2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Rašytojos Ievos Simonaitytės 120-ųjų gimimo metinių minėjimas

2017-06-12
 
Ieva Simonaitytė

Ieva Simonaitytė

 

Maironio lietuvių literatūros muziejus (Rotušės a. 13, Kaunas) kviečia 2017 m. birželio 20 d., antradienį, 17 val. į rašytojos Ievos Simonaitytės 120-ųjų gimimo metinių minėjimą. Literatūrinę-muzikinę programą „Ak, buvo visko" atliks I. Simonaitytės vardo literatūrinės premijos laureatė, aktorė Virginija Kochanskytė, operos solistas Egidijus Bavikinas, pianistė Beata Vingraitė. Renginį ves muziejaus direktorė, rašytoja Aldona Ruseckaitė.

Prieš renginį kviečiame aplankyti parodą, skirtą rašytojai „Ji buvo Simonaitytė" (parodą parengė muziejininkė Albina Protienė, apipavidalino dailininkė Inga Zamulskienė).

Laukiame Jūsų!

2017 - Lietuvoje skelbiami rašytojos Ievos Simonaitytės metais

Rašytoja I. Simonaitytė (1897-1978) savo kūryba, regis, mums sako: gyvenimas nuostabus, jei moki jį mylėti, džiaugtis visu, kas gyva, jei gali su meile įsijungti į savojo krašto gaivinančios jėgos lauką, provokuojantį kūrybai. Laiške poetui Eugenijui Matuzevičiui yra prisipažinusi: ,,Aš nerašau apie kažką nepaprasta, rašau apie žemę, apie žmogaus džiaugsmus  ir visokias bėdas, kurias kenčia gyvi žmonės."

Teatralogė Elvyra Markevičiūtė: ,,Programoje per I. Simonaitytės kūrybą (ištraukos iš romano ,,Vilius Karalius" bei apysakos „Pikčiurnienė"), jos gyvenimo faktus, prisiminimus skleidžiasi netikėtas, patrauklus šiuolaikiniam  klausytojui rašytojos portretas.

Aktorė sako, kad rengdama įvairias  programas - apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, Ievą Simonaitytę,  Balį Sruogą,  dr. Vincą Kudirką ir kt., be kūrybinio džiaugsmo,  gavusi ir ne vieną gyvenimo pamoką: „Pavyzdžiui, I. Simonaitytės pamoka - nepalankios aplinkybės gali ne tik gniuždyti, bet ir stiprinti... Stengiuosi atskleisti aistringų - dangų ir pragarą pažinusių, kūrėjų sielas. Ir scenoje viską apgaubti patrauklia teatrine forma. Man svarbu, kad visa tai, ką patiriu prisilietimuose prie išskirtinių asmenybių, prie jų kūrybos, išgirstų ir patirtų kiti. Tie, kuriems to reikia. Beje, tai ir yra viena iš aktoriaus pareigų. Ir malonumas, kai jauti, kad tavo darbai reikalingi, kad žmonės tampa laimingesni tai išgirdę, pamatę..."

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta literatūros klasikei, Klaipėdos krašto rašytojai I. Simonaitytei dedikuota kompaktinė plokštelė „Ak, buvo visko... Dedikacija Ievai Simonaitytei", sukurta šios literatūrinės  programos pagrindu. Už programos ir kompaktinės plokštelės  sukūrimą aktorei Virginijai Kochanskytei įteikta rašytojos Ievos Simonaitytės vardo literatūrinė premija.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-12 08:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media