2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Žurnalistas Vytautas Gedgaudas – patyręs karo ugnį, politines audras. Jo mirties 20-osioms metinėms

2019-11-28
 
Vytautas Gedgaudas

Vytautas Gedgaudas

Vytautas Žeimantas
Rytoj sueina 20 metų, kai žemišką kelionę baigė ilgametis „Dirvos" redaktorius, žurnalistas, Lietuvos žurnalistų sąjungos garbės narys Vytautas Gedgaudas. Jis mirė Jungtinėse Valstijose, Klyvlendo mieste 1999 m. lapkričio 29 dieną. Buvo palaidotas Vilniuje, Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje. Todėl kviečiame kolegas ateiti rytoj prie jo kapo, pagerbti žinomo žurnalisto atminimą, prisiminti sunkų ir permainingą jo gyvenimo ir kūrybos kelią. 
Amžininkų atsiminimuose dažnai pabrėžiamas Vytauto Gedgaudo akiračių platumas. Nors Antrojo pasaulinio karo metu jis buvo patyręs karo kautynių ugnį, pokariu kaip žurnalistas stebėjęs pasaulinio masto įvykius, lėmusius XX amžiaus istoriją, Vytautas Gedgaudas išliko paprastas, atsakingas žmogus, atliekantis savo pareigas su giliu pasišventimu.
Jis gimė 1912 m. balandžio 5 d. Rusijoje 1922-1930 m. mokėsi Viekšnių progimnazijoje ir Mažeikių gimnazijoje. Nuo 1930 m. gyveno Kaune. 1933-1939 m. Kaune redagavo leidinius „Iliustruotas pasaulis", „Laiko žodis", „Laikas", „Telegramos". Bandė save ir grožinėje literatūroje. 1935 m. išleido novelių rinkinį „Aistrų kovos".
1939-1950 m. gyveno Paryžiuje. Per Antrąjį pasaulinį karą įstojo į Svetimšalių legioną, kovojo su hitlerininkais Afrikoje. Vėliau apie tarnybą Prancūzijos svetimšalių legione parašė knygą „Pirmyn arba mirk". Deja, ji iki šiol dar nėra išleista.
1945-1950 m. slapyvardžiu Vytautas Arūnas rašė politines apžvalgas Čikagos lietuvių dienraščiui „Draugas".Buvo Prancūzijos žurnalistų sąjungos narys ir generalinio sekretoriaus pavaduotojas, taip pat Laisvųjų žurnalistų sąjungos narys, jos valdybos narys.
1946-1948 m. Paryžiaus universitete studijavo literatūrą, Kinematografijos aukštojo mokslo institute - kino režisūrą. 
1950 m. išvyko į JAV. 1950-1954 m. ir 1956-1958 m. Brukline dirbo laikraštyje „Vienybė".
1954-1956 m. grįžęs į Prancūziją, kūrė dokumentinius filmus.
Nuo 1958 m. Klyvlende dirbo laikraštyje „Dirva", 1968-1991 m. buvo redaktorius. Per tuos daugiau kaip keturiasdešimt metų, dirbdamas "Dirvoje:, jis daug padarė plėtodams lietuvišką žurnalistiką, aktyviai reiškėsi Lietuvos laisvės siekime. 
Be to Vytautas Gedgaudas 1964-1967 m. Klyvlende ir Čikagoje turėjo meno galerijas, kuriose parodas rengė ir lietuvių dailininkai. Mėgo būriuoti. 
1991 metais Vytautas Gedgaudas tapo Lietuvos žurnalistų sąjungos garbės narys. Su džiaugsmu sutikęs Lietuvos Nepriklausomybę, jis paskyrė asmeninių lėšų fondui, kuris ir tapo pagrindu kasmet skiriamai jo vardo premijai. Nuo 1997 metų Vytauto Gedgaudo premija yra Lietuvos žurnalistų sajungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos kasmetinė premija. Ji skiriama žurnalistams už turiniu ir forma išskirtinius spaudos, radijo, televizijos, interneto ir fotožurnalistikos darbus.
Mirties metinių proga šios iškilios asmenybės atminimui Mažeikių muziejuje surengta paroda „Atminties tiltai". Jos sumanytoja ir autorė LŽS Vilniaus skyriaus pirmininkė, V. Gedgaudo premijos laureatė, Vilniaus universiteto doc. dr. Jolanta Mažylė sako, kad su šia paroda į gimtinę sugrįžo Tirkšliuose užaugęs, Viekšnių progimnazijos ir Mažeikių gimnazijos absolventas Vytautas Gedgaudas.
„Žurnalistas, rašytojas, redaktorius likimo ir karo audrų nublokštas gyventi toli nuo Lietuvos, visą savo gyvenimą paskyrė Tėvynei ir savo tėvynainiams. Artimųjų liudijimu, tylus ir ištvermingas savo užmojuose bei darbuose Vytautas Gedgaudas turėjo aiškias gaires ir tikslus savo gyvenime. Tai pagarba žmogui ir laisvos Tėvynės idėja. Jis buvo žmogus ne sau, o Idėjai, - sakė dr. J. Mažylė.
„Gražu, kada kraštiečiai sugrįžta namo. Taip jau supuolė, kad gimnazijos įkūrimo šimtmetis sutampa su jos absolvento, Vytauto Gedgaudo 20-jų mirties metinių sukaktimi. Tad kaip dažnai būna, kraštietis, išeivijos spaudos darbuotojas, ilgametis JAV lietuvių laikraščio „Dirva" redaktorius sugrįžta vien savo pasiekimais, nuveiktais darbais, - sakė Mažeikių krašto muziejaus vyr. muziejininkas Vytautas Ramanauskas. - Lietuvoje ši mūsų kraštiečio pavardė garsiau kasmet suskamba, kai per Spaudos dieną teikiama jo vardo premija. Džiaugiamės gerbiamos Vilniaus universiteto docentės dr. Jolantos Mažylės indėliu į mūsų kultūros atminties saugojimo aruodą. Džiaugiamės, kad mokslinininkė ir žurnalistė, prieš kelis metus tapusi Vytauto Gedgaudo premijos laureate, susidomėjo šia asmenybe, iš Amerikos parvežė turtingą Vytauto Gedgaudo archyvą ir juo rūpinasi. Ji ir parodė iniciatyvą surengti šią parodą Mažeikiuose".
Apsilankę Menininkų kalnelyje prie Vytauto Gedgaudo kapo paminėkime ji geru žodiu. Jis to vertas.
Rubrika Jubiliejai, sukaktys yra Spaudos, radijo ir tlevizijos rėmimo fondo projekto dalis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-04 13:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media