2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Žurnalisto nurašyti negalima. Mūsų kolegai Kazimierui Pūrui - 95! Sveikiname!

2021-03-27
 
Kazimiero  Pūro draugiškas šaržas. Dailininkas Kęstutis Šiaulytisui

Kazimiero Pūro draugiškas šaržas. Dailininkas Kęstutis Šiaulytisui

Antanas Šimkūnas
Aną dieną paskambinau Kazimierui Pūrui, klausiu: kaip gyveni, Kazimierai, niekur nebesirodai, nebeateini į pasvaliečių, žurnalistų senjorų susitikimus... Išgirdau minorišką, liūdnoką atsakymą; et, aš jau nurašytas, kur čia besirodysi...
Ne, Kazimierai, žurnalisto nurašyti negalima, juk tau rytoj, kovo 28 dieną, sukaks tik 95-eri!
Juk tokius pėdsakus palikai, tiek prirašei knygų, knygelių, tiek vertimų palikai iš rusų, anglų kalbų...
Kas dabar gali visa tai nurašyti? Aš vis negaliu „nurašyti" iš atminties Tavo eilėraščio posmų, kuriuos išgirdau 1948 m., kai Tu Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje skaitei literatūriniame vakare. Aš tada dar buvau antrokas, o Tu - abiturientas, todėl nespėjus artimiau susipažinti mūsų keliai išsiskyrė.
Vėl Tave sutikau 1964 m., kai pradėjau dirbti RTV komitete. O tu čia jau dirbai nuo 1953 m., baigęs Vilniaus universitete anglų kalbos ir literatūros studijas. Pradžioje dirbai radijo informacijos redakcijoje, o nuo 1960 - ųjų televizijoje, kur vadovavai literatūros ir meno redakcijai. 1968 m. buvai paskirtas „Telefilmo" scenarijų redkolegijos vyriausiuoju redaktoriumi. Dažnai sutikdavau Tave bėgiojantį komiteto koridoriais nuo vieno kabineto prie kito su glėbiais scenarijų. Ir vis paklausdavau, kada pasirodys Tavo eilėraščių knyga? Tu tik nusišypsodavai ir numodavai ranka. Supratau, kaip smarkiai Tave įsuko į nesibaigiančių darbų verpetą nepasotinama televizija. Ypač sudėtinga kūrybinė atmosfera buvo „Telefilme", kur susidurdavo scenarijų autorių, režisierių, kino operatorių, kompozitorių, dalininkų kūrybiniai interesai, niekada nestokodavę konfliktinių situacijų, kurias pirmiausia tekdavo narplioti scenarijų redkolegijai ir jos vadovui. Dažniausiai posėdžiai baigdavosi įsakmiais, principiniais reikalavimais - vieną epizodą pataisyti, kitą sutrumpinti, trečio atsisakyti. O kartais ir ant viso kinematografinio kūrinio pakibdavo Damoklo kardas...Ir taip kiekvieną dieną. Dvidešimt metų. Atrodo, kur čia berasi to kūrybinio laiko, kad galėtum prisėsti prie romano vertimo, ar eilėraščio tęsinio... O vis dėl to rasdavai, Kazimierai. Pabėgdavai į Kiemėnus, į savo jaukią, eglių bei liepų pavėsyje skendinčia sodybą. Čiupdavai tai dalgį, tai vėl plunksną, reikėdavo baigti pradėtus straipsnius, vertimus, apsakymus.
Ypač sukrutai, Kazimierai, Atgimimo metais, kai galėjome prabilti laisvai, nevaržomi jokių cenzorių. Nuo 1992 m. pavyko atitrūkti nuo televizijos, atsidėti kūrybiniam darbui. Rašei daugiausia kultūrinėmis temomis, tačiau nevengei iš aštrių publicistinių straipsnių, argumentuotai analizuodamas jaunos valstybės politinio, ekonominio bei religinio gyvenimo problemas. Ir niekada ramybės nedavė poezija. Kaip teigi „Saulėlydžių klonių" įžanginiame žodyje, Tau visada ji buvo toji oazė, padėjusi išlaikyti dvasinę pusiausvyrą gyvenimo kelyje.
Ryškią ir savitą vietą Tavo kūryboje, ypač po 1990-ųjų, užima publikacijos, skirtos Pasvalio krašto istorijai ir dabarčiai, iškiliems šio krašto žmonėms, gimtajam Kiemėnų kaimui, Kyburių parapijai. Į mūsų literatūrinio bei kultūrinio gyvenimo terpę sugrąžinai daug šio krašto asmenybių, okupacijos metai visai pamirštų arba tendencingai nutylėtų - žurnalistą ir rašytoją Petrą Rimkūną, Mintaujoje (Jelgavoje) kunigavusį ir lietuvių kultūrines vertybes puoselėjusį prelatą Kazimierą Jasėną, iš Velžių kilusius brolius - ekonomistą Leoną ir bibliografą dr. Mykolą Jasėnus, taupriečius brolius - diplomatą Antaną, ekonomistą Dionizą ir Nepriklausomybės kovų savanorį Stasį Trimakus. Tu, Kazimierai, pirmasis spaudoje pristatei pasvaliečius, patyrusius sunkius gyvenimus -diplomatą teisininką Kostą Čaplinską, aktorių Vincą Steponavičių, teisininką ir žurnalistą Edvardą Zabarauską, aukšto rango sovietinį kariškį Juozą Miliūną, sušaudytą stalinistų 1938 m. Neatsitiktinai, Kazimierai, rašytojas Jonas Mikelinskas Tave pavadino ištikimu savo krašto metraštininku.
Dvidešimt penkerius metus, Kazimierai, darbavomės, po vienu stogu, tik skirtinguose baruose - vienas radijuje, kitas televizijoje. Į bendrą darbą mus suvedė tragiškas 1991 m. sausis. Man padėjai skubiai rengti baltąją knygą „1991 01 13." Po to kruvino sekmadienio per radiją kreipiausi į gyventojus, prašydamas atnešti į Lietuvos žurnalistų sąjungą, kur mes tuomet glaudėmės, prisiminimus. Gavome gausybę laiškų. Juos parengėme spaudai ir netrukus lietuvių bei anglų kalba buvo išleista knyga.
Argi galima, Kazimierai, išbraukti, nurašyti tuos gerus darbus, kuriuos atlikai? Kaip negalima nubraukti ir tų anketinių titulų - Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos narys, literatas, vertėjas, publicistas, Vilniaus pasvaliečių bendrijos narys
Su gražiu Jubiliejum!

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-27 18:06
 
 

Komentarai (10)

Jūsų el. paštas

Kazimieras Pūras

2021-03-31 13:18

Mielas Vytautai, leiskite nuoširdžiai padėkoti Jums už LŽS svetainėje mano sukakčiai atseikėtą skiltį, tiesa, pernelyg didelę ir neužsipelnytą. Ačiū kolegai Antanui Šimkūnui už pasvalietiškai šiltą žodį. Ačiū plunksnos sesėms ir broliams už sveikinimus ir linkėjimus. Dėkingas taip pat LRT mediatekos žurnalistui Mindaugui Klusui už parengtą reportažą apie sukaktuvininką, kuris LRT pastogėje darbavosi beveik keturiasdešimt metų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rita Aleknaitė

2021-03-29 16:58

Nuoširdžiausi sveikinimai. Pirmi metai, kai nemačiau jo bėgiojančio su slidėmis... Sveikatos!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas ir Juozas

2021-03-29 16:31

Sveikiname, Kazimierai, su gražia sukaktimi!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ipolitas

2021-03-29 13:38

Nuoširdžiai sveikinu garbingą Senjorų klubo narį Kazimierą Garbingo Jubiliejaus proga ir reikšmingu LŽS apdovanojimu Būkime sveiki

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Asta Bražinskienė

2021-03-28 10:50

Džiugių ir laimingų metų gerbiamam žurnalistikos maestro!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Česlovas Iškauskas

2021-03-28 10:45

Pirmą kartą K. Pūrą sutikau baigdamas VU praktikoje Telefilme apie 1976 m. Ramus, santūrus, dėmesingas, poetiškos sielos žmogus. Paskui dažnai matydavau koncertuose. Stiprybės Kazimierui!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Angelija Jurkevičienė

2021-03-28 10:44

Mielas Kazimierai, linksmo gimtadienio. Sveikatos, meilės, laimės, sėkmės!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aurelija Arlauskienė

2021-03-28 10:43

Sveikinam!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Laima Janušonytė

2021-03-28 10:41

Teko kartu dirbti, nuostabus žmogus! Sveikinimai!!!!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Žeimantas

2021-03-27 18:14

Pritardamas kolegai Antanui, noriu jį papildyti. Kolega Kazimieras dar yra ir poetas. Jis skelbė savo poeziją žurnalistų poetų rinktinėse "Šitas aidas toli girdis..." (2012) ir "Sušvieski, saule" (2014). Pateikė savo kūrybą ir dabar spaudai rengiamai žurnalistų dainų knygai "Ačiū, tau žeme". Nuoširdžiai sveikinu kolegą Kazimierą!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media