2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Lietuvos Respublikos 100-metį pasitinkant. Žurnalistas Leonas Stepanauskas ir signataro Petro Klimo sodyba

2017-10-01
 
prie neseniai čia pastatyto P. Klimui atminti paminklo...

prie neseniai čia pastatyto P. Klimui atminti paminklo...

 

Loreta Nikolenkienė,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

„Jeigu žmogus nežinotų savo ar savo visuomenės praeities, jis būtų kaip kūdikis. (...)  Visuomenės darbuotojas, pažinęs savo visuomenės praeitį, tarytum praregi dabarčiai ir ateičiai... Jis darosi sąmoningas ir tvirtas savo tautos ar valstybės narys - kūrėjas". Taip Petras Klimas - jauniausias iš dvidešimties Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarų (ir vienas iš šešių, kilusių iš šio krašto) - rašė 1921 m. pradedamo leisti istorijos žurnalo vedamajame.

Gal skaitytojai prisimins „Lietuvos aido" gegužės 13-osios numeryje atspausdintą jau ilgus metus Berlyne gyvenančio žurnalisto Leono Stepanausko Atvirą laišką kalvarijiečiams, šiek tiek ir marijampoliečiams... Jame autorius reiškia savo rūpestį dėl seno istorinio miesto Kalvarijos pavirtimo nereikšmingu miesteliu: „O dabar paėjėkime kartu su „ateiviu" jam taip gerai pažįstamo „miestelio" (taip, net kalvarijiečiai prie tokio žodžio priprato) gatvėmis ir gatvelėmis. Jos švarios, patraukliai atrodančios. Tik kodėl niekur nepaženklinta jogei tatai senas istorinis Lietuvos miestas. Tik dviejų pasaulinių karų sunkiai sužalotas. Čia, buvusiame dideliame Užnemunės apskrities centre (dar caro Rusijos priespaudos laikais) daug Lietuvos istorijai labai svarbių pėdų įminta. Pavyzdžiui, jau tik mažą pėdsaką (vos apčiuopiamus pamatus) palikusiame „tvirtovės kalėjime" buvo kalinami 1863 m. sukilėliai, o vėliau ir beveik visi šio krašto švietėjai - knygnešiai. Čia buvo kalinamas Lietuvos himno autorius Vincas Kudirka. Vėliau nemaža ir kitų Lietuvos patriotų, pavyzdžiui vienas iš būsimųjų laisvos Lietuvos prezidentų K. Grinius. Dar ir su savo žmona... Taip, baisaus kalėjimo pamatai apčiuopiami, bet... visai netyrinėti. Net ir vieta nepaženklinta.

Ne kiekviena Lietuvos vietovė gali didžiuotis tokia gausa istorijai svarbių vietų ir vardų kaip Kalvarija, įsikūrusi Šešupės lanke. Štai artėja šimtosios Lietuvos valstybės atgimimo metinės, - gi vienas Vasario 16 - osios akto signatarų taipgi kalvarijiškis. Tai Petras Klimas... Jau eilė miesto valdžių „planavo" savo krašto sūnų pagerbti paminklu. Bet pakol kas tam tik vieta parinkta..."

O juk tai miestas bei apylinkės su turtinga istorine praeitimi... Kurią gerokai praturtina ir Nepriklausomybės Aktą 1918 metais pasirašęs P. Klimas, beje, dar buvęs ir mūsų šimtamečio „Lietuvos aido" pirmuoju redaktoriumi...

O mūsų bendradarbiui žurnalistui Leonui Stepanauskui tai taipogi vaikystės dienas menančios vietos. Todėl su savo bičiuliais jis aplankė netoli Kalvarijos esantį Kušliškių kaimą, o jame ir P. Klimo gimtąją vietą. Ir nusifotografavo prie neseniai čia pastatyto P. Klimui atminti paminklo...

 

Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-01 11:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media