2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Per LRT PLIUS – naujas Ryčio Zemkausko projektas „Mokytojų kambarys“

2019-02-26
 
Rita Urbonaitė ir Simonas Jurkštaitis. Gvido Kovėros nuotr.

Rita Urbonaitė ir Simonas Jurkštaitis. Gvido Kovėros nuotr.

LRT pradeda rodyti naują Ryčio Zemkausko prodiusuojamą TV projektą „Mokytojų kambarys", kurį vesti patikėta ne profesionaliems vedėjams, o dviem tikriems jauniems pedagogams - dailės mokytojai Ritai Urbonaitei bei istorijos ir geografijos mokytojui Simonui Jurkštaičiui.
„Ši nauja LRT PLIUS laida yra, kaip sako pats pavadinimas, apie ... mokytojų kambarį. Apie mokytojų kambarį kaip susitikimų vietą, kaip metaforą, kaip kultūrą, - pasakoja Rytis Zemkauskas. - Ką mokytojai tame kambaryje - tikrame ar virtualiame - veikia, ką žino, ką mėgsta, kuo dalijasi, kuo tiki, ką gerbia? Ieškodami atsakymų į šiuos klausimus suvokiame, kad mokytojų kambarys iš esmės yra vienas svarbiausių kambarių valstybėje. Nuo jo, kad ir kaip reikšmingai skambėtų, tikrai priklauso mūsų ateitis. Žinoma, šioje laidoje nelindėsime nuolat užsidarę mokytojų kambariuose ir nemontuosime juose paslėptų kamerų. Laidos centre bus mokytojo figūra."
Pasak projekto prodiuserio, iki šiol visos koncepcijos ir diskusijos apie švietimą buvo paremtos diskusijomis apie programas ir mokinio analize. Tuo tarpu laida „Mokytojų kambarys" analizuoja mokytoją, nes nuo to, koks yra mokytojas, kaip jis jaučiasi ir ką mano apie pasaulį, priklauso ugdymo proceso sėkmė.
R. Zemkauskas sako, kad „Mokytojų kambarys" atskleis, koks svarbus yra mokytojų bendruomenės klimatas, mokytojo laisvė, prestižas, mokymasis, tarptautiniai projektai, taip pat - gebėjimas veikti socialiniuose tinkluose. „Laidose taip pat pamatysite švietimo ekspertus, tėvelius ir galbūt vieną kitą šou pasaulio figūrą. Bet - ne per daug. Man svarbiausia ir vienintelė šios laidos žvaigždė - mokytojas", - sako R. Zemkauskas.
Kad mokytojo asmenybė augantiems žmonėms ypatingai svarbi, pritaria ir laidos vedėja, dailės mokytoja iš Vilniaus Simono Daukanto progimnazijos Rita Urbonaitė, kurią į mokyklą atvedė programa „Renkuosi mokyti": „Tikrai turėjau mokytojų, kurie gerai išmokydavo dalyką ir juos gerbiau, bet manęs tai neveikė, daug įspūdingiau buvo kažkokios asmeninės savybės. Dabar galvoju, kad humanistinės pedagogikos idėja apie tai, kad mokytojas moko visų pirma savo asmenybe, yra labai gili. Būtent tokius mokytojus ir prisimenu."
Kokia pagalba mokytojams šiandien būtų didžiausia? Laidos vedėjas, istorijos ir geografijos mokytojas Simonas Jurkštaitis iš Vilniaus mokyklos „Pažinimo medis" įsitikinęs, kad tai turėtų būti mokinių skaičiaus klasėse sumažinimas: „Pats augau su 31 klasioku, o dabar dirbu su 15 mokinių klasėje. Mano galva, laikas, kurį galime skirti stebėti individualiam vaiko ugdymui, yra nepakeičiamas. Norėčiau ir svajoju, kad tokį dėmesį turėtų kuo daugiau Lietuvos vaikų." 
Pirmoji laida „Mokytojų kambarys" - jau šį sekmadienį, kovo 3 d. 16 val. per LRT PLIUS.
Virginija Bunevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-26 11:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media