia prasidėjo sukilimas.
Filmas pastatytas pagal Jerzy'io Andrzejewskio novelę, parašytą numalšinus sukilimą gete. Tai - kūrinys, tapęs tam tikru dokumentu, liudijančiu, kaip lenkai išgyveno Holokaustą.
Pagrindine juostos heroje tampa jauna žydė Irena, besislapstanti nuo pražūties. Klaidžiodama po miestą, Irena sutinka studijų laikų meilę Janą Maleckį, kuris parsiveda merginą į savo namus. Nėščia Jano žmona užjausdama slapsto merginą, tačiau ne visi aplinkiniai patenkinti, kad kaimynystėje dangstoma žydė.
Dar 30 dienų po juostos parodymo per LRT PLIUS filmą peržiūrėti bus galima LRT.lt mediatekoje.
Kovo 19 d. „Ponas Tadas" (rež. Andrzej Wajda)
Tai - 1999 m. sukurtas filmas, pastatytas pagal to paties pavadinimo Adomo Mickevičiaus poemą. Juostos veiksmas vystosi praėjusio amžiaus pradžios Lietuvoje. Čia verda įspūdingas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės aukštuomenės gyvenimas ir užgimsta romantiška jaunuolių iš priešiškų šeimų, Zosės ir Tado, meilės istorija. Pasakojamas ir paslaptingo žudiko Jaceko Soplicos, tapusio vienuoliu Robaku, likimas. Dabar jis - slaptas emisaras, besiruošiantis sukilimui prieš rusų grobikus Lietuvoje. Žavioji Telimena ieško sutuoktinio, o nuo jos grožio bei moteriškų klastų apsvaigę vyrai nejunta, kad yra patekę į spąstus. Tuo pat metu karštakošiai didikai įnirtę ginčijasi, kam priklauso griūvanti pilis. Įvykių fone žemė ima drebėti nuo rusų žirgų kanopų, o per Nemuną jau keliasi ir Napoleono armijos pulkai... Vieno žymiausių Europos režisierių epinė drobė atskleidžia paslapčių ir nuotykių kupiną pasakojimą apie šalį bei žmones, blaškomus istorijos audrų.
„Pono Tado" ekranizacija Lenkijoje sulaukė itin didelio dėmesio, ją pažiūrėjo daugiau nei 5 mln. žiūrovų.
Dar 30 dienų po juostos parodymo per LRT PLIUS filmą peržiūrėti bus galima LRT.lt mediatekoje.
Kovo 26 d. „Katynė" (rež. Andrzej Wajda)
Kaip geriausias užsienio filmas „Oskarui" nominuota istorinė drama „Katynė" (2007) buvo sukurta pagal Andrzejaus Mularczyko knygą „Post mortem. Katynės apysaka". Filmas žiūrovą nukelia į Antrojo pasaulinio karo pradžią, kai po fašistinės Vokietijos įsiveržimo į Lenkiją Stalino įsakymu Raudonoji Armija taip pat įžengia į Lenkijos žemę. Vykstant permainoms šalyje, didžioji lenkų karininkų dalis patenka į rusų nelaisvę. Ana ilgai laukia sugrįžtančio savo vyro kapitono Andžejaus, bet gauna nenuginčijamų įrodymų apie jo žūtį nuo rusų NKVD. Generolo žmona apie tai sužino 1943 metais, kai vokiečiai aptinka masinių žudynių vietą Katynės miške. Juostoje keliami klausimai, į ką bus panašus pokario moterų, laukiančių savo vyrų ir mylimųjų, gyvenimas naujoje SSRS kontroliuojamoje valstybėje? Ar išsaugos žodžiai „Tėvynė" ir „Laisvė" savo reikšmę tiems, kurie sutiko su nauja tvarka?
30 dienų po filmo parodymo per LRT PLIUS jį peržiūrėti bus galima LRT.lt mediatekoje.
LRT PLIUS pavasario su lenkų kinu vaizdo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=TQtwHUWxWIM
Miglė Savickaitė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Mob. +370 687 43201
lrt@lrt.lt www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-01 12:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media