2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: „Tapatybė LT“: LRT Lituanica – nacionalinio transliuotojo tiltas tarp Lietuvos ir pasaulio

2013-10-31
 
Vedėjas Modestas Mastavičius

Vedėjas Modestas Mastavičius

 

Virginija Bunevičiūtė

LRT atstovė ryšiams su visuomene

 

Būti Lietuvos žmonių, regionų, bendruomenių tiltu į pasaulį - pristatyti Lietuvą pasauliui ir pasaulį Lietuvai - tokiam visuomeniniam tikslui tarnauja Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija - moderniausias Baltijos šalių visuomeninis transliuotojas.

Prieš 2012 metų Londono Olimpiadą atsinaujinęs Lietuvos radijas ir televizija pristatė naujus prekės ženklus. Vienas iš jų - televizijos kanalas LRT Lituanica, vienijantis po visą pasaulį pasklidusius išeivius.

„Mes norime suburti lietuvius visame pasaulyje", - pasakoja LRT komunikacijos ir teisių valdymo departamento vadovas Arnas Zuikis. „LRT Lituanicos tikslas - plėsti šiam kanalui kuriamos originalios produkcijos apimtį, kurti daugiau specialių laidų ne tik iš Anglijos, bet ir iš Airijos, Šiaurės Amerikos, Pietų Europos, kuriose lietuviai galėtų matyti, ką kiti tautiečiai veikia užsienyje".

Pasak Arno Zuikio, LRT Lituanica kanalo svarba tapo ypač akivaizdi tuomet, kai užklupus krizei ir pritrūkus lėšų jį retransliuoti, buvo imta svarstyti LRT Lituanica kanalą išjungti.

„Buvome paskelbę apie ketinimą kanalą išjungti, ir tada užsienio lietuviai iš Čikagos, Gruzijos, Ispanijos ir įvairių Europos šalių kreipėsi prašydami jį palikti, nes LRT Lituanica - būdas pasiekti Lietuvą, sužinoti, kas čia vyksta", - prisipažįsta LRT komunikacijos vadovas.  „Dažnai iš užsienyje gyvenančių lietuvių girdime, kad LRT Lituanica - tai vienas iš šaltinių, kur lietuviai gali pasiklausyti lietuvių kalbos bei gimtąją kalbą perteikti savo vaikams".

Arnas išduoda, jog dabar kanalo būtinumas labiausiai pajuntamas tada, kai užsienyje gyvenantys lietuviai kreipiasi skųsdamiesi, jog nerodo jų lauktų transliacijų, bei kai sulaukiama nemažai laiškų iš užsieniečių, kuriuose jie rašo LRT Lituanica kanale atradę įdomias muzikines laidas.

LRT Lituanica šiuo metu transliuoja originalią laidą „Tapatybė.LT" bei geriausias LRT televizijos ir LRT Kultūros laidas, turinčias išliekamąją vertę, puoselėjančias kultūrą bei atliekančias šviečiamąjį vaidmenį.

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos vizija - būti moderniu visuomeniniu transliuotoju. „Didelę reikšmę teikiame šiuolaikinėms technologijoms", - pasakoja Arnas Zuikis.

Šiuo metu prieš daugiau nei metus atnaujintoje LRT.LT svetainėje tiesiogiai transliuojami visi LRT kanalai bei radijo programos. Norintys pasižiūrėti laidų įrašus, gali užsukti į Mediateką.

LRT.LT svetainė yra pasiekiama įvairiomis platformomis: išmaniaisiais televizoriais, planšetiniais kompiuteriais, mobiliaisiais telefonais. Taip pat yra sukurtos programėlės išmaniesiems telefonams, kurias įdiegus, galima varžytis su laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai" dalyviais, tiesioginio eterio metu balsuoti UŽ arba PRIEŠ tuo metu grojančius nacionalinės „Eurovizijos" atlikėjus, įsijungti LRT grotuvą ir per jį žiūrėti visus LRT kanalus bei klausytis visų LRT radijo programų.

Kita šio šeštadienio laidos „Tapatybė LT" tema:

Du jauni lietuviai - architektas Vytautas Jackevičius ir Londono Metropolitan universitete renginių vadybą studijuojantis Domas Kosevičius - įkūrė savo renginių organizavimo įmonę „yolo affairs" bei visus Londone gyvenančius lietuvius pakvietė į didelio pasisekimo sulaukusią lietuvių trumpametražių filmų naktį.

Spalio 21 dieną viename populiariausių Londono rajonų Brick Lane įsikūrusiame  muzikiniame  klube „Cafe 1001" buvo pristatyta 13 naujausių ir geriausiai publikos įvertintų lietuvių trumpametražių filmų.

Pasak Vytauto Jackevičiaus, žmonėms Londone renginių netrūksta, tačiau čia susibūrusiai daugiatūkstantinei lietuvių išeivių grupei, reikia kažko lietuviško, to, kas atitiktų mūsų mentalitetą bei neleistų atitrūkti nuo savo šaknų.

Vytauto ir Domo organizuojami renginiai išties išskirtiniai. Jų tikslas - skleisti lietuvišką kultūrą ne tik tarp Londono lietuvių, tačiau sudominti ir pačius anglus bei tokiu būdu platinti pozityvią informaciją apie Lietuvą ir jos kultūrą.

Vedėjas Modestas Mastavičius.

„Tapatybė LT" - šį šeštadienį, lapkričio 2 d. 23.15 val. Lietuvos laiku per išeivijai skirtą LRT Lituanicą.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-02 11:31
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media