2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Profesorius Saulius Sondeckis pagerbtas aukščiausiu Kultūros ministerijos apdovanojimu

2013-12-07
 
Profesorius Saulius Sondeckis

Profesorius Saulius Sondeckis

 

Dirigentui, pedagogui profesoriui Sauliui Sondeckiui penktadienį įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas "Nešk savo šviesą ir tikėk". Apdovanodamas neseniai 85-ąjį jubiliejų šventusį legendinį Lietuvos menininką, kultūros ministras Šarūnas Birutis pabrėžė neįkainojamą Maestro indėlį į Lietuvos kultūrą.

„Viso Jūsų gyvenimo nuopelno, didžiulio, nepamatuojamo  indėlio  į Lietuvos kultūrą padėkai išreikšti įteikiame patį aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą - žvaigždę  „Nešk savo šviesą ir tikėk". Per visą gyvenimą Jūs tą šviesą skleidžiate, nešate ir tikite tuo, ką darote. Jūs uždegate tikėjimu kitus, o mūsų kultūros visuomenei Jūsų išminties ir patirties labai reikia", - sakė kultūros ministras, linkėdamas S. Sondeckiui pirmiausia sveikatos ir išminties, kuri perduodama jaunajai kartai.

„Nuoširdžiai dėkingas priimu šį apdovanojimą. Mane moraliai labai pastiprinot, suteikėt man džiaugsmo. Man labai malonu, kad šį apdovanojimą Jūs susiejate ne tik su mano gyvenimo sukaktimi, bet ir su visais darbais, kuriuos man teko nuveikti per 60 metų. Visas mano amžius, kurį praleidau kultūroje, sutelpa šiame ypatingame ženkle", - kalbėjo prof. S. Sondeckis.

„Saulių Sondeckį pirmiausia vertina Lietuva - tai iškili, legendinė asmenybė, pavyzdžiui, jo diriguotas „Vasaros serenadas" Palangoje žino visa Lietuva, tai Maestro nuopelnas. Ir Lietuvos kamerinio orkestro, ir M. K. Čiurlionio meno mokyklos orkestro istorija susijusi su profesoriumi. Daugybė gerų darbų, kuriais didžiuojasi Lietuva, - tai Maestro nuopelnas", - sakė kultūros ministras  Šarūnas Birutis.

Kalbėdamas su žurnalistais po apdovanojimo ceremonijos, prof. Saulius Sondeckis sakė, kad jam didžiulį rūpestį kelia tai, jog būtent klasikinė muzika Lietuvos viešojoje erdvėje  visiškai užmirštama. „Didžiosios muzikos reikia mokyti, kaip mokoma literatūros, kad žmonės galėtų suvokti poeziją, didžiąją prozą. Dabar visa tai yra nebe dėmesio centre, nes visur brukama prasta pramoga, nors per visą Lietuvą turime šimtus puikiai grojančių, talentingų moksleivių. Juk Europai ir pasauliui pirmiausia prisistatome per savo meną ir kultūrą", - dalijosi susirūpinimu dėl Lietuvos kultūrinės ateities prof. S. Sondeckis.

Per savo ilgametį kūrybinį laikotarpį prof. S. Sondeckis dirigavo daugiau kaip 3000 koncertų beveik visose Europos šalyse, JAV, Japonijoje, Kuboje, Kanadoje, Taivanyje, Pietų Korėjoje. Jam plojo garsiausių pasaulio salių (Amsterdamo Concertgebouw, Berlyno Filharmonijos Didžiosios, Leipcigo Gewandhauso, Vienos Musikverein, Paryžiaus Pleyel etc.) ir festivalių (Salzburger Festspiele, Schleswig-Holstein, Echternach, Lucerne festival, Ivo Pogorelich - Bad Worishofen, Stokholmo Karališkojo, Sviatoslavo Richterio "Gruodžio Muzikinių Vakarų" Maskvoje etc.) klausytojai.

Ir prof. S.Sondeckis, ir daugiau negu keturis dešimtmečius jo vadovautas Lietuvos kamerinis orkestras buvo pirmieji tarp atlikėjų, kuriais didžiavosi ir didžiuojasi Lietuva. Saulius Sondeckis pirmasis Lietuvos muzikas, su savo orkestrais koncertavęs užsienyje: 1964 Budapešte vykusioje tarptautinėje ISM konferencijoje griežė M.K.Čiurlionio menų gimnazijos orkestras.

Saulius Sondeckis gimė 1928 10 11 Šiauliuose. 1948 - 1952 studijavo smuiką Lietuvos konservatorijoje pas prof. Aleksandrą Livontą. Smuiko studijas tęsė Maskvos konservatorijoje; kartu pas Igorį Markevičių studijavo dirigavimą. Kaip dirigentas pradėjo dirbti 1955 m. Iš pradžių vadovavo M.K.Čiurlionio meno mokyklos moksleivių orkestrui. Mokyklos orkestro didžiausias laimėjimas - 1976 m. Herberto von Karajano jaunųjų orkestrų konkurse Berlyne gautas aukso medalis.

Prof. S.Sondeckis apdovanotas Gedimino 5 -ojo ir 1-ojo laipsnio ordinais, 1998 apdovanotas Lietuvos vyriausybės premija, 1999 m - Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija, 2000 m. paskelbtas Šiaulių miesto garbės piliečiu, 2002 m. įteiktas Sausio 13-osios atminimo medalis. 2002 m. Estijoje jam įteiktas Marijos žemės kryžiaus 4-ojo laipsnio ordinas, 2003 m. - Pirmos klasės Austrijos garbės kryžius.

Kultūros ministerijos inf.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-07 13:19
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media