2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: LRT KLASIKA šią savaitę skirs Senajai muzikai

2020-03-16
 
Ar žinote, kokia muzika skambėjo iki Johano Sebastiano Bacho, kas ir kaip kūrė muziką viduramžių, renesanso, ankstyvojo baroko laiku? Visą šią savaitę LRT KLASIKA skirs atsakymams į šiuos klausimus ir kvies minėti J. S. Bacho gimtadienį bei Europos Senosios muzikos dieną. Radijas gilinsis į Senosios muzikos kultūrą, muziką, jos reiškinius, transliuos koncertus „Klasikos koncertų salėje" ir Euroradijo koncertų įrašus.

„Visos Lietuvos koncertų salės šiuo metu uždarytos, tačiau LRT KLASIKA koncertų salė veiks ir toliau transliuos rinktinį turinį iš viso pasaulio, įrašus iš Lietuvos festivalių, koncertų salių, taip pat Euroradijo koncertus. Šią savaitę minime net dvi reikšmingas datas, susijusias su Senosios muzikos kultūra, todėl nusprendėme visą radijo muzikinę programą nukreipti Senosios muzikos linkme. Tai savotiškas radijo festivalis, kviečiame ir klausytojus į šį ritualą pažvelgti naujai ir įprastu koncertų metu vietoje kelionės į koncertų salę įsijungti radiją ir susikurti naują ritualą namuose. Juk būtent ten geriausia vieta yra visada rezervuota jums", - sako LRT KLASIKOS vadovas Julijus Grickevičius.

Kiekvieną dieną laida „Pakeliui su klasika" gvildens vis naują su senosios muzikos kultūra susijusias temas, o „Sėsk į traukinį A" ieškos sąsajų su džiazu. „Klasikos koncertų salėje" - Euroradijo koncertai iš Stokholmo, Prahos, Ciuricho, Londono ir Vilniaus.

Pirmadienis, kovo 16 d.
16.05 val. laidoje „Pakeliui su klasika" Gerūta Griniūtė kartu su ansambliu iš Šveicarijos „Profeti della Quinta" kvies leistis į savotišką detektyvą per muzikos kodus ir ezopo kalbą madrigaluose.
23.05 val. Euroradijo koncertas. „Mūzų soduose". Prancūzų baroko epochos kompozitorių kūrinius atlieka Chantal Santon Jeffrey (sopranas), Jana Semerádová (fleita), Stéphanie Pfister (smuikas), Vojtěch Semerád (smuikas), Bruno Cocset (violončelė) ir Béatrice Martin (klavesinas). Įrašas iš Prahos festivalio „Senosios muzikos vasaros iškilmės". 

Antradienis, kovo 17 d.
16.05 val. laidoje „Pakeliui su klasika" Ignas Gudelevičius pristatys kovo 21 d. vyksiantį edukacinį koncertą „Muzikinis pasakojimas apie Barborą Radvilaitę" ir kalbėsis su koncerto scenarijaus autore Beatriče Baltrušaityte.
19.00 val. „Klasikos koncertų salė". „Medici vestuvės". 1589 m. spektaklio „Keliauninkė" intermedijas atlieka ansamblis „Camerata La Pellegrina". Įrašas iš Stokholmo Senosios muzikos festivalio. 
23.05 val. Euroradijo koncertas. „Apšvietos amžiaus choro ir orkestro" koncertas Potsdamo Sansusi muzikos festivalyje. Solistė Salome Kammer (sopranas). Diriguoja Laurence Cummings. Programoje Luciano Berio „Sekvencija III" bei Henry‘o Purcello odės „Kodėl, kodėl visos mūzos tyli?" ir „Ateikite, meno sūnūs".

Trečiadienis, kovo 18 d.
16.05 val. laidoje „Pakeliui su klasika" Gerūta Griniūtė kvies atsigręžti į bene ryškiausio baroko kompozitoriaus J. S. Bacho asmenybę, klausdama: genialumas - dovana ar prakeiksmas?
23.05 val. Euroradijo koncertas. Orkestro „La Scintilla" koncertas Ciuriche. Diriguoja Riccardo Minasi (smuikas). Programoje Arcangelo Corelli, Giuseppe Valentini, Pietro Antonio Locatelli, Giovanni Battista Pergolesi, Lorenzo Gaetano Zavateri, Giuseppe Antonio Brescianello ir Antonio Vivaldi kūriniai.

Ketvirtadienis, kovo 19 d.
13.00 val. laidoje „Ars musica" Jūratė Mikiškaitė-Vičienė gilinsis į vieno populiariausių XVI a. dvaro muzikos žanrų - madrigalo - istoriją.
16.05 val. laidoje „Pakeliui su klasika" Ieva Buinevičiūtė domėsis Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pradedama baroko operos studijų programa, o studijoje viešės baroko muzikos dainininkė Rūta Vosyliūtė ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Studijų programų skyriaus vedėja Natalija Verbickienė.
19.00 val. „Klasikos koncertų salė". J. S. Bacho siuitų violončelei džiazinės refleksijos iš Kišiniovo Vargonų salės. Borisas Andrianovas (violončelė), Leonido Vintskevichiaus trio: Leonidas Vintskevichius (fortepijonas), Nickas Vintskevichius (saksofonai), Petru Moiseev (mušamieji). Programoje - J. S. Bacho kūrinių aranžuotės ir jam dedikuotos improvizacijos.
23.05 val. Euroradijo koncertas. „Due virtuosi". Prancūzų baroko kompozitorių kūrinius atlieka Vittorio Ghielmi (viola da gamba) ir Luca Pianca (liutnia). Įrašas iš Prahos festivalio „Senosios muzikos vasaros iškilmės". 

Penktadienis, kovo 20 d.
16.05 val. laidoje „Pakeliui su klasika" Gabija Narušytė domėsis Senosios muzikos aktualumu ir populiarumu šių dienų muzikos įvykių kontekste.
17.00 val. „Sėsk į traukinį A" - kai Senosios muzikos virtuozai užeina į džiazo klubą...
19.00 val. „Klasikos koncertų salė". „Vivat Handel!" Orkestro „Concerto Köln" koncertas Švecingeno festivalyje. Solistė Simone Kermes (sopranas). Programoje Georgo Friedricho Händelio muzika.
23.05 val. Euroradijo koncertas. „L‘Europa Musicale". Ansamblio „Hespèrion XXI", vadovaujamo Jordi Savallio, koncertas Londono „Baroko muzikos festivalyje". Programoje renesanso ir baroko epochų muzika.

Šeštadienis, kovo 21 d.
12.10 val. Euroradijo koncertas. „J.S. Bacho gimtadienis". Orkestro „Dunedin Consort" koncertas Londone festivalyje „BBC Proms". Diriguoja John Butt. Programoje Johanno Sebastiano Bacho Siuitos orkestrui ir šiuolaikinių kompozitorių kūriniai.
18.00 val. „Venecijos mišparai": Claudio Merulo, Claudio Monteverdi, Giovanni Gabrieli, Francesco Usper, Alessandro Grandi kūrinius atlieka vokalinis ansamblis „AVES Schola Cantorum Basiliensis" ir Bazelio orkestras „La Cetra Baroque". Diriguoja Andrea Marcon. Įrašas iš festivalio „Askonos muzikos savaitės".

 

Jovita Bazevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49
LT-03123 Vilnius
Tel. 8 5 236 3240
Mob. 8 610 39 805
jovita.bazeviciute@lrt.lt 
www.lrt.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-17 13:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media