2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Liudas Mažylis – naujajame LRT sezone su projektu „Šiandien prieš 100 metų“

2017-08-15
 
Liudas Mažylis

Liudas Mažylis

 

Neseniai Vasario 16-osios akto originalą Vokietijoje atradęs ir lietuvių simpatijas užkariavęs istorijos profesorius Liudas Mažylis žengia į televiziją. Naujajame LRT sezone jį išvysime Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtame dokumentikos cikle „Šiandien prieš 100 metų". L. Mažylio  lūpomis bus bus pasakojami svarbiausi įvykiai, atvedę Lietuvą į Vasario 16-osios akto paskelbimą ir nepriklausomos Lietuvos pripažinimą pasaulyje.

„Visa ši įvykių raida tiesiog prašėsi atvaizduojama, nufilmuojama. Prisirišame prie tos vienintelės datos, o jų buvo daug. Betarpiški valstybės atstatymo įvykiai prasidėjo 1917-ųjų vasarą, o šios epochos pabaigą galima apibrėžti 1920 metų Steigiamuoju Seimu. Artėjant valstybės šimtmečiui dar yra beribių galimybių kalbėti apie nepriklausomybės atkūrimo procesus, todėl išsirutuliojo ir šis projektas", - pasakoja profesorius.

L. Mažylio ir laidos kūrėjų tikslas - parodyti, kad Lietuvos nepriklausomybė - ne vien Vasario 16-osios aktas. Tai daugybė sudėtingų sąlygų ir susiklosčiusių tarptautinių aplinkybių, planų ir vizijų, kokia turėtų būti atkurta Lietuvos valstybė. Tai mūsų valstybės kūrėjai, ilgai ir kantriai dirbę vokiečių okupuotoje Lietuvoje ir užsienyje, daugybė jų susitikimų, pasitarimų, konferencijų, šūsnys priimtų rezoliucijų ir nutarimų, straipsnių spaudoje. Tai prieš 100 metų gyvenusių žmonių likimai, glaudžiai susiję su Lietuvos likimu.

Dokumentinį filmą, skirtą konkrečiam istoriniam įvykiui, LRT TELEVIZIJOS žiūrovai pamatys tada, kai tam įvykiui bus sukakę lygiai 100 metų. Pirmasis filmas, pasakojantis apie iki šiol plačiajai visuomenei nedaug žinomą Antrąją lietuvių konferenciją Stokholme, bus  rodomas spalio 18, nes būtent tą dieną neutralios valstybės - Švedijos - sostinėje į konferenciją susirinko lietuvių  atstovai ir priėmė reikšmingus Lietuvai nutarimus. Be to, filmo veiksmas vyks Stokholme, kuris prieš 100 metų vokiečių okupuotiems lietuviams buvo svarbus visuomeninės politinės ir kultūrinės veiklos centras.

Tokiu pačiu principu bus kuriami ir kiti šio ciklo filmai. Idėja kitaip pažvelgti į to meto istorinius įvykius kilo prodiuseriui Edmundui Jakilaičiui, ir nors L. Mažylio įkalbinėti prisijungti neteko, jaudulio naujame amplua profesoriui tikrai netrūksta.

„Kiekviena veikla kelia iššūkių. Pamenu, atsiradus Vasario 16-tosios aktui, kovo 29, 30 ir 31 dienomis man teko veikti nieko nežinant: nei kaip atrodysiu, nei kaip kiti mane priims. Dabar jau yra galimybė paruošti, surepetuoti tai, kas kūrybiškai įdomu ir įveikiama", - įsitikinęs naujojo LRT projekto veidas.

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-08-15 12:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media