2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: 25 metų sukakties proga „Baltijos kelias“ atgims iš naujo

2014-07-25
 
 

Virtualioje erdvėje ketvirtadienį prasidėjo interaktyvus projektas, kuris kviečia vėl susiburti tuos, kurie susikibę už rankų stovėjo „Baltijos kelyje" prieš 25 metus. Nors prisiminimai apie „Baltijos kelią" gyvi kiekviename iš mūsų, dabar galime juos išgyventi dar kartą.

Iniciatyvos paskyroje Facebook.com/BaltijosKelias įkurta skaitmeninė archyvinių nuotraukų galerija, kurioje kiekvienas galės ne tik atgaivinti prisiminimus, bet ir pasidalinti jais - atsiųsti turimų nuotraukų iš „Baltijos kelio". Visi paskyros lankytojai kviečiami ieškoti pažįstamų veidų - savo, artimųjų, draugų ar pažįstamų, žymėti juos, komentuoti, dalintis nuotraukomis ir prisiminimais.

„Baltijos kelias" - tai gyva beveik 2 mln. žmonių grandinė, kuri 1989-ųjų rugpjūčio 23 d. sujungė tris valstybes - Lietuvą, Latviją ir Estiją - laisvės ir nepriklausomybės vardan.

„Šiandien stebėdami, kas vyksta Ukrainoje, informacinius karus, turime skirti ypatingą dėmesį mūsų tautos laisvės pamatams ir dar labiau sustiprinti tapatybės, pilietiškumo pajautimą", - sako Lietuvos kultūros ministro patarėja Dalia Vencevičienė.

Projekto partnerio Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos Komunikacijos ir teisių valdymo departamento vadovas Arnas Zuikis pabrėžia, kad iniciatyvos tikslas - priminti, kad esame laisvi ir tai pasiekėme tik mūsų pačių dėka.

„Mūsų praeitis dovanojo laisvę kurti rytojų, o koks jis bus - sprendžiame mes, todėl dabar - geriausias metas pamatyti, kokie ryžtingi, apsisprendę ir vieningi buvome tada, kokie esame dabar. Tai prasmingai atspindi ir projekto šūkis: „Koks tu ir aš - tokia ir Lietuva", - teigia A. Zuikis.

Šiai idėjai ir šūkiui pritaria ir Kultūros ministerijos atstovė, kuri teigia, jog jaunimo pilietinis ir tautinis ugdymas dabar yra itin svarbus. Pasak D. Vencevičienės, džiugu matyti, kad žmogus, kultūrinėje terpėje atrandantis save bei sau suprantamus ir rūpimus dalykus, sunkiau pasiduoda išorės ideologijoms ir įtakoms, galios struktūroms neatiduoda savo pasirinkimo, kritinio mąstymo ir kūrybingumo. Tad šis projektas bus vienas iš tų, kuris ragins būti aktyviais valstybės gyvenime. 

„Baltijos keliui - 25" organizatoriai ypač kviečia prie projekto paskyros „Facebook`e" prisijungti tuos, kurie prisiminimų apie „Baltijos kelią" neturi - jiems archyviniai kadrai iš arti papasakos apie šį istorinį įvykį, kad ir jų širdyse apsigyventų brangios ir didingos akimirkos.

Už archyvines nuotraukas projekto organizatoriai dėkingi Lietuvos centriniam valstybės archyvui ir M. Mažvydo bibliotekai.

Vytenis Radžiūnas

LRT.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-07-25 15:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media