2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Mūsų geram kolegai, LŽS nariui Regimuntui Romualdui Mockui 90 metų! Nuoširdžiai sveikiname!

2023-02-22
 
 Regimuntas Romualdas Mockus

Regimuntas Romualdas Mockus

Vytautas Žeimantas
Šiandien mūsų geram kolegai, LŽS nariui Regimuntui Romualdui Mockui sukanka gražus jubiliejus - sukanka 90 metų!
Regimuntas Romualdas Mockus gimė 1933 metų vasario 22 dieną Šilavote, Prienų rajone.
1952 metais baigė Vilniaus 1-ąją berniukų gimnaziją,1957 - Vilniaus universitete žurnalistiką.
„Mokykloje buvau neblogas matematikas, netgi respublikinių olimpiadų prizininkas. Todėl tėvelio paakintas ir padaviau dokumentus į Vilniaus universiteto matematikos-fizikos fakultetą, - prisimena kolega Romas. - Bet moksladraugis Rytis Tilvytis (su juo baigiau garsiąją Vilniaus pirmąją berniukų gimnaziją) tėvo rašytojo buvo spiriamas studijuoti lietuvių kalbą ir literatūrą, bet nelabai norėjo paklusti jo valiai. Tad vieną pavakarę, susitikę prie Katedros ir nutarėme būti „savarankiški" ir nesiskirti po mokyklos: abu rytojaus dieną perkėlėme savo popierius į naujai atsiradusią specialybę - žurnalistiką".
Žurnalistikai jis atidavė visą savo gyvenimą. 1954 metais, dar studijuodamas universitete, pradėjo dirbti „Tiesos" laikraštyje korektoriumi. 1956-1958 metais buvo šio laikraščio Pramonės skyriaus literatūrinis darbuotojas. 1958-1963 metais buvo laikraščio „Vakarinės naujienos" Pramonės ir transporto skyriaus redaktorius.
1963-1966 metais Lietuvos radijo ir televizijos komiteto Radijo visuomeninių laidų vyriausiasis redaktorius. Jis vedė specialią laidą kaimui.
„Iš pradžių ši laida prasidėdavo be savo šaukinio. Buvo nutarta, kad šaukinio pagrindas turėtų būti rytinis gaidžio giedojimas. Pasirodė, ne taip lengva rasti emocingai giedantį gaidį. Buvo įrašyti dešimtis giedorių, bet jiems vis kažko trūkdavo. Tik Sūduvoje, netoli Marijampolės radome tikrą giedorių. Kompozitorius Benjaminas Gorbulskis iš jo skardaus „kakariekū" sukūrė laidos šaukinį, kuris ir dabar dar skamba eteryje", - prisimena Romas.
 
Beveik 20 metų (1971-1990) jis išdirbo laikraštyje „Socialističiaskaja industrija", buvo nuolatinis korespondentas Lietuvai ir Kaliningrado sričiai.
Sovietų Sąjungoje prasidėjus pertvarkai, įvykus politiniam skilimui, dalis šios redakcijos darbuotojų įsteigė užsienio kapitalo finansuojamą dienraštį „Business world" - „Delovoj Mir", ėjusį dvejomis kalbomis. Kolega Regimuntas dirbo ir šiame laikraštyje korespondentu Lietuvai. Vėliau leidinys buvo pertvarkytas į "Business -Moscow News" (1990-1998 ).
Sąjūdžio metu buvo ir naujienų agentūros „Postfaktum" (Maskva) bendradarbiu Lietuvoje. Ši agentūra per užsienio ambasadas Maskvoje skleidė objektyvią informaciją užsienio leidiniams apie padėtį Sovietų Sąjungoje ir Lietuvoje.
„Per pusę amžiaus, praleisto žurnalistikoje, labiausiai įsirėžė į atmintį tie įvykiai ir rašiniai, kai tekdavo apginti viršininkų ujamą darbininką, inžinierių ar išradėją, persekiojamą biurokratų, - sako kolega Romas. - Profesiniame darbe labiausiai vertinu faktą, o tik paskui nuomonę. Sovietmečiu, kaip ir, matyt, daugeliui bendraamžių teko prirašyti visokių niekų, bet itin didelių paistalų lyg ir išvengiau, nes stengiausi būti „faktalogu."
Išėjęs į pensiją, 2008-2009 metais buvo savaitraščio senjorams „Mano amžius" redaktorius.
Į LŽS įstojo 1959 metais ir visą laiką aktyviai dalyvavo mūsų sąjungos veikloje. Yra LŽS Tarybos narys. Aktyviai dalyvauja ir LŽS Senjorų klubo veikloje. Finansiškai parėmė žurnalistų poezijos knygos „Sušvieski, saule" (2014) leidimą.
„Iš visko labiausiai vertinu nuolatinę savo tėvo žemaičio Dominyko Mockaus sentenciją: „Durnių reikia lupti, tai vienintelis būdas padaryti jį protingesnį." Ir savo vaikams Giedriui bei Živilei, anūkams Marijai ir Dominykui, įvaikiui Deiviui tą pat norėčiau pasakyti. Tik gal žodį „durnius" tegu pakeičia šiuolaikiškesniais „kvailiu", „runkeliu", „seimūnu" ar pan. Bet tėvelio, kurį be galo mylėjau ir gerbiau, redaguoti nedrįstu. Tuo labiau, kad jis sakė šią „sermėgišką" tiesą paveldėjęs iš savo tėvo Dominyko, o tas dar iš savo, taip pat Dominyko. Ir visa mūsų domdinastija jau per kelias kartas savo kailiu patikrino šių žodžių teisingumą - tiesiogine ir perkeltine prasme", - su šypsena sako kolega Romas.
Nuoširdžiai sveikiname kolegą Romą su gražia sukaktimi ir linkime jam tvirtos sveikatos, sėkmės gyvenime ir kūryboje.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-02-22 09:20
 
 

Komentarai (12)

Jūsų el. paštas

Justin

2023-03-18 14:40

kam tai gali būti aktualu; Mes siūlome visų rūšių finansinių paskolų paslaugas su prieinama 2% palūkanų norma. Mūsų pasiūlymai svyruoja iki 10 000 000,00 €. Suinteresuoti kandidatai turi kreiptis su išsamia informacija el. paštu: agenthinson@gmail.com

Toliau pateikiant šią pareiškėjo informaciją:

Pilni vardai:
Paskolos suma:
Trukmė:
Šalis / valstybė:
Telefono Nr.:
Lėšų paskirtis?:

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ipolitas Skridla

2023-02-23 09:56

LŽS Senjorų klubo Tarybos vardu,nuoširdžiai sveikinu Kolegą,aktyvų klubo narį,Romualdą Mockų Garbingo Jubiliejaus proga.Linkiu stiprios sveikatos,asmeninės ir kūrybinės sėkmės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albertas Vaidila

2023-02-22 10:58

Sveikinu su solidžiu jubiliejumi. Sveikatos,Taikos (šeimyninės taip pat), Kūrybinio džiaugsmo. Jums skirtas ekslibrisas jau fb.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Livija Sakalauskienė

2023-02-22 10:44

Sveikinimai

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gediminas Končius

2023-02-22 10:43

Sveikinu!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Bronius

2023-02-22 10:39

Su gimtadieniu. Linkiu tokio pat entuziazmo ir šmaikštumo, koks būdavo palaikant legendinio Vilniaus "Žalgirio" futbolininkus legendinio Žalgirio stadiono Spaudos tribūnoje... Į sveikatą:)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Leonora Vasiliauskienė

2023-02-22 10:02

Sveikatos!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Virgilijus

2023-02-22 09:54

Tebūnie Tau gražūs vakarai kaip kad buvo žavingi htmečiai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nijolė Bogužienė

2023-02-22 09:48

Su gimimo diena, laimingų metų

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media