2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Dešimtmečiai atiduoti žurnalistikai. Stanislovui Pleskui – 85!

2014-05-04
 
Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Jonas Vėlyvis

Šįmet kiekvienas žurnalistas mini ir švenčia Lietuvos žurnalistų sąjungos 85-metį, o žurnalistų sąjungos Senjorų klubui dviguba šventė - gerbiame pirmininką Stanislovą Pleskų jo garbingo jubiliejaus proga.

S. Pleskus gyvena turiningą, pilną įvairių politinių, ekonominių, socialinių įvykių ir atsitikimų gyvenimą. Jis gimė 1929 metų gegužės pirmąją mažame Aginčių kaimelyje. Buvo vyriausias. Po jo gimė dar du broliai ir sesuo. Keturmetę mokyklą baigė tėvams persikėlus į motinos ūkį Pilionių kaime. Po šios mokyklėlės 1941 metais pravėrė Ukmergės A. Smetonos gimnaziją, kurią baigė 1949 metais.

Tai rašto mokymosi metai. O kada Stanislovas Pleskus pabandė žurnalistiką? Kaip jis prisimena, tai buvo 1947 metais, kai jis parašė pirmąją žinutę Ukmergės apskrities laikraščiui „Tarybinis kelias." Kadangi jis įgijo, kaip dabar sakytume, žurnalistinę patirtį dar mokyklos suole, todėl baigęs gimnaziją, 1949 metais tapo šio laikraščio literatūriniu darbuotoju. 1951 metais pradėjo dirbti naujai susikūrusio Smėlių rajono laikraščio redakcijos atsakinguoju sekretoriumi. Dirbo iki 1955 metų, kai šis rajonas ir jo laikraštis buvo panaikintas.

Atsirado gera proga toliau mokytis. Jis važiuoja į Vilnių siekti aukštųjų mokslų.  1959 metais, gavęs aukštojo mokslo diplomą, S.Pleskus pradėjo dirbti „Valstiečio laikraščio" skyriaus vedėju. Dirbo iki 1962 metų, kai vėl tuometinės valdžios skyrimu tapo Alytaus rajono, o vėliau Alytaus miesto ir rajono laikraščio redaktoriumi. Šias pareigas ėjo iki 1983 metų. Kryžiavosi tuometinės vienintelės partijos miesto komiteto pareigūnų ir redaktoriaus požiūriai į žurnalistiką. Valdžia yra valdžia, ji galingesnė, todėl ir nusprendė, kad šioms pareigoms Stanislovas Pleskus jau nebetinka, nors laikraštis buvo apdovanojamas sąjunginėmis ir respublikinėmis premijomis, o jam buvo suteiktas nusipelniusio žurnalisto garbės vardas, ir jis jau buvo parašęs knygą „Alytus."

Taip 1983 metais jis tapo Lietuvos telegramų agentūros Alytaus zonos korespondentu, ELTOS skyriaus vedėju, atsakinguoju sekretoriumi.

Nuo 1967 metų Stanislovas Pleskus yra garbingosios Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, buvo renkamas LŽS valdybos nariu, nuo 1968 iki 1984 metų buvo „Dainavos" žurnalistų kūrybinio susivienijimo pirmininkas.  Dabar jis LŽS Valdybos ir Tarybos narys.

Na, o koks Stanislovo Pleskaus požiūris į mūsų klubą?  Senjorų klubo kelio pradžią Stanislovas Pleskus laiko lemtingąjį kelių žurnalistų susitikimą, įvykusį 1990 metų liepos mėnesį. Tada buvo nutarta suburti vyresniojo amžiaus žurnalistus, siekiant panaudoti jų kūrybines jėgas, patirtį bei spręsti socialines, materialines problemas. Organizacinio darbo ėmėsi Leopoldas Mykolaitis, Juozas Chlivickas, Birutė Kazakevičienė.

"Pirmasis susirinkimas įvyko 1990 m. rugsėjo 11 dieną. Jame dalyvavo 26 žurnalistai. Buvo nutarta steigti Lietuvos Žurnalistų Senjorų klubą. Susirinkimas išrinko penkių narių valdybą. Pirmininku buvo išrinktas Leopoldas Mykolaitis, sekretore - Birutė Kazakevičienė, nariais - Juozas Chlivickas, Algimantas Litvaitis, Bronė Žilakauskienė", - prisimena Stanislovas Pleskus.

Įdomu kartu su jubiliatu prisiminti Senjorų klubo istoriją. Tais pat metais įvykęs antrasis susirinkimas jau numatė konkretesnes darbo gaires, kaip priklausomumą Lietuvos Žurnalistų Sąjungai, nes ne visi buvo pasikeitę bilietus, materialinę narių būklę, tuo metu dar egzistavusią prekėms įsigyti talonų problemą.

1990 metais įvyko net keturi susirinkimai. Buvo išrinkti delegatai į Lietuvos žurnalistų suvažiavimą.

1991 metų pirmajame susirinkime jau dalyvauja 43 nariai iš 53 esančių sąrašuose. Dažnesni valdybos posėdžiai. Antrasis susirinkimas įvyksta spalio mėnesį. Jame dalyvauja jau 57 nariai. Jis pavadintas „Vilniaus žurnalistų pensininkų organizacija." Susirinkime jau kalbama apie žurnalistų veteranų klubą. Klubo nariai 1994 m. sausio 5 dieną švenčia Naujųjų metų sutiktuves. Gausėja ir narių skaičius. Organizacijoje jau 77 nariai. 1995 metų pradžioje įvykęs susirinkimas nutaria, kad klubo susirinkimai vyks kiekvieno mėnesio pirmąjį trečiadienį. Šis principas su kai kuriais dienos pakeitimais išliko iki šiol. Pirmą kartą paminima Spaudos atgavimo diena, pradedami susitikimai su žinomais Lietuvos respublikos žmonėmis, kalbama apie žurnalistų laikraščio leidimą.

1997 metų kovo mėnesį įvykęs Vilniaus Senjorų klubo narių susirinkimas jau turėjo 106 narius. Susirinkimai jau vyksta tiksliai numatytomis dienomis ir laiku. Tų pat metų viduryje paminimas ir nedidelis jubiliejus - įvyko 50 visuotinių ir valdybos susirinkimų. Tuo pažymima, kad klubas buvo senjorams žurnalistams reikalingas. Todėl nutarta jo darbą dar labiau aktyvinti.

2000 balandžio 5 dieną iš senjorų klubo pirmininko pareigų pasitraukia Leopoldas Mykolaitis. Naujuoju klubo pirmininku vienbalsiai išrenkamas Stanislovas Pleskus. Tad dar ir trečiasis kuklutis jubiliejus - Stanislovas Pleskus sėkmingai visų džiaugsmui pirmininkauja jau penkiolika metų!

2004 metais buvo priimti Senjorų klubo Nuostatai, kur apibrėžti tikslai ir uždaviniai, narių teisės ir pareigos, valdymas. Numatyta, kad klubo pirmininkas ir taryba renkami dvejiems  metams.

Klubo veiklos pradžioje vyravo tuo metu aktualesni organizaciniai ir narių materialiniai klausimai, tai vėliau imta spręsti kūrybinius, visuomeninius klausimus. Sudaromos veteranų grupės pagal interesus, pomėgius. Klubo nariai pradeda žurnalistus atstovauti kitose organizacijose, draugijose.

Nuo Senjorų klubo susikūrimo pradžios vyksta susitikimai su mokslininkais, ministrais, Seimo nariais, visuomenės ir atskirų partijų veikėjais, rašytojais, meno darbuotojais. Ir rasti juos, tinkamai pakviesti - Stanislovo rūpestis.

Gražia tradicija tapo rengti Naujųjų metų sutikimus su Teatro Sąjungos Senjorų klubo nariais. Senjorams kasmet rengiamos išvykos, susitikimai. Žurnalistai veteranai aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, leidžia knygas, rengia jų aptarimus, rašo straipsnius į įvairius spaudos leidinius. Juos gali pamatyti įvairiuose renginiuose, televizijos laidose. Paties Stanislovo eilėraštis po dienos kitos pasirodys antrojoje žurnalistų poezijos knygoje. Jis apdovanotas medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai", jam suteiktas meno kūrėjo statusas.

Tad, kaip jis pats šmaikštauja, dar sėkmingai dalyvauja žurnalistiniame krutėjime. Norėjau palinkėti jam šimtą metų, bet prisiminiau jo užuominą, jog galima apsirikti, nes metus greit gegutė kukuoja...

Gegužės 7 dieną, trečiadienį Senjorų klubo susirinkime, vyksiančiame Lietuvos teatro sąjungos salėje (Teatro, g. 8), sveikinsime kolegą Stanislovą Pleskų su garbingu jubiliejumi. Kas pageidauja pasveikinti - ateikite.

 

Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-24 12:43
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

dainius

2014-05-12 12:41

ilgausiu metu ilgiausiu

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas

2014-05-04 13:50

Stanislovai, sveikinu, stipriai spaudžiu tau dešinę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media