2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: LNK „Skonyje“ – virtuvės šefas Edmundas Končius

2013-10-05
 
Edmundas Končius. LNK nuotrauka

Edmundas Končius. LNK nuotrauka

 

Gediminas Malaškevičius

LNK atstovas spaudai

 

Kasdien jis iki pusiaunakčio sukasi mažoje nuosavo restorano virtuvėlėje, paskendęs debesyje iš garų, dūmų  ir savo firminių patiekalų aromatų. Grįžęs vėlią naktį, keliasi anksti - kad spėtų į turgų nusipirkti šviežių produktų, tada grįžta į savo restoraną, vėl kaičia puodus ir vakare atveria duris pirmiesiems svečiams.

Tokia prieš pusmetį savo restoraną „Blusynė" atidariusio žinomo šalies virtuvės meistro Edmundo Končiaus kasdienybė. Tiesą sakant, visos dienos tokios, skaičiuojant ir išeigines, ir šventes. Kol kas vyras dirba vienas, nes po skaudžių skyrybų iš naujo pradėjęs gyvenimą, pamažu nori atsitiesti. Dabar jis savo restorane turi bent kelias padavėjas, o pradėjo visiškai vienas - ir gėrimus pilstė, ir gamino, ir klientus aptarnavo, ir plovė grindis.

„Nežinau, kas bus tomis dienomis, kai filmuosiuos „Skonyje", - šypteli Edmundas Končius, kuris anksčiau buvo vadinamas Don Edmundo, nes turėjo meksikietišką restoraną, kuris po skyrybų liko žmonai. - Matyt, tuomet  „Blusynę" teks atidaryti tik vakarais, po filmavimų". Mat žymusis Edmundas, geriausiu virtuvės šefu pripažintas virėjas, neria dar į vieną gyvenimo avantiūrą - dalyvaus didžiausiame LNK kulinariniame šou „Skonis".

„Kai jau atsitiesiu ir bus pakankamai klientų, pasiimsiu kokį padėjėją virtuvėje, tada galėsiu ir su mergina į kiną nueiti. O dabar dirbu taip, kaip dirba daugelis mažų pasaulio restoranų savininkų. Ir tai labai nuostabu, žavinga", - nesiskundžia Edmundas.

Atrankai į „Skonį" jis pasirinko Lotynų Amerikoje populiarų užkandį - vaisių sultyse marinuotą krevetę. „Norėjosi pirmu šūviu patekti į kitą etapą, todėl rinkausi šį neįprastą, egzotišką patiekalą, kuris daro įspūdį, - sako virtuvės šefas. - Nors ir nežinojau, kaip jį vertins šou teisėjai".

Edmundas sako, kad šį patiekalą pasigaminti nėra sunku. „Krevetes arba plonai pjaustytą baltą žuvį reikia bent valandai palikti vaisių sulčių marinate. Jis gali būti iš apelsinų, greipfrutų, citrinų, laimų ar sumaišytas šių sulčių mišinys. Sultyse išvirusią krevetę galima patiekti su vaisiais ir uogomis. Tiesa, buvo sudėtinga į vieną šaukštą sutalpinti visą patiekalo skonį, todėl man prireikė... pinceto. Į tą vienintelį tiesėjo šaukštą sudėliojau krevetę, aviečių, persikų, ličių ir pagardinau šaltalankių uogų sirupu, papuošiau kalendros  lapeliu".

Iš viso atrankoje į „Skonį" kartu su Edmundu Končiumi dalyvavo keturiasdešimt dalyvių, kurie visiškai lygiomis teisėmis stojo prieš keturis teisėjus - „Stiklių" bendrasavininkį Romą Zakarevičių, virtuvės šefą Liutaurą Čepracką, kulinarinio dienoraščio ir knygos autorę Agnę Jagelavičiūtę bei patyrusią visuomeninio maitinimo specialistę Kristiną Brazauskienę.

Ar esi restorano savininkas, ar pripažintas virtuvės šefas, ar mėgėjas - viskas priklauso nuo vienos dalyko - skonio, kuris turi tilpti į vienintelį šaukštą. Kam pavyko, o kas liko už virtuvės durų, paaiškės jau kitą sekmadienį, spalio 13-ąją, didžiojoje „Skonio" premjeroje per LNK.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-05 10:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media