2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Klaipėdoje – jubiliejinė kolegos Eugenijaus Maciaus paroda

2015-01-19
 
Eugenijus Macius

Eugenijus Macius

 

 Klaipėdos I. Simonaitytės bibliotekos salė vos talpino visus, norinčius pasveikinti garbingo  75 metų jubiliejaus bei kūrybinės veiklos sukakties proga LŽS Klaipėdos apskrities skyriaus narį, ilgametį kino ir televizijos operatorių, fotografą Eugenijų Macių. Ta proga buvo surengta jo sukurtų dokumentinių filmų peržiūra ir pristatyta jubiliejinė fotografijų paroda.

E.Maciaus pristatomoje parodoje eksponuojamos fotografijos darytos 1960-1970 m. Tai daugiausia žymūs Lietuvos žmonės - Eduardas Mieželaitis, Stasys Krasauskas, Justinas Marcinkevičius, Marcelijus Martynaitis, Gediminas Bagdonas, kolegos - operatoriai Zacharijus Putilovas, Juozas Matonis, Moisiejus Segalis, Georgijus Chnkojanas, Gediminas Girdvainis, Kastytė Brunzaitė, anuomet garsus Rusijos lakūnas Aleksiejus Meresjevas, kosmonautė Valentina Tereškova ir kiti žmonės.

E.Macius gimė 1940 m. sausio 9 d. Palangoje. Daug metų dirbo Lietuvos kino studijoje. 1967 m. dirbo TSRS ryšių priemonių pramonės ministerijos kino centre operatoriumi, vyriausiu operatoriumi, viršininku Vilniuje.

1976 m. baigė Sąjunginį valstybinį kinematografijos institutą (VVKI ) Maskvoje ir apgynė diplomą dokumentiniu filmu ,,Meilė pražydo sekmadienį" ( režisierius Robertas Verba ir Laima Pangonytė).

1988 m. persikėlė gyventi į Klaipėdą ir iki 2002 m. dirbo operatoriumi Lietuvos televizijos Klaipėdos korespondentų punkte. Lietuvos televizijoje E.Maciui buvo suteikta aukščiausia operatoriaus kategorija. Nuo 2002 m. iki 2009 m. jis dirbo  LKAB „Klaipėdos Smeltė" atstovu spaudai.

Per savo kūrybinės veiklos laiką kaip operatorius E.Macius nufilmavo per 80 dokumentinių, mokslo populiarinimo, informacinių ir reklaminių filmų, virš penkių tūkstančių siužetų ir laidų kino žurnalams  ir Lietuvos televizijai.

Kaip autorius-operatorius sukūrė virš 15 videofilmų apie Klaipėdos miesto jūrines įmones. 2010 m.  operatorius nufilmavo dokumentinį filmą „Laiko saugotojas" apie žymų Kaliningrado fotografą Olegą Maksimovą. Per ,,Balticum TV" ir internetinį „Bernardinai.tv" tinklalapį rodomi E. Maciaus nufilmuoti aktoriaus Sigučio Jačėno organizuoti Klaipėdos teatralų kūrybos vakarai „Vieninteliai ir nepakartojami".

Nemažai E.Maciaus nuotraukų spausdino Lietuvos dienraščiai ir žurnalai.

Už savo darbus E. Macius apdovanotas įvairiais, tarp jų ir tarptautiniais diplomais ir garbės raštais. Už filmus, atrinktus  ir demonstruotus visasąjunginėje ūkio pasiekimų parodoje  Maskvoje, apdovanotas bronzos ir sidabro medaliais. Už filmą ,,Kospas-Sarsat- kosminės gelbėjimo sistemos" kaip filmo režisierius-operatorius, apdovanotas specialiu tarptautinės parodos Ženevoje prizu. 2012 metais apdovanotas medaliu ,,Už nuopelnus žurnalistikai", 2013 metais apdovanotas LŽS Klaipėdos apskrities skyriaus įsteigtu apdovanojimu „Metų žurnalistas".

E.Macius yra ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos narys.

Šiuo metu jis dirba Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje - rūpinasi jos vizualinės reklamos priežiūra, filmuoja ir fotografuoja bibliotekoje vykstančius renginius (dailės ir foto parodas, knygų, žurnalų pristatymus ir pan). Visa vaizdo medžiaga talpinama bibliotekos formuojamame archyve, bibliotekos tinklapyje www.klavb.lt, internetiniame puslapyje www.krastogidas.lt.

Per daugiau nei ketvirtį amžiaus sukauptus video- ir fotografijų archyvus E.Macius padovanojo I.Simonaitytės bibliotekai. Šiuo metu dirbdamas bibliotekoje jis skaitmenina analoginiu vaizdo formatu savo filmuotus ir fotografuotus archyvinius kadrus, montuoja laidas ir filmus, kuriuos bus galima talpinti internetiniame puslapyje www.epaveldas.lt

 

Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-04-02 11:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media