2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Ugdant spaudos fotografus. Fotografijos istorikui, pedagogui Virgilijui Juodakiui 80

2014-07-25
 
Virgilijus Juodakis. Valentino Juraičio nuotrauka

Virgilijus Juodakis. Valentino Juraičio nuotrauka

 

Valentinas Juraitis

Susirinkę į sostinės rotušę Vilniaus universiteto pedagogai ir buvę žurnalistikos studentai gražiai paminėjo savo kolegos ir mokytojo Virgilijaus Juodakio 80 metų gimtadienį. Pats jubilijatas į šventę atėjo guvus,  geros nuotaikos. Nors iš prigimtiems būdamas kuklus ir nemėgdamas oficialių kalbų, jis  šį renginį priėmė kaip pareigą palaikyti tradiciją, įvertinti nueitą kelią.

Vilniaus universitetas, nors yra vienas seniausių buvosioje Sovietų sąjungos teritorijoje (Karaliaučiaus ,,Albertina" įkurta 1544 m., Vilniaus universititetas 1578 m.), savo tradicijas prarado. Po Antrojo pasaulinio karo sukrėtimų, kai faktiškai visi Alma Mater Vilensis kadrai pasitaukė į Lenkijos universitetus, ar buvo įštremti į Sibirą, VU savo istoriją ir veidą atkūrė turėdamas tik  dalį senosios bibliotekos knygų ir istorines pastato sienas. Ir darbą  pradėjo tarsi  iš naujo.

Tas pat buvo ir su žurnalistų ruošimu. Prie specialybės ruošimo ištakų stovėjo S. Makauskas, B. Raguotis, J. Bulota, L.V.Žeimantas, jaunesnės kartos S. Valiulis, L.Tapinas, R. Pačėsa ir kiti. Kaip pažymėjo jubilijaus renginio vedėjas VU Komunikacijos fakulteto dekanas dr. Andrius Vaišnys šiuo metu VU daug dėmesio skiriama žiniasklaidos tradicijų išsaugojimui ir puoselėjimui. Sukurtas dokumentinis filmas apie V. Juodakį - tik vienas iš tokių ženklų.

  Pradėjęs dėstytojauti šeštajame dešimtmetyje Virgilijus Juodakis yra vienas iš tų, kurie kūrė ir dėjo pamatus žurnalistikos, ir visų pirma fotožurnalistų kadrų ruošimui. Savo mokytoją ir vyresnįjį kolegą V.Juodakį nusistebėdamas paklausiu, kodėl jau kuris laikas nerašo fotografijos istorijos klausimais nors čia yra daug nuveikęs. Pirmosios vagos, pirmieji dirvonai išarti: V. Juodakio parašytas pirmoji monografija apie fotografą ir etnografą Balį Buračą, studija ,,Lietuvos fotografijos istorija 1854-1940 m".

Humanitarinių mokslų daktaro V.Juodakio  Lietuvos fotografijos istorija parašyta 1973 m. ir (po 23 metų) išleista tik 1996 m., tapo savotišku vadovėliu. Ši susisteminta medžiaga padėjo kiekvienam, besidominčiam šalies kultūra, pasijusti tvirčiau: juk turime palikimą, ne tokią ir trumpą fotografijos praeitį.

Minėdamas savo aštuoniasdešimties metų jubiliejų V.Juodakis sako istorijos tyrinėjimus paliekąs  jaunesniems, tačiau ir dabar gyvai besidomįs žiniasklaidos raida, kurią vertina gana kritiškai. Gal tai amžiaus bruožas. Juokaudamas sako, kai buvo keturiasdešimties, nebeturėjo abejonių, tuo metu ir parašė knygas.

Pradėjo savo profesinę karjerą fotoreporteriu Gamtos apsaugos komitete pas V.Bergą 1959-1963m. Tuo metu kūrėsi nacionaliniai parkai, reikėjo užfiksuoti esamą Lietuvos gyvūniją, kad būtų galima nuspręsti, ką dar galima išsaugoti, kur steigti draustinius, rezervatus. V.Juodakis vos ne tiesiogine prasme gyveno ir nakvojo miškuose, fotografavo žvėrelius, paukščius naudodamas gana kuklių galimybių ,,Zenitą" ir triskart pritaukiantį teleobjektyvą Tair-3. Vėliau buvo darbas žurnaluose ,,Moksleivis",  ,,Švyturys", ,,Jaunimo gretos", TV, Vilniaus universiteto žurnalistikos katedroje.

Ruošdamas monografiją apie Balį Buračą  V. Juodakis  fotografijas stengėsi atspausdinti kuo kokybiškiau, pažadėjo leidinyje įrašyti ir spaustuvininkų - giliaspaudininkų pavardes, gal todėl, žinant gana kuklias tuometinės poligrafijos galimybes, knyga išėjo kokybiška. Renkant medžiagą ,,Lietuvos fotografijos istorijai" labai geranoriškai padėjo visų rajonų muziejai, rajonų fotografai ir mėgėjai. Teko rinkti daug medžiagos iš gyvų liudininkų. Būdavo, užrašai prisiminimus, juos patvirtini vietos apylinkės tarybos antspaudu, kad toks liudininkas gyvas, medžiagą perduodi Universiteto bibliotekai. O po to ja pats naudojiesi kaip dokumentu. Toks mokslinis biurokratiškumas. Daug infotrmacijos apsikeisdavo su Antanu Diliu, renkančiu eksponatus besikuriančiam Šiaulių fotografijos muziejui.

V.Juodakį žurnalistai-studentai gerai prisimena kaip gerą fotografijos dėstytoją, (vietoj paskaitos, būdavo, privalomai vesdavosi į fotoparodų atidarymus. Skatino domėtis pasaulinės fotografijos pasiekimais. Kai atsirasdavo galimybė, kviedavosi geriausius sovietinės erdvės žinomų leidinių fotografus. Tuomet užsimegzdavo  neformalūs pokalbiai su studentais, diskusijos, užsibaigiančios prie alaus bokalo. O kiek studentų būta per tuos pedagoginio darbo dešimtmečius! Pilnas Sarbievijaus kiemas, o jau Istorijos fakulteto kiemelyje netilptų. Vieni fotografijos išmoko daugiau, kiti mažiau. Gavo tiek, kiek kas norėjo gauti, galėjo pasiimti. Net ir tie, kurie vėliau tapo žiniasklaidos valdininkais ar valstybinių institucijų vadovais, išklausę privalomą fotografijos kursą, kažką suprato apie fotografiją, darė mažiau kliūčių inovatyviam vizualiojo meno vystymuisi.

Praktines užduotis studentai atlikdavo laboratorijoje, fotografuofavo renginius, kurdavo fotopasakojimus apie Vilniaus universiteto pedagogus, o parodėles kabindavo senųjų rūmų koridoriuose. Tai tarsi buvo atkartojama žymiojo fotografo Jano Bulhako tradicija. V. Juodakio iniciatyva buvo  pradėtas kurti universiteto fotometraštis, buvo sukauptas nemažas fotografijos archyvas. O ta laboratorija priminė gal vilnietišką XIX a.  Aleksandro Strauso, o gal bohemišką Adomo Daukšos laboratoriją su visom  vaišėm , svečiais ir išplaukiančiomis dekoracijomis. Jis traukė ir traukia  studentus tuo, kad nelaikė distancijos tarp dėstytojo ir studento, bendravimas nenutrūkdavo pasibaigus paskaitos minutei. Dabar tai jau yra  tarsi kasdieniška vakarietiškų studijų praktika. Būdamas muzikantu - violočelininku, turėdamas nemažą gyvenimo patirtį - tremtinio, politinio kalinio, nors apie tai viešai nepasakodavo, lengvai bendraudavo su studentais. Su juo visada galima pasitarti, nes žinojai, kad tavęs nelaiko konkurentu kaip kiti fotografai, fotomenininkai, ir patars nuoširdžiai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-07-25 15:57
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Antanas

2014-08-13 09:30

Valentinai, gerai parašiai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Buvęs studentas

2014-07-29 09:53

Juodakis - dėstytojas šaunuolis

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas

2014-07-25 16:47

Pagarba Virgilijui.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media