2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Sukanka 20 metų, kai Vilniaus istoriniam centrui suteiktas UNESCO pasaulio paveldo statusas

2014-12-20
 
 

Prieš 20 metų, 1994 m. gruodžio 17 dieną, 18-osios UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesijos Tailande metu Vilniaus istorinis centras buvo įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Šis statusas reiškia, kad vietovė turi išskirtinę visuotinę vertę ir yra unikali pasauliniu mastu.

 Minint šią puikią sukaktį, metų pradžioje įvyko tarptautinis seminaras „Pasaulio paveldo iššūkiai Lietuvoje: Vilniaus istorinio centro (1994) ir Kernavės archeologinės vietovės (2004) vertinimai", o prieš kelias savaites - šventinis tarptautinis kultūros paveldo forumas Vilniuje. Tarptautinio seminaro metu pranešimus skaitė žymiausi pasaulio paveldo ekspertai, mokslininkai ir praktikai, kurie pristatė naujausią pasaulio paveldo teoriją ir nagrinės pasaulio paveldo vietovių tyrimo ir vadybos klausimus.

 Lietuvos mokslininkai, doktorantai ir paveldo institucijose dirbantys specialistai aptarė Pasaulio paveldo objektą ir jo valdymo klausimus; pastarųjų metų tyrimų rezultatus bei jų reikšmę atskleidžiant naujas šios Pasaulio paveldo vietovės vertes. Seminarą organizavo Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija kartu su Vilniaus universitetu ir Valstybinio Kernavės kūrinio rezervato direkcija.

 2015 m. pradžioje turėtų pasirodyti ir šiuolaikiškas iliustruotas edukacinis-mokslinis leidinys, aktualizuojantis Vilniaus istorinio centro (senamiesčio), kaip urbanistikos paveldo, istoriją.

 Remiantis UNESCO Pasaulio paveldo konvencijos įgyvendinimo gairėse nustatytais kriterijais, Vilniaus istorinis centras atitinka ii (įtakos/manai) ir iv (tipologija) kriterijus: „Vilniaus istorinis centras yra išskirtinis viduramžiais susiformavusio miesto pavyzdys, kelis šimtmečius turėjęs didelę įtaką architektūros ir kultūros tendencijoms didelėje Rytų Europos dalyje" (ii kriterijus). „Miestovaizdyje išsaugota turtinga pastatų įvairove Vilnius yra išskirtinė Centrines Europos miesto, organiškai išsivysčiusio per penkis šimtmečius, iliustracija." (iv kriterijus).

 Daugiau informacijos: www.unesco.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-20 11:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media