2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: LRT PLIUS: daugiau kultūros, meno, mokslo, kino, dokumentikos, sporto

2018-09-28
 
Virginija Bunevičiūtė

 

Nuo spalio 1-osios LRT KULTŪROS kanalas keičia pavadinimą - tampa LRT PLIUS. „LRT PLIUS - tai ženklas žiūrovams, kad atsinaujinusiame kanale bus dar daugiau kokybiško turinio - kultūros, dokumentikos, pasaulinio kino klasikos, meno, muzikos, mokslo, gyvenimo būdo, sporto, daug naujų įdomių vardų ir veidų", - pasakoja LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.
Antrojo nacionalinio transliuotojo televizijos kanalo ašis - kasdien transliuojamas TV žurnalas „Kultūros diena", kurį pasikeisdami ves trys jauni, veržlūs, skirtingą braižą turintys vedėjai - radijo ir televizijos auditorijai puikiai pažįstamos Gerūta Griniūtė ir Živilė Kropaitė bei aktorius ir muzikantas Dominykas Vaitiekūnas.
„Tai, ko galbūt neparodė LRT TELEVIZIJA, rasite LRT PLIUS, - tęsia LRT vadovė. - „Panorama" tradiciškai parodys filmo premjerą, o LRT PLIUS „Kultūros diena" apie tai papasakos plačiau - pakalbins režisierių, aktorius, parodys daugiau papildomo turinio. Į kultūros renginius jungsimės tiesiogiai. Įdomiau kanalą naudosime ir specialiomis progomis. Tarkim, minime nacionalinę šventę - pirmasis kanalas transliuoja oficialius renginius, o LRT PLIUS gali parodyti specialią šiai datai sukurtą dokumentiką. Plačiau, daugiau, giliau, papildomai - tokie šio kanalo raktažodžiai. Todėl ir PLIUS. Tikimės auginti šio kanalo auditoriją, o prekės ženklo keitimas kartu bus gera proga atkreipti visuomenės dėmesį."

Naujus projektus kurs žinomi veidai

Tai padaryti padės ir naujasis kanalo veidas - didžiulį televizinį ir kultūrinį įdirbį turinti Nomeda Marčėnaitė su naująja laida „Kultūringai su Nomeda". Į TV eterį sugrįžtanti menininkė imasi ambicingo iššūkio - įrodyti, kad kultūros lauko problemos yra įdomios ir aktualios plačiajai visuomenei.
Į LRT PLIUS ateina ir dainininkė Bjelle, pristatanti naują autorinį projektą „Garsiau". Laidoje inovatyviai bus pristatomos kylančios ir žinomos Lietuvos ir kaimyninių šalių grupės ir atlikėjai. Raminta Naujanytė-Bjelle žada nepamiršti ir vizualiųjų menų kūrėjų - scenografija ir atmosfera kiekvienoje laidoje kis pagal skambėsiančią muziką.
LRT PLIUS žiūrovams naują projektą kurs Edita Mildažytė, šįkart - kaip laidos „Daiktų istorijos" prodiuserė. Laidą ves menotyrininkas, kolekcininkas, ilgametis rotušės ceremonmeisteris Saulius Pilinkus. Ką gali papasakoti vienas antikvarinis daiktas? Neįtikėtinai daug, jis yra visos epochos atspindys, svarbių įvykių liudininkas, - sako „Daiktų istorijų" kūrėjai, pirmajai laidai specialiai iš Prancūzijos atsigabenę praėjusio amžiaus pradžios limuziną. Pasakojimas apie karietos žibintą žiūrovus nuves į arklinio transporto istoriją Lietuvos miestuose, o šuns žetonas atskleis, kokius mokesčius ir už ką mokėjo tautiečiai, laikę keturkojus prieš pirmą pasaulinį karą. Laidoje savo turiningais rinkiniais ir žiniomis dalinsis žymiausi kolekcininkai, istorikai, menotyrininkai.
Naujos veiklos LRT PLIUS kanale imasi ir Ignas Krupavičius. Jis prodiusuos sveikam gyvenimo būdui skirtą laidą „Į sveikatą!", kurią ves sporto treneris Alanas Džeranovas. „Tai laida apie mus, mus supančią aplinką ir įpročius gyventi sveikiau - sportuoti, maitintis sveikiau ir, svarbiausia, gyventi sąmoningiau. Ir tam nereikia daug pastangų, pradžiai užtenka noro, - pasakoja Ignas Krupavičius. - Visa kita palikite sporto treneriui Alanui Džeranovui. Apsiginklavęs burokais, humoru ir gera energija Alanas jus kvies mankštintis net neišėjus iš namų, su žinomais žmonėmis ir savo srities specialistais jis gvildens sveikos gyvensenos temas, lankys Lietuvos bendruomenes, kuriose žmones jungia bendras bruožas - gyventi sveikiau ir aktyviau."
Nauja laida „Už kadro", kurią ves aktorius Arnoldas Eisimantas, atskleis kino pasaulio užkulisius. „Kinas turi galią nukelti į magišką pasaulį. Stebėdami filmus žiūrovai pamiršta savo kasdienius rūpesčius, problemas - įsitraukę į ekrane rodomą veiksmą mėgaujasi akimirka. Tai suteikia naujų pojūčių ir patirčių, atveria galimybių mokytis iš filmo personažų istorijų. Neretai žiūrėdami filmą kino ar televizijos ekrane susimąstome: „O kaip jis buvo sukurtas? Kodėl režisierius pasirinko vieną ar kitą sprendimą? Su kokiais iššūkiais susidūrė personažus įkūnijantys aktoriai?". Tai ir paskatino kurti laidą „Už kadro", kuria bus siekiama atskleisti kino pasaulio užkulisius.„Norime žiūrovams pristatyti mūsų šalyje kuriamus filmus, supažindinti su iškiliausiais Lietuvos kino žmonėmis, parodyti, kas vyksta filmavimo aikštelėse, apžvelgti svarbiausias Lietuvos ir pasaulio kino naujienas", - laidos „Už kadro" tikslą įvardija prodiuseris Alvydas Kaškonas. „Tam kad galėtume atskleisti, kaip gimsta ir į didžiuosius ekranus patenka filmai, laidos kūrybinė komanda lankysis filmavimo aikštelėse, montažinėse, kalbins kino profesionalus ir visa tai papasakos laidos žiūrovams", - sako laidos režisierė Benita Paplauskaitė.

Kino gurmanams - kultinių režisierių retrospektyvos

Kino mėgėjų laukia dvi kultinių režisierių retrospektyvos „Kino žvaigždžių alėjos" rubrikoje kiekvieną šeštadienį. Jau netrukus, spalį LRT PLIUS pradeda rodyti Alfredo Hitchcocko filmų ciklą, įskaitant tokius „Oskarams" nominuotus šedevrus, kaip „Paukščiai", „Psichopatas" ir „Abejonės šešėlis", vėliau bus parodyta Pedro Almodovaro retrospektyva. Kino gurmanams verta dėmesio turėtų būti „Elito kino" rubrika kiekvieną trečiadienį. Joje - 2015 m. biografinė drama apie žymų matematiką „Žmogus, kuris žinojo begalybę" (su Devu Pateliu ir Jeremy Ironsu), 2016 m. prancūzų ir lenkų istorinė drama „Nekaltosios" ir 2016 m. nepriklausomo amerikiečių rež. Toddo Solondzo komedija „Taksas" (du apdovanojimai režisieriui Deauville kino festivalyje). Lapkričio mėnesį šioje pozicijoje - geriausi „Scanoramos" festivalyje rodyti filmai. Penktadieniais per LRT PLIUS - kita jau tradicine tapusi rubrika - „Europos kinas". Bus tęsiama pažintis su naujuoju (pastarojo dešimtmečio) Italijos kinu (E. Olmi „Kartoninis namelis", A. Rohrwacher „Dangiškasis kūnas", S. Incerti „Gorbačiovas" ir t.t.). Didžiausia naujiena planuojama pirmadieniais, jau spalį kviečiame žiūrėti istorines dramas. Tai bus ir kariniai filmai, tokie kaip restauruotas rež. Wolfgango Peterseno „Povandeninis laivas", nominuotas šešiems „Oskarams", ir naujausi Europoje sukurti istoriniai serialai: austrų „Maksimilijonas ir Marija", šveicarų „Gotardo perėja", čekų „Janas Husas" ir t.t.

„National Geographic" dokumentikos paketas

LRT PLIUS neįsivaizduojamas be puikios dokumentikos. Šiemet, pasauliui minint vieno žymiausių švedų kino ir teatro režisieriaus, rašytojo Ingmaro Bergmano 100-ąsias gimimo metines, LRT PLIUS pristatys jam skirtą dokumentikos ciklą. Jau spalio 1-ąją žiūrovai galės pamatyti pirmąją stulbinančios „National Geographic" kūrėjų dokumentikos ciklo „Iš arti" (Facing) pirmąją dalį, pasakojančią apie Kolumbijos narkobaroną Pablo‘ą Escobarą. Kitos „Iš arti dalys" - apie Saddamą Husseiną, Vladimirą Putiną, Arnoldą Schwarzeneggerį ir kitas kontroversiškas garsenybes. Taip pat žiūrovų dėmesio lauks dokumentinės juostos apie „Wikileaks", Vatikaną, žydų paveldą ir istoriją, iš asmenybių - apie Lechą Walęsą, Leonardo‘ą da Vinci, Barbarą Streisand, Lucą Bessoną, Caravaggio‘ą, Rene Magritte‘ą. Ir daugelį kitų.

FIBA Čempionų lyga - per LRT PLIUS

LRT PLIUS išskirtinį dėmesį skirs sporto transliacijoms. Spalio 9-ąją prasideda naujasis FIBA Čempionų lygos turnyras. Kaip jame seksis Klaipėdos „Neptūno" ir Panevėžio „Lietkabelio" krepšinio klubams, sužinosime stebėdami tiesiogines transliacijas per LRT PLIUS: bus transliuojamos visos „Neptūno" ir „Lietkabelio" rungtynės FIBA Čempionų lygoje. Tai - tik vienos iš daugelio Lietuvai svarbių sporto transliacijų, kurias pakvies žiūrėti antrasis LRT televizijos kanalas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-09-28 12:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media