2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Martyno Mažvydo bibliotekoje - „Lietuvos žvalgybos šimtmetis“

2018-09-06
 
„Lietuvos sūnūs ir dukros, Tėvynę mylėti yra jai visa aukoti: darbą, lėšas ir prireikus dargi gyvybę. Tik tokia meilė yra tikra ir pagarbos verta. Tikime, kad jūs esate pasiruošę tokioms aukoms, kada jos bus reikalingos", - tokiais ryžtingais žodžiais prasidėjus Antrajam pasauliniam karui į tautą kreipėsi Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona. Šiemet Lietuvos žvalgyba mini 100 metų sukaktį, šia proga Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centras ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras kviečia dalyvauti pokalbyje „Lietuvos žvalgybos šimtmetis", kuris vyks rugsėjo 10 d. 17.30 val. Valstybingumo erdvėje (II aukšte).
Okupavus ir aneksavus Lietuvą, šalies žvalgybos ir saugumo institucijos tapo pirmaisiais ir svarbiausiais sovietų valdžios taikiniais. Sušaudytas, nužudytas, nukankintas, įkalintas, pabėgėlis, dingęs be žinios - tokie yra tarpukario žvalgybos pareigūnų likimai. Severino Vaitiekaus knygoje „Lietuvos žvalgyba XX a. viduryje ir antrojoje pusėje" pateikiama ne tik to laikotarpio istorija, bet ir su Lietuvos žvalgyba susiję dokumentai, fotografijos, kurios įtraukia į intriguojantį istorinį pasakojimą apie tikruosius Lietuvos herojus, ne tik tyliai dirbusius Tėvynės labui, bet ir paaukojusius tam gyvybę.
„Lietuvos žvalgybos ir saugumo pareigūnų veiklos ir likimų istorija patvirtina lietuvių tautos valią, ryžtą ir gyvybingumą, potencialius agresorius įspėja, kad lietuvių tauta nepasidavė ir nepasiduos, nes ji ir pačiais sunkiausiais laikais turėjo talentų ir žmonių, pasiryžusių aukoti savo gyvybes tautos ir valstybės labui", - savo knygoje rašo S. Vaitiekus.
Pokalbyje dalyvaus publicistas ir istorikas, knygos „Lietuvos žvalgyba XX a. viduryje ir antrojoje pusėje" autorius S. Vaitiekus, atsargos pulkininkas ir buvęs Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento vadovas Gediminas Grina, istorikė iš Čikagos Violeta Rutkauskienė ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro istorikė Monika Kareniauskaitė. Pokalbio moderatorius - Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis.
Renginio metu bus galima įsigyti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro išleistą Severino Vaitiekaus knygą „Lietuvos žvalgyba XX a. viduryje ir antrojoje pusėje". Renginys atviras ir nemokamas.
Organizatoriai: Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centras ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-09-06 09:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media