2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Vladui Braziūnui, žurnalistui, poetui, redaktoriui, vertėjui, fotografui – tik 70! Sveikiname!

2022-02-17
 
Vladas Braziūnas

Vladas Braziūnas

Vytautas Žeimantas
Prisimenu Vladą, tuomet Vilniaus universitete studijavusį žurnalistiką, judrų, žingeidų, visuomeniškai labai aktyvų jaunuolį. Atrodo, jis visur spėdavo, jį galėjai sutikti įvairiuose renginiuose. Pradėjo dirbti Universiteto laikraštyje, čia pasirodė jo pirmosios publikacijos. 1969 m. Vladas buvo vienas iš Vilniaus universiteto kraštotyrininkų ramuvos kūrėjų.
Prisimenu, kai pas mane, ketvirtakursį, tuometinį Universiteto studentų profsąjungos pirmininką, atėjo universiteto kraštotyrininkų ramuvos vadovas Venantas Mačiekus su prašymu finansiškai paremti studentų kraštotyrinę ekspediciją. Realios kraštotyros sovietmetyje prisibijota, dar atras, ko nereikėtų rodyti, todėl ir lėšų jai nebuvo skiriama. Pasiūliau ramuviečiams gana rizikingą išeitį pasivadinti sporto ir sveikatingumo stovykla, nes sportui lėšų duodavo. Taip ir būdavo, kol pirmininkavau - ramuviečiai popierinėse ataskaitose dalyvaudavo sporto ir sveikatingumo stovyklose, o iš tikrųjų studentai kaimuose vaikščiojo su magnetofonais ir bloknotais, užrašinėdami lietuvišką folklorą. Čia ypač aktyvus buvo ir Vladas, jis dalyvaudavo ekspedicijose, rinko tautosaką, organizavo įvairius ramuviečių renginius.
V, Braziūnas gimė 1952 m. vasario 17 d. Pasvalyje. Čia prabėgo jo vaikystė, dalis jaunystės. 1969 metais baigė Pasvalio vidurinę mokyklą. Dabar jis jau seniai vilnietis, bet...
„Pasvalys lenda per visas siūles, taip jau yra, ir nieko nepadarysi. Išlenda ta mano žemė visą laiką prieš akis, matyt, dėl to, kad taip smarkiai jos esu netekęs, nėra pačių artimiausiųjų - yra tik artimųjų kapai, nėra kur parvažiuot, gali tik atvažiuot... Tokia jausena, o kadangi gildai save visokiais prisiminimais, kurie iš mažų dienų ryškiausi - iš čia ir tas Pasvalys. Iš tikrųjų esu knygą apie gimtinę seniai seniai parašęs. Ji yra išblaškyta po kokias dvi dešimtis poezijos rinkinių, surinkus į vieną krūvą - atsiskleistų tikra Pasvalio erdvė, būtų teminė rinktinė, nežinau, ar kas imtųsi ją leisti, bet tokia egzistuoti gali", - Rašytojų klube yra pasakęs V. Braziūnas.
Mane, kaip žurnalistą, domino V. Braziūno žurnalistinė veikla. Juolab jis norėjo būti žurnalistu, sėkmingai įstojo į Vilniaus universitetą, padėjo studijuoti žurnalistiką. Tiesa, vėliau nutarė studijuoti lietuvių kalbą ir literatūrą, studijas baigė, bet ryšių su žurnalistika dar ilgai nenutraukė.
Kelis metus dirbo Vilniaus universiteto laikraštyje, vėliau savaitraštyje „Gimtasis kraštas". Beveik penkiolika metų darbavosi savaitraštyje „Literatūra ir menas", 1993-1995 m. buvo šio populiaraus kultūros leidinio vyriausiasis redaktorius. Dirbo jis ir žurnale „Vilnius", laikraštyje „Lietuvos rytas".
Tik nuo 1996 m. atsidėjo vien literatūrinei kūrybai. Taip teigia enciklopediniai leidiniai. Nors aš dėl to linkęs suabejoti. Visų pirma išliko jo didėlis pomėgis fotogafijai, reportažinei, meninei. Ir jo nuotraukos, beje, geros nuotraukos, ne tik šeimininiam albumui, jų rasi periodinėje spaudoje, knygose, jo surengtose personalinėse ir kitokiose fotogafijų parodose. Taigi fotoaparatas V. Braziūną dar prilaiko ir žurnalistikos erdvėje.
V. Braziūnas yra paskelbęs ir daug geros eseistikos bei publicistikos. O šie žanrai, kaip žinia, irgi priskirtini prie žurnalistikos, geros žurnalistikos. Tačiau užtenka traukti anklodę į savo pusę. Juolab ne žurnalistika svarbiausia V. Braziūno gyvenime ir kūryboje.
Kaip poetas jis debiutavo 1974 metais. Pirmoji eilėraščių knyga leidyklos stalčiuose pragulėjo net septynerius metus. Buvo pasakyta: „idėjiškai ir meniškai nebrandi". Tačiau, „Vagos" leidyklos 1983 metais išleistas jo pirmasis eilėraščių rinkinys „Slenka žaibas", iš karto buvo apdovanotas Zigmo Gėlės premija, skiriama už stipriausią poezijos debiutą.
Vėliau jo poezijos knygos pabiro viena po kitos: „Voro stulpas" (1986), „Suopiai gręžia dangų" (1988), „Užkalbėti juodą sraują" (1989), „Išeinančios pušys" (1992), „Alkanoji linksniuotė" (1993), „Užkalinėti" (1998), „Ant balto dugno" (1999), „lėmeilėmeilėmeilė" (2002), „Būtasis nebaigtinis" (2003), „Iš naminio audimo dainos" (2005), „Vakar yra rytoj" (2007), „Priedainė" (2008), "fontes amoris" (2012), „Stalo kalnas" (2014), „Lėtojo laiko aky" (2016), „Vilniaus heteroglosija" (2020). Parašė poemą „Karilionas tūkstančiui ir vienai aušrai" (2003). Išleido eilėraščių ir vaikams „Uosio kuosos" (2007), „Kuosos Kro gyvenimas ir atvirkščiai" (2011).
Nors ir ilgai gyvendamas Vilniuje, V. Braziūnas vis grįžta prie savo giminės šaknų. Yra išleidęs eilėraščių rinkinius aukštaičių šiaurės panevėžiškių (Pasvalio) tarme: „Saula prė laĩdos" (2008) ir „Saula Svaliõ" (2014).
V. Braziūno poezija daugiaplanė, lyriška, bet gali būti ir publicistinė, net su ironijos doze, tačiau visada verčianti susimąstyti. Joje organiškai pinasi dabartis ir praeitis, kaimiški ir miestietiški motyvai, peizažo detalės neretai įgauna apibendrinamąją prasmę, įdomiai atsiskleidžia žodžių prasmės ir garsų žaismas.
V. Braziūnas bendradarbiauja ir su kompozitoriais, yra parašęs kelias dešimtis dainų, roko oratoriją, veiksmo operą vaikams, kantatų, oratorijų ir kitų žanrų kūrinių.
1988 m. V. Braziūnas buvo priimtas į Lietuvos rašytojų sąjungą.
Daug V. Braziūnas skirią dėmesio ir vertimams. Verčia iš baltarusių, kroatų, latvių, lenkų, prancūzų, rusų, serbų, ukrainiečių kalbų, suartindamas mus su kaimynų ir tolėliau esančių tautų literatūra, kultūra. Jo dėka lietuviškai prakalbo latviai O. Mednis, U. Bērziņš, K. Skujenieks, J. Rokpelnis, J. Kronbergs, austras R. M. Rilke, ukrainietis T. Ševčenko, prancūzas J. Racine, kiti kūrėjai. Jis daug nuveikė ir leisdamas baltarusių poezijos antologiją „Šviesa languose = Святло ў вокнах" (2008).
V. Braziūnas Lietuvos ukrainistų asociacijos narys nuo jos įkūrimo (1992 m.). Nuo 2002 m. Lietuvių PEN centro, nuo 2004 m. Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos narys, nuo 2002 m. Vidurio Europos poetų judėjimo „Cap à l'Est", vienijančio prancūziškai bendraujančius poetus, narys steigėjas. Lietuvos ir Latvijos forumo vienas iš steigėjų (2005 m.), asociacijos „Lietuvos ir Latvijos forumas" narys (nuo 2006 m.), Lietuvos baltarusistų asociacijos narys (nuo 2009 m.).
Savo ružtu V. Braziūno poezija yra versta į albanų, armėnų, anglų, baltarusių, bosnių, bulgarų, gruzinų, hebrajų, ispanų, italų, japonų, kinų, kroatų, latvių, lenkų, makedonų, prancūzų, retotomanų, rumunų, rusų, slovakų, slovėnų, švedų, turkų, ukrainų, vokiečių ir kitas kalbas.
V. Braziūno kųryba yra ne kartą pagerbta, apdovanota: Zigmo Gėlės premija (1884). Salomėjos Nėries premija (1999). Taraso Ševčenkos fondo premija (2002). Jotvingių premija (2003). Latvijos Metų literatūros apdovanojimas (2006). Dionizo Poškos premija (2008), literatūrinė „Varpų" premija (2008), Antano Miškinio premija (2012), Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija (2013), Bernardo Brazdžionio literatūrinė premija (2013).
Palinkėkime jubiliatui tvirtos sveikatos, ilgų gyvenimo metų, didelės sėkmės kūryboje!
 
Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra SRTRF projekto dalis. 
 
 
 
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-03-30 11:33
 
 

Komentarai (18)

Jūsų el. paštas

Kostas Kynas

2022-02-19 11:27

Per studijas atrodei vyresnis negu nuotraukoje. Baik dažyt plaukus. Su gimtadieniu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Serafima Šerėnienė

2022-02-19 11:20

Su Gimtadieniu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jadvyga Ostreikaitė

2022-02-19 11:17

Sveikinimai Jums

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vida Kreivienė

2022-02-18 10:06

Sveikinu sukaktuvininką.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Valentina Šukienė

2022-02-18 10:04

Sveikinimai!!!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Janina Šeduikienė

2022-02-17 18:20

Sveikinu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vilimantas Šmitas

2022-02-17 17:52

Tik tiek, bet vis dar šauniai atrodai. Naujų kūrybinių ismisli ir tikro Aukštaitijos zodzio

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dalia Sčeponavičiūtė

2022-02-17 17:34

Sveikinu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Daiva Prunckutė - Povilauskiene

2022-02-17 17:30

Sveikinu su jubiliejumi.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Emilija Kregždė

2022-02-17 17:02

Sveikinu!!!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media