2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Baltijos kelio 30-mečiui skirtas paauksuotas medalis

2020-11-23
 
Naujas atminimo medalis yra dedikuotas ypatingai progai - 30-osioms Baltijos kelio metinėms.
Baltijos kelio akcija surengta 1989 m. rugpjūčio 23 d., minint slaptųjų Molotovo-Ribentropo pakto protokolų 50-metį. Remdamasi šiais slaptais protokolais, Sovietų Sąjunga 1940 m. okupavo Estiją, Latviją ir Lietuvą ir prasidėjo dešimtmečius trukusi mūsų šalių pasipriešinimo kova.
Siekiant paminėti šią liūdną sukaktį, o taip pat išreikšti tautų laisvės siekį, estai, latviai ir lietuviai susikibo rankomis į gyvąją grandinę. Manoma, jog beveik 600 kilometrų nuo Vilniaus Gedimino bokšto per Rygą iki Talino Hermano bokšto užpildė maždaug 2 mln. žmonių. Skambant trimis kalbomis parašytai dainai „Bunda jau Baltija" ir nacionaliniams valstybių himnams, plevėsuojant vėliavoms ir degant žvakėms žmonės taikiai išreiškė protestą.
Baltijos kelias turėjo neįtikėtiną poveikį - ne tik suvienijo tautas, bet ir paskleidė žinią apie neteisėtą okupaciją visame pasaulyje. Netrukus pasiektos ir esminės Baltijos valstybių pergalės - paskelbtos nepriklausomybės. Pirmoji, 1990 m. kovo 11 d., Lietuva paskelbė apie nepriklausomos valstybės atkūrimą. 1990 m. kovo 30 d. tą padarė Estija, o 1990 m. gegužės 4 d. - Latvija.
Nuo 2009 m. Baltijos kelias yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio atminties sąrašą. Tai estų, latvių ir lietuvių siekių bei vilčių įkūnijimas, vienybės išraiška, tapusi lemiamu posūkiu kelyje į nepriklausomybę.
Medalio averse vaizduojamos susikibusios rankos, kurias taip pat yra apsivijęs kaspinas su sukaktį simbolizuojančiu skaičiumi „30", simbolizuojantis bendrą Baltijos šalių istorinę atmintį. Apačioje taip pat iškaldinta šio istorinio įvykio data - 23.08.1989. Palei briauną taip pat iškaldintas užrašas „BALTIJOS KELIAS" estų, latvių ir lietuvių kalbomis.
Medalio reverse vaizduojamas Lietuvos žemėlapis su užrašu „LIETUVA ŠIRDYJE". Po žemėlapiu taip pat nurodyti medalio leidimo metai - 2020. Žemėlapį širdies formoje įrėmina stiprybę bei ištvermę simbolizuojančių ąžuolo lapų bei gilių kompozicija, mat kur bebūtume ar kur benukeliautume, gimtinė visuomet lieka kiekvieno iš mūsų širdyje.
Medalis išleistas 2020 metais. Sveria 26,5 g., skresmo 39 mm. Pagaminas iš vario, dengto (999/1000) prabos auksu. Kokybė: Semi proof. Tiražas Lietuvoje: 5000 vnt. Nukaldintas Didžioje Britanije
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-11-23 16:45
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media