2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: LRT 60-mečiui. Televizijos žurnalistas Henrikas Vaitiekūnas: „Labame ryte“ galėjau kalbinti net arklį ar stalą

2017-05-30
 
Henrikas Vaitiekūnas

Henrikas Vaitiekūnas

 

Miglė Dauskurdienė

 

Šešiasdešimtmetį šiemet švenčianti LRT televizija lapkritį minės dar vieną sukaktį - žiūrimiausiai šalyje ryto naujienų laidai „Labas rytas, Lietuva" sukanka trisdešimt. Per šiuos metus laidos vedėjo kėdę išbandyti teko maždaug penkiasdešimčiai žurnalistų, tarp jų buvo ir Henrikas Vaitiekūnas.

„Esu dirbęs 17-oje įvairiausių laidų, patys geriausi atsiminimai, žinoma, iš „Labo ryto" laidos. Buvome jauni, energingi, nebijojome anksti atsikelti. Tai buvo laida, kurią visa Lietuva žiūrėjo. Galėjai „Panoramoje" dirbti, dirbti, dirbti, ir vis tiek tavo nosies galiukas tik matydavosi, o „Labas rytas" - šventas reikalas", - taip apie darbo metus, praleistus „Labame ryte", kalba Henrikas Vaitiekūnas.

Televizijos laidų vedėjas svarsto, jog dabar net tris valandas eteryje transliuojama laida anksčiau trukdavo vos pusvalandį, tačiau pasiruošimo, jo manymu, reikėdavo nė kiek ne mažiau.

Man buvo didžiulis džiaugsmas, kad galiu ir arkliuką, ir šuniuką, ir staliuką prakalbinti, ir tai buvo galima rodyti „Labame ryte".

„Reikia pradirbti daug metų, kad suprastum, kaip tada buvo gerai. Tai buvo demokratijos siautėjimas, mes tikrai darėm, ką norėjom. Taisyklė buvo labai paprasta: „Panoramai" netinka, nes tai - labai rimta laida, o „Labam rytui" - galima. Aš esu šiek tiek nerimtos žurnalistikos šalininkas, todėl man buvo didžiulis džiaugsmas, kad galiu ir arkliuką, ir šuniuką, ir staliuką prakalbinti, ir tai buvo galima rodyti „Labame ryte", - džiaugiasi H. Vaitiekūnas.

Žiniasklaidos profesionalas pažymi, kad įvairiose televizijose buvo bandymų padaryti konkurencingą laidą, bet visi bandymai žlugo. „Tai nėra lengva. Reikalingas tam tikras įdirbis, ir aš leisiu sau pasakyti, kad tą įdirbį mes ir padarėme, tikrai negailėjome jėgų, nes buvo labai smagu. Jokių automobilių, jokių mobiliųjų telefonų, bet viską padarydavom, ir rezultatas buvo puikus.

Pagrindinė varomoji jėga buvo tinkamoje vietoje susirinkusi gera kompanija. Visada vienos ar kitos operacijos - ar karinės, ar civilinės, sėkmę lemia kolektyvas. O mūsų kolektyvas buvo puikus", - sako H. Vaitiekūnas.

 

*-*-*-*-

 

Henrikas Vaitiekūnas gimė 1949 m. rugpjūčio 25 d. Panevėžyje. 1949 m. su tėvais persikėlė gyventi į Klaipėdą. 1967 m. baigė Klaipėdos 5-ąją vidurinę mokyklą ir Klaipėdos muzikos mokyklą. 1967-1968 m. dirbo ekspeditoriumi Klaipėdos kojinių fabriko tiekimo skyriuje. Nuo 1968 m. neakivaizdžiai studijavo Vilniaus universitete: baigė du kursus bibliotekininkystės ir bibliografijos, tris - teisės, tris - lietuvių kalbos ir literatūros. 1967-1973 m. dirbo laikraščio „Komjaunimo tiesa", nuo 1974 m. laikraščių „Valstiečių laikraštis", „Sportas", „Gimtasis kraštas", Šalčininkų ir Vilniaus rajonų laikraščių redakcijose.

Nuo 1977 m. Lietuvos televizijos programos „Panorama" Žemės ūkio ir pramonės skyriaus korespondentas, Reporterių skyriaus vedėjas, laidos „Labas rytas" vedėjas. 1985 m. žurnalisto kvalifikaciją kėlė Bornholme (Danija). 1991-1993 m. Kauno programų direkcijos direktoriaus pavaduotojas, 1993-1995 m. direktorius, laidų „Laisvės alėja", „Mažesni už mus" vedėjas. 1995-1996 m. Lietuvos radijo ir televizijos programų direkcijos vyriausiasis redaktorius. 1996-1997 m. savaitraščio „Kalba Vilnius" vyriausiasis redaktorius, Lietuvos televizijos Visuomeninių programų direkcijos žurnalistas. 1996-1997 m. Lietuvos televizijos laidos „Kryžminė ugnis" vedėjas. 1997-2005 m. Lietuvos ryto TV žurnalistas. 2000 m. Vilniaus universitete baigė žurnalistiką. 2005-2011 m. autorinių BTV laidų vedėjas. 2006-2007 m. dėstė Vilniaus kolegijoje. Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto lektorius. Nuo 2012 m. rugsėjo mėn. LRT veda informacinę aktualijų laidą „Laba diena, Lietuva".

1999 m. ir 2000 m. pelnė apdovanojimus televizijų publicistikos telemaratonuose „Ad Rem".

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-05-30 11:43
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Juozas

2017-05-30 12:13

Henrikas Vaitiekūnas ne tik geras žurnalistas, bet ir šaunus bei nuoširdus žmogus,- pastaroji savybė yra pati brangiausia. Ji nemažiau reikalinga ir žurnalistui.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media