2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Laisvės moterys. „Solidarność“ ir „Sąjūdžio“ moterų susitikimas

2018-06-03
 
Nors Lietuvos ir Lenkijos demokratiniai judėjimai gimė ir vystėsi kiek skirtingu metu ir skirtingomis aplinkybėmis, abi valstybes jungia panaši istorinė patirtis ir bendras laisvės kaip pamatinės vertybės suvokimas. Svarbus vaidmuo kovoje už abiejų šalių nepriklausomybę teko aktyvioms, išmintingoms ir drąsioms moterims. Lenkijos Solidarność ir Lietuvos Sąjūdžio moterims. Laisvės moterims.
„Yra ne tik demokratijos tėvai, bet ir demokratijos motinos", kadaise pasakė vienas iš profesinių sąjungų Solidarność veikėjų. 8-tame ir 9-tame praeito amžiaus dešimtmetyje Lenkijoje kai kuriems gamyklų streikams (pvz. Lodzėje) vadovavo arba vienos iš vadovių buvo moterys. Jei ne moterys, sustabdžiusios iš Gdansko laivų statyklos beišeinančius darbininkus, 1980 m. rugpjūčio streikas nebūtų pasiekęs tikslo. 1981 m. Lenkijoje įvedus karo padėtį ir suėmus didžiąją dalį Solidarność vadų, būtent moterys perėmė iniciatyvą ir įkūrė didžiausią pogrindžio laikraštį „Tygodnik Mazowsze" (liet. „Mazovijos savaitraštis"). Lietuvoje moterys ne mažiau aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, organizuojant tokias akcijas kaip „Baltijos kelias", atkuriant valstybės nepriklausomybę ar ją ginant 1991-ųjų sausio 13-ąją.
Solidarność ir Sąjūdžio paveikslus derėtų papildyti dažnai nežinomomis, bet vertomis priminti moterų istorijomis. Todėl Lietuvai ir Lenkijai švenčiant valstybių Nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, abiems šalims minint moterų balsavimo teisės įtvirtinimo šimtąsias metines, Lietuvai - dar ir Sąjūdžio 30-metį, Lenkijos institutas Vilniuje pakvietė prie bendro stalo diskusijai „Laisvės moterys. Solidarność ir Sąjūdžio moterų susitikimas" moteris, kurių veikla Lenkijoje ir Lietuvoje XX a. 8-ame - 10-tame dešimtmetyje aktyviai prisidėjo prie visuomeninių ir politinių pokyčių, lėmusių abiejų šalių nepriklausomybės atkūrimą. Tai bus pirmasis Solidarność ir Sąjūdžio moterų susitikimas Lietuvoje. 
2018 m. birželio 7 d. 16 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiančioje diskusijoje dalyvaus: Urszula Doroszewska, Maria Przełomiec, Ewa Tomaszewska, Jadwiga Chmielowska, taip pat Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Halina Kobeckaitė, Nijolė Oželytė ir Angonita Rupšytė. Jos pasidalins asmenine patirtimi ir įžvalgomis, primins svarbiausius ano meto įvykius, kuriuose teko dalyvauti, pasikalbės apie ryšius tarp abiejų garsiųjų visuomeninių judėjimų, apie Solidarność ir Sąjūdžio struktūrų veiklos skirtumus ir panašumus. Prieš diskusiją birželio 7 d. 12 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks filmo „Solidarumas pagal moteris" („Solidarność według kobiet") peržiūra. Dokumentinėje Martos Dzido ir Piotro Śliwowskio juostoje pasakojamos pamirštos su komunizmo sistema kovojusių lenkių moterų istorijos.
Diskusijoje „Laisvės moterys" dalyvauja:
Lietuva:
• Vilija Aleknaitė-Abramikienė, politikė, LR Seimo narė, viena iš Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) steigėjų ir ilgametė narė, Tėvynės sąjungos moterų bendruomenės pirmininkė, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio narė.
• Halina Kobeckaitė, diplomatė (ambasadorė Estijoje, Turkijoje, Suomijoje), prezidento Valdo Adamkaus patarėja, vertėja, žurnalistė, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narė.
• Nijolė Oželytė, visuomenės veikėja, aktorė, politikė, viena iš Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) steigėjų, Konservatorių moterų sąjungos pirmininkė, Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo narė, Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarė, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio narė, Moterų Sąjūdžio pirmininkė.
• Angonita Rupšytė, visuomenės veikėja, Sąjūdžio metraštininkė, aktyvi Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio narė, viena iš „Baltijos kelio" ir „Laisvės kelio" organizatorių ir koordinatorių.
Lenkija:
• Jadwiga Chmielowska, visuomenės veikėja, žurnalistė, Solidarność Katovicų skyriaus valdybos narė, pogrindinės antikomunistinės organizacijos „Solidarność Walcząca" („Kovojantis solidarumas") narė, 2009 m. apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai" medaliu.
• Urszula Doroszewska, sociologė, žurnalistė, nuo 8-to XX a. dešimtmečio - komunistinės Lenkijos opozicijos veikėja, profesinės sąjungos Solidarność aktyvistė, prezidento Lecho Kaczynskio kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus vicedirektorė, Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos patarėja, diplomatė, Lenkijos instituto Minske direktorė, Lenkijos Respublikos ambasadorė Gruzijoje, o šiuo metu - Lietuvoje.
• Maria Przełomiec, radijo ir televizijos žurnalistė, BBC lenkų redakcijos ir Telewizja Polska korespondentė, 2013 m. apdovanota LR Sausio 13-osios atminimo medaliu.
• Ewa Tomaszewska, komunistinės Lenkijos opozicijos veikėja, profesinės sąjungos Solidarność aktyvistė, europarlamentarė, šiuo metu - Lenkijos Respublikos Seimo narė.
Diskusiją modernuos žurnalistas, politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris.
Projekto organizatorius: Lenkijos institutas Vilniuje. Projekto partneriai: Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje, Adomo Mickevičiaus institutas Varšuvoje, Europos solidarumo centras Gdanske, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projektas yra „Moterų politikos lyderių suvažiavimo 2018" (Woman Political Leaders Forum 2018), globojamo Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės, papildomos programos dalis. Projektas organizuojamas Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio proga.
Įėjimas į renginius laisvas. Vietų skaičius ribotas. Diskusija vyks lietuvių ir lenkų k. su sinchroniniu vertimu. Filmas bus rodomas originalo kalba su lietuviškais titrais.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-06-03 17:08
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media