2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Kolegai Vytautui Petrui Vaitkui – tik 75-eri!

2015-01-26
 
Kolega Vytautas Petras Vaitkus su jam skirtu vario medaliu, kurio autorius yra dailininkas Stasys Makaraitis. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Kolega Vytautas Petras Vaitkus su jam skirtu vario medaliu, kurio autorius yra dailininkas Stasys Makaraitis. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

Šiandien, sausio 26 dieną Lietuvos žurnalistų ir sporto visuomenė mini mūsų kolegos žurnalisto, praeityje žinomo vandensvydininko, sporto organizatorius Vytauto Petro Vaitkaus septyniasdešimt penkių metų sukaktį.

Kolegą Vytautą pažįstu jau kelias dešimtis metų. Ir visada jis mane imponavo savo vidinę erudicija ir kultūra, tvarkingumu, visuomeniškumu, na, ir sportine išvaizda. Toks jis liko ir dabar, jau įpusėjęs aštuntą dešimtį. Dirbantis, kuriantis, visuomeniškai aktyvus. Ir dabar jis dar vadovauja didelio namo, kuriame gyvena, bendrijai, aktyvus LŽS veikloje, mūsų Senjorų klube, bendradarbiauja spaudoje ir LŽS svetainėje. 

Jis gimė 1940 metų sausio 26 dieną Kaune. Vaikystę praleido Gargžduose, ten baigė ir vidurinę mokyklą. Besimokydamas daug sportavo, pasireiškė kaip gabus sporto renginių organizatorius. Todėl rajono valdžios buvo pastebėtas. Tik baigus vidurinę mokyklą, jam buvo pasiūlyta dirbti rajono vykdomojo komiteto sporto skyriuje. Tačiau jis norėjo siekti aukštojo mokslo, svajojo apie teisininko karjerą. Kai atsisakė jam siūlomo darbo, pateko į nemalonę. Jam buvo sukurpta nepalanki charakteristika. Su tokia jis jau negalėjo tikėtis įstoti į Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Tačiau jaunasis Vytautas rankų nenuleido. Pabandė stoti į Vilniaus universiteto Istorijos-filologijos fakultetą. 1962 metais sėkmingai baigė universitetą, įsigydamas istoriko specialybę. Vėliau, 1977 metais, jau dirbdamas neakivaizdžiai, dar baigė VU Finansų-kredito fakultetą, įsigydamas ir  ekonomisto specialybę.

Jaunystėje daug sportavo. Iš pradžių labiau domėjosi lengvąją atletika, šaudymu. Vėliau labai susidomėjo vandensvydžiu. Čia  pirmasis jo treneris buvo Algirdas Plioplys, vėliau treniravo Eduardas Sprindys, Bronius Putrimas. Jis greitai tapo Vilniaus vandensvydžio rinktinės nariu. Būdamas Vilniaus  „Delfino" komandoje (1958-1968), jis tris kartus (1959, 1964 ir1965 m.) tapo Lietuvos vandensvydžio čempionu, 1965 m. - jo komanda iškovoja Lietuvos vandensvydžio taurę.

Jaunas, perspektyvus puolėjas pakviečiamas ir į Lietuvos vandensvydžio rinktinę. Lietuvos garbę gynė 1963-1965 metais. Rinktinės sudėtyje dalyvavo 1963 m. SSRS Tautų spartakiadoje.

Kolega Vytautas ir vėliau reiškėsi kaip sporto organizatorius. 1970-1980 m. jis buvo Lietuvos vandensvydžio federacijos atsakingasis sekretorius.

"Mes, Lietuvos vandensvydininkai,  džiaugiamės, kad tarp mūsų buvo  geras sportininkas ir geras bičiulis Vytautas Petras Vaitkus. Jis buvo geras puolėjas. Jį ne veltui vadino "geležinę ranka", - sako Lietuvos vandensvydžio federacijos generalinis sekretorius Rolandas Vizgirda.

Už šiuos sportinius pasiekimus jis pateko ir į dvitomę Lietuvos sporto enciklopediją.    

Įdomu tai, kad per sportą jis pradėjo bendradarbiauti su spauda.

Jo pirmosios publikacijos apie sporto tematika pasirodė "Sporto" ir "Komjaunimo tiesos" laikraščiuose.  Vėliau jo tematika plėtėsi, 

Kolega Vytautas už sportinę veiklą ir sporto propagavimą spaudoje yra apdovanotas KKSD garbės raštais ir diplomais, aukso medaliu „Už nuopelnus Lietuvos sportui" (2010).

1969-1976 metais jis buvo Vilniaus miesto vykdomojo komiteto pirmininko padėjėjas, skyriaus instruktorius, Plano komisijos pirmininko pavaduotojas, 1976-1987 m. - Lietuvos Ministrų tarybos pirmininko pavaduotojo referentas. Bet kur bebūdamas jis rašė spaudai, savo pavarde ir įvairias slapyvardžiais. Bendradarbiavo su spauda aktyviai, ir vėl buvo pastebėtas. 1987 metais jis tapo žurnalo „Kooperatininkas" vyr. redaktorius.

"Jo vadovaujamas žurnalas gerokai pakito į gerąją pusę. "Kooperatininke" atsirado aktualesnių temų, jis tapo populiaresnis. Vytautas Vaitkus buvo pakviestas į redaktorių tarybą, kuri veikė prie "Periodikos" susivienijimo. Čia jis aktyviai reiškėsi," - pasakė buvęs laikraščių ir žurnalų susivienijimo "Periodika" generalinis direktorius Ipolitas Skridla.

Kitas kolegos Vytauto žurnalistinio darbo periodas - "Vakarinės naujienos". Jis į redakciją atėjo 1991 metais, tapo mano, kaip vyr. redaktoriaus pavaduotojas. Rūpinosi leidyba. Jo dėka "Vakarinių naujienų" leidykla išleido nemažai knygų.

Ilgokai su kolega Vytautu teko bendradarbiauti, kai mums abiems Lietuvos vartojų kooperacijos sąjunga užsakė parašyti Lietuvos kooperacijos judėjimo istorinę apžvalgą ir įvertinti šių dienų kooperatinį judėjimą Lietuvoje. 2000 metais mes kartu sėkmingai išleidome knygą "Lietuvos vartotojų kooperacija: nuo pirmųjų žingsnių iki 2000 metų".  

Trečiasis kolegos Vytauto žurnalistinio darbo etapas  - "Lietuvos aidas". Čia jis dirbo 2006-2009 metais. Rašė sporto, visuomeninėmis temomis, rūpinosi reklama.

Domėjosi ir kraštotyra. Kartu su juo dalyvavau keliose "Versmės" leidyklos rengiamose kraštotyrinės ekspedicijose Gelgaudiškyje, Plokščiuose. Knygoje "Gelgaudiškis" yra jo platus apžvalginis straipsnis apie Gelgaudiškio sportinį judėjimą. "Plokščių" knyga dar laukia savo leidimo.

Palinkėkime kolegai Vytautui geros sveikatos, sėkmės gyvenime ir  kūryboje.

 

Rubrika Sukatys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-03-27 13:46
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Antanas

2015-02-02 16:59

Vytautai, Sveikinu Tave ir linkiu viso ko geriausio.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media