2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Profesoriaus Algirdo Stanaičio jubiliejinis kraitis

2014-02-05
 
Profesorius Algirdas Stanaitis

Profesorius Algirdas Stanaitis

 

Juozas Stasinas,

"Tėviškės gamtos" vyriausiasis redaktorius

 

Nuoširdžiam žurnalistų bičiuliui, Vilniaus Edukologijos universiteto Gamtos mokslų fakulteto Regioninės geografijos katedros profesoriui, Gamtos bičiulių asociacijos prezidentui, Česlovo Kudabos premijos laureatui, „Tėviškės gamtos" redakcinės tarybos nariui Algirdui Stanaičiui vasario 15 d. sukanka 80 metų

Vasario 15 dieną aštuoniasdešimties metų jubiliejų švęsiantis profesorius Algirdas Stanaitis į gyvenimą žvelgia optimistiškai: sovietmečiu, rengiant šalies pedagogus, dirbta su „ugnele," o atkūrus Lietuvos nepriklausomybę jo pedagoginė veikla tapo pavyzdžiu būsimiesiems pedagogams. Jubiliatas ir šiandien kupinas energijos bei gerų sumanymų. Jis džiaugiasi išugdyta gausia mokytojų bendruomene, stengiasi įsigilinti ir suprasti šiandieninės mokyklos problemas. Šimtai jo auklėtinių - geografų, biologų, chemikų, kitų specialybių mokytojų - dirba šalies mokyklose, aplinkosaugoje, Saugomų teritorijų tarnybos sistemoje, ne vienas dirba ir mokslinį ar žurnalistinį darbą.

Prof. Algirdas Stanaitis šalies visuomenei plačiai žinomas ne tik kaip iškili asmenybė švietimo ir mokymo sistemoje, bet ir kaip geografas, gamtininkas, žurnalistas, žymių gamtininkų profesorių Tado Ivanausko, Alfonso Basalyko, Česlovo Kudabos, Karolio Jankevičiaus, valstybinės gamtosaugos pradininko ir organizatoriaus Viktoro Bergo bendražygis ir jų idėjų puoselėtojas.

Profesorius savo pedagoginę, gamtamokslinę ir visuomenės ekologinio švietimo darbą pradėjo 1962 metais tuometiniame Vilniaus Pedagoginiame institute. Čia jis praėjo ilgą pedagogo kelią nuo vyresniojo dėstytojo iki profesoriaus, kurio gamtamokslinės veiklos tematika plati ir įvairi - Lietuvos gamta, atskiri jos gamtiniai komponentai, gyventojų ir gyvenviečių tyrimai, kraštotyrinė, žurnalistinė veikla, edukacinė geografija, gamtosauga, Lietuvos ekologinės ir globalinės problemos. Minėtomis temomis jis su bendradarbiais publikavo per 350 darbų. Tarp jų - 20 atskirų leidinių, per 100 mokslinių, apie 200 mokslinių-populiarių šalies ir pasaulio gamtos pažinimo straipsnių.

Greta mokslinės veiklos Jubiliatas ilgą laiką dirbo administracinį darbą: 1965-1987 metais buvo Gamtos-geografijos fakulteto dekanas, 1972-1982 ir 1987-1992 metais vadovavo Geografijos katedrai. Prof. Algirdo Stanaičio iniciatyva ir didelių pastangų dėka mokymo programose atsirado ekologiniam švietimui ir aplinkosaugai skirti kursai: ekologija, aplinkosauga, gamtos ištekliai ir jų apsauga, ekologinės pasaulio ir Lietuvos problemos, gamta ir civilizacija, aplinkotyros tyrimų metodologija.

Rengiant būsimuosius pedagogus prof. Algirdas Stanaitis savo mokymo metodikoje ypač didelį dėmesį skiria išsamesniam Lietuvos valstybės pažinimui, ir, svarbiausia, ne tik teoriniams pamąstymams ar knyginei pažinčiai su Lietuvos gamta, kultūra, papročiais, bet ir  betarpiškiems prisilietimams prie tų vertybių. Todėl jis jau daugelį metų organizuoja integruoto pobūdžio išvykas tiek po įvairias Lietuvos vietas, tiek ir po etnines baltų žemes: Suvalkų kraštą, Karaliaučiaus sritį, šiaurės-vakarų Baltarusiją, Latviją. Pažintinėse išvykose noriai dalyvauja studentai, įvairių specialybių mokytojai, žurnalistai, kiti besidomintys gamtosauga bei krašto pažinimu žmonės. Tie, kurie pažįsta Profesorių, stebisi jo neišsenkama energija, entuziazmu ir talentu organizuojant praktinio pobūdžio išvykas kraštui pažinti. Po tokių išvykų Profesorius apsilanko "Tėviškės gamtos" ir kitose redakcijose su „žiupsneliu" įspūdžių laikraščio skaitytojams. Profesorius įsitikinęs, kad geriausiai gamtą pažinti ir išsaugoti galima ne auditorijoje ar biurokratiniame kabinete, bet dažnai būnant betarpiškoje gamtinėje aplinkoje.

Prof. Algirdas Stanaitis per savo gyvenimą pelnė ne vieną garbingą apdovanojimą ar Valstybės vadovo padėką, bet labiausiai jis vertina savo kolegos, taip pat geografo, Nepriklausomybės akto signataro, šviesios atminties profesoriaus Česlovo Kudabos apdovanojimą, kurį įsteigė Aplinkos ministerija.

Trumpas mano pasakojimas apie 80-metį prof. Algirdą Stanaitį, žurnalistų bičiulį ir aktyvų ne vieno periodinio leidinio bendraautorių, tai tik kuklus akcentas turiningoje Jubiliato gyvenimo bei veiklos biografijoje, dešimtmečiais austoje prasmingų darbų Lietuvai drobėje, kurią kaip kraitį Profesorius perduoda jaunajai kartai. Esu įsitikinęs, kad Profesoriaus gyvenimą ir kilnų tarnavimą Lietuvai aprašys jo mokiniai ir bendražygiai storoje knygoje, pavadintoje „Profesorius, širdį atidavęs Lietuvai", o šiandien iškilios šventės proga jie, žinoma, ir šių eilučių autorius Jubiliatui linki  stiprios sveikatos, kūrybinės sėkmės ir ilgų, prasmingų metų.

 

Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir tlevizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-04 12:04
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

buvęs studentas

2014-02-17 10:26

Ačiū Profesoriau,kad Jūs buvote mano gyvenime!!!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nikas

2014-02-11 22:42

Geras pasiūlymas - prof. Algirdą Stanaitį priimti į žurnalistų Senjorų klubą. Įdomu, kokia LŽS pirmininko Dainiaus Radzevičiaus nuomonė.Būtų gražus akcentas Profesoriaus 80-mečio šventėje.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

G.R.

2014-02-11 11:17

Profesorių Algirdą Stanaitį galima būtų priimti į LŽS. Jis aktyvus spaudos bendradarbis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

kolega

2014-02-05 20:11

sveikinu profesorių ir linkiu, kaip ir straipsnio autorius, visokeriopos sėkmės. Puikus, sakyčiau, tikras profesorius, tokių žmonių reta.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media