2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Lietuvos televizijos 60-metį pasitinkant. Algirdo Šeškaus fotografijų paroda „TV, 1975-1985“

2017-04-19
 
Televizijos diktorė Gražina Bigelytė. Fotografas Algirdas Šeškus, grafika Jurgio Griškevičiaus.

Televizijos diktorė Gražina Bigelytė. Fotografas Algirdas Šeškus, grafika Jurgio Griškevičiaus.

 

Balandžio 20 d. 18 val. Vilniaus Šiuolaikinio meno centre bus atidaryta buvusio LRT operatoriaus, Nacionalinės premijos laureato Algirdo Šeškaus fotografijų paroda „TV, 1975-1985".

Joje įamžintos vienintelės tuo metu  televizijos užkulisių akimirkos šiandien atsiveria kitaip. Naujai... Maloniai kviečiame dalyvauti žiniasklaidą.

Algirdo Šeškaus fotografijų paroda „TV" organizuojama pasitinkant Lietuvos televizijos šešiasdešimtmetį - 1957 m. balandžio 30 d. transliuota pirmoji laida iš tuomet ką tik įkurtos Vilniaus televizijos studijos. Parodoje pristatoma keliasdešimt Algirdo Šeškaus fotografinių atspaudų, darytų 1975-1985 metais dirbant televizijos operatoriumi.

Parodos kuratorė: Virginija Januškevičiūtė:

„Įtampa tarp to, kas oficialu ir kas sava, buvo didžiulė", - prisimena 1945 m. Vilniuje gimęs fotografas, „ir vis tik niekas nemanė, kad Sąjunga gali baigtis. Nebuvo minties priešintis „oficiozui" - jei būtų buvusi, ir mano nuotraukos būtų kitokios, tai būtų svajonė apie kažkokį kitą būvį. Bet mūsų pašaipos nebuvo kova. Tad džiaugiausi dirbdamas televizijoje, ir kartu naudojau ją kaip šaltinį savo fotografijai - stebėjau dirbtinės šviesos šešėlius, sumanytų judesių pakraščius. Kūriau tai, kas man buvo gražu ir teikė džiaugsmo. Dalintis tuo galėjau tik siauram savo rate - profesionalaus menininko laisvė buvo smarkiai varžoma, jos bijota. Kandinskis tuo metu nebuvo rusų menininkas. Šeškus negalėjo būti lietuvių fotografas."

2009 m. pasirodė pirmoji 1975-1985 m. laikotarpiui skirta Algirdo Šeškaus monografija „Žaliasis tiltas", po jos - keletas kitų knygų bei parodų ir Nacionalinė premija, įteikta menininkui 2014 metais. 2013 m. knygoje „Šamanas" fotografas publikavo pirmuosius naujus savo darbus.

2016 m. Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija išleido Algirdo Šeškaus fotografijų albumą tuo pačiu pavadinimu kaip ir paroda, kurį sudarė menininkas Gintaras Didžiapetris. Tai jau septinta monografija, skirta šio laikotarpio Šeškaus kūrybai. Knyga platinama Fotomenininkų sąjungos galerijose Gedimino pr. 43 Vilniuje ir Vilniaus g. 2 Kaune.

Parodos organizatoriai - Šiuolaikinio meno centras ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija - dėkoja Gintarui Didžiapetriui, Antanui Gerlikui ir Laurai Kaminskaitei, padėjusiems įgyvendinti parodą, ir „LRT ritmo grupei", prisidėjusiai prie jos atidarymo.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-05-01 10:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media