2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Žinomam operatoriui ir režisieriui Stasiui Petkui tik 60! Sveikiname!

2021-09-03
 
Stasys Petkus

Stasys Petkus


Vytautas Žeimantas

 

„Olimpinio čempiono Vlado Česiūno istorija - išskirtinė ir sunkiai įsivaizduojama dabartinėje profesionalių sportininkų aplinkoje. Niekur nepublikuoti archyviniai kadrai, atviri filmo herojaus ir artimiausių jo bičiulių komentarai leido sukonstruoti vientisą pasakojimą, kuris pasitarnaus kaip istorinis šaltinis, atliks edukacinę funkciją bei, tikiuosi, įkvėps jaunąją kartą", - pristatydamas dokumentinį filmą „Vladas Česiūnas. Mediniu irklu į auksą", sakė Stasys Petkus.
Tituluočiausiam Lietuvos kanojų sporto atstovui, olimpiniam čempionui Vladui Česiūnui likimas nepagailėjo aibės išbandymų ir staigių gyvenimo posūkių. Nuo didvyrio, žurnalų viršelių herojaus iki „sovietų valdžios išdaviko", likusio be skatiko. Tokius draminius pokyčius susidūrus su SSRS rūstybe teko išgyventi Vladui Česiūnui ir jo šeimai. Tokią temą gerai išnagrinėti, imsis ne kiekvienas. Stasys Petkus ėmėsi, ir kartu su Asta Ramoškaite-Adomavičiene sukūrė įdomų, intriguojantį filmą.
Filmas apie ypatingą legendinio Lietuvos irkluotojo gyvenimo istoriją dienos šviesą išvydo neseniai, liepos mėnesį. Praktiškai šiuo filmu Stasys Petkus pasitiko savo šešiadešimtmetį.
Stasys Petkus gimė 1961 metų rugsėjo 3 dieną Šilutėje. Būdamas dar jaunas, tik 24 - erių metų amžiaus, jis pravėrė tuometinio Lietuvos radijo ir televizijos komiteto (dabar - LRT) duris, tapdamas televizijos operatoriumi. Juo išdirbo net 33 metus, nuo 1985 iki 2018 metų. Dabar Stasys Petkus yra viešosios įstaigos „TV sporto dokumentika" direktorius.
Jubiliatas per tuos dešimtmečius daug nuveikė. Ypač ryškų pėdsaką kolega Stasys Petkus paliko dokumentinių filmų kūrime. Iš pradžių filmavo, vėliau pradėjo ir režisuoti. O kai kuriuose filmuose buvo ir režisierius, ir operatorius.
Stasys Petkus dokumentinius filmus kūrė įvairia tematiką. Man, pavyzdžiui, įsiminė jo 2004 metais sukurtas filmas „Mes - pasaulio Lietuva. Pasaulio lietuvių dainų šventė". Didelį įspūdį paliko ir filmas „Jūratė Statkutė de Rosales. Pasišventusi senajai protėvių istorijai ir Lietuvai", kurį pagal Snieguolės Dovydavičienės scenarijų sukūrė kolega Stasys Petkus. „Šis filmas - apie tyrinėtoją, išdrįsusią nuplėšti apgavysčių šydą nuo seniai palaidotos ir pamirštos baltų proistorės ir savo darbais įrodyti, kad lietuviai yra didi tauta, o baltų gentys kadaise darė didelę įtaką Europos istorijos raidai," - sakė Stasys Petkus, 2013 metais Lietuvos nacinaliniame muziejuje pristatant šį filmą.
Tačiau didžiausią įdirbį kolega Stasys Petkus padarė sporto propagavime. Jo dėmesį patraukę praeityje ir dabar garsūs Lietuvos sportininkai susilaukė gražaus įamžinimo. Jau vien tik filmų, kurių operatorius ar režisierius yra Stasys Petkus pavadinimų sąrašas yra didžiai įspūdingas: „Arminas Narbekovas. Futbolo fenomenas" (2015), „Algimantas Šalna: Norėjau būti geriausias" (2016), „Modestas Paulauskas. Krepšinio švyturys" (2016), „Olimpinio sidabro žingsniai. Antanas Mikėnas" (2019), „Narsutis Dumbauskas. Dviračių sporto profesorius" (2020)...
Gerai įsiminė ir pavasarį per LRT PLIUS matytas dokumentinis filmas „Danas Pozniakas. Auksinio ringo istorija", pasakojantys apie legendinį sportininką, Lietuvai atnešusį pirmąjį olimpinį aukso medalį. Įsiminė ir LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva", kurioje dalyvavo šį filmą pristatę režisierius Stasys Petkus, scenarijaus autorė Asta Ramoškaitė-Adomavičienė ir boksininko žmona Genė Pozniakienė.
Kolega Stasys Petkus aktyviai propaguoja ir olimpinį judėjimą. Jis sukūrė gerų filmų ir apie Olimpines žaidines:„Olimpiniai prisiminimai. Filmas apie Pekino olimpiadą" (2008), „Visų mintys Londone, mūsų širdys Londone" (2012).
Stasys Pektus aktyviai veikia ir Lietuvos sporto žurnalistų federacijoje. Kolegos jį yra išrinkę federacijos viceprezidentu. Šias visuomenines pareigas jis sėkmingai vykdo.
2011 metais kolega Stasiui Petkui buvo įteikta Romos Grinbergienės premija. Ji įsteigta 2005 metais Lietuvos sporto žurnalistų federacijos prezidiumo sprendimu pagerbiant žinomos sporto žurnalistės atminimą. Ši premija už ryškiausius metų darbus, skiriama šalies sporto žiniasklaidos atstovui, kurio darbai per metus susilaukė didžiausio atgarsio. Kolega Stasys Petkus šios premijos tikrai buvo vertas.
Palinkėkime kolegai Stasiui Petkui tvirtos sveikatos ir didelės sėkmės gyvenime ir kūryboje!
 
 Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir tlevizijos rėmimo fondo projekto dalis.
 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-09-27 15:10
 
 

Komentarai (19)

Jūsų el. paštas

Virgilijus Mundrys

2021-09-11 11:42

Sveikinu!!! Sėkmės, džiaugsmo ir energijos!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Sandra Vilkienė

2021-09-10 06:01

Nuoširdžiai sveikinu!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Danutė Jašiūnienė

2021-09-10 05:59

Su gimtadieniu!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Bronius iš Lazdynų

2021-09-07 10:50

Sveikinu. Linkiu visokių sėkmių:)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dalia Šceponavičiūtė

2021-09-07 10:11

Sveikinu!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Loreta Purauskienė

2021-09-07 10:09

Sveikinu

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rita Aleknaitė

2021-09-07 09:51

Sveikinimai!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė Balynienė

2021-09-07 09:50

Sveikinu, Stasy! Gyvuok sveikai ir švęsk linksmai!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media